Politică

Claudia Mihaela Banu: Legile Educaţiei au fost votate azi la Senat

Legile Educaţiei au fost votate azi la Senat. Cadrul legal stabilit pentru derularea procesului educaţional aduce soluţii şi implementează reforme necesare, discutate cu sindicate, asociaţii şi mediul academic.

În primul rând, sunt prevăzute soluţii de stimulare a celor care vor să înveţe şi soluţii de combatere a analfabetismului funcţional. Oricine va termina liceul va putea obţine, în premieră, o calificare, iar examenul de bacalaureat va fi adaptat cerinţelor gestiunii carierei.

Prin noile legi, învăţământul românesc este orientat spre accesul la educaţie şi al unor categorii predispuse abandonului. Vorbim de finanţarea a peste 1 milion de burse şcolare, anual, de o masă sănătoasă pentru peste 1 milion de copii şi transport gratuit tuturor celor care frecventează şcoala.
Între aspectele semnificative se numără:

✔️Colegiile naţionale ar putea organiza admitere la liceu pentru jumătate din locuri. Această măsură îşi propune să asigure o selecţie mai eficientă a elevilor, în funcţie de aptitudinile şi abilităţile lor, şi să ofere oportunităţi egale de acces la învăţământul de calitate.

✔️Înfiinţarea de cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice până în anul 2027 pentru toate instituţiile de învăţământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituţii de învăţământ de masă. Această iniţiativă are drept scop asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toţi elevii, contribuind astfel la promovarea unei stări de sănătate optime în rândul tinerilor.

✔️Dotarea sălilor de clasă cu camere video, cu acordul părinţilor, pentru combaterea violenţei în şcoli. Prin intermediul acestor camere de supraveghere, se doreşte crearea unui mediu sigur şi securizat în şcoli, sporind responsabilitatea şi disciplina în rândul elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor.

✔️Posibilitatea exmatriculării şi transferului elevilor care comit abateri disciplinare grave la alte şcoli. Această măsură asigură protecţia dreptului la educaţie a celorlalţi elevi şi contribuie la menţinerea unui mediu şcolar propice pentru învăţare şi dezvoltare personală.

Este important să avem o legislaţie modernă, adaptată nevoilor actuale ale elevilor. Noile Legi ale Educaţiei reprezintă un pas înainte pentru calitatea învăţământului românesc.

Cei care doresc să consulte prevederile o pot face pe link-urile de mai jos:

L282/2023 Proiectul Legii învăţământului preuniversitar-
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25419

L283/2023 Proiectul Legii învăţământului superior-
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25420

#LegileEducaţiei

#ActivitateSenat

Claudia Mihaela Banu, senator PNL

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...