Veste bună pentru organizatorii de festivaluri. Românii au chef de viaţă în 2023 şi vor să se bucure în număr tot mai mare de muzica live.
Numărul celor care declară că sunt gata să ia cu asalt locaţiile celor mai cunoscute evenimente muzicale este dublu faţă de cel înregistrat anul trecut, conform unui studiu de piaţă făcut de agenţia iSense Solutions.
„Partikip”, fenomen de masă
Datele studiului arată că românii sunt mari consumatori de festivaluri, le cunosc şi participă.Întrebaţi care sunt festivalurile din România pe care le cunosc, aceştia au menţionat: UNTOLD (97%), Neversea (90%), Electric Castle (83%), SAGA Festival (52%), Summer Well (52%), Sunwaves (23%), Nostalgia Retro-Disco-Future (22%), Beach, Please! (12%), Open Air Blue Air Blues Festival (12%), Massif (10%).
„Comparativ cu anul trecut s-a dublat intenţia de participare la festivaluri, iar asta ne confirmă faptul că românii apreciază festivalurile de muzică. Totodată, există o memorabilitate foarte bună pe termen lung a activităţilor pe care le văd în cadrul festivalurilor, iar acest lucru trebuie să fie cheia pentru strategia companiilor sponsor la astfel de evenimente”, declară Andrei Cânda, Managing Partener, iSense Solutions.
Majoritatea festivalurilor se desfăşoară pe parcursul mai multor zile, iar participanţii au posibilitatea să aleagă din mai multe tipuri de bilete, în funcţie de preferinţe sau line-up. 43% dintre români declară că vor cumpăra bilet de o zi, 38% abonament şi 13% declară că vor merge pe bază de invitaţie.
În ceea ce priveşte bugetul pe care intenţionează să îl aloce fiecărui festival în 2023, excluzând costul biletului, transportul şi cazarea, românii afirmă că vor cheltui în medie 542 de lei, menţionând o sumă maximă de 816 lei şi o sumă minimă de 391 lei, în funcţie de festival, bani pe care îi vor folosi pentru mâncare şi băutură sau alte activităţi în cadrul festivalului.
În căutare de experienţe noi
Tendinţa manifestată de publicul larg pune şi imaginaţia organizatorilor la muncă. Rezultatele studiului, prezentate în luna martie, la hotel Ramanda North din Bucureşti, subliniază clar tendinţa participanţilor de a se bucura de experienţe noi şi diverse în cadrul evenimentelor la care doresc să participe. Este şi o bună oportunitate pentru sponsorii festivalurilor de muzică de a fideliza publicul cu brandurile lor, spun actorii prezenţi pe această piaţă culturală.
„Am plecat de la o premisă simplă: calitatea nu e un act, e un obicei al organizaţiei noastre. Încă de la prima ediţie a evenimentelor pe care le organizăm am reuşit să generăm un tipar, am combinat un standard de calitate în materie de organizare cu experienţe unice de festival. În ultimii ani ne-am asumat activ rolul de lideri în entertaiment, dar avem şi un impact puternic în procesul de educare şi inovare în această industrie. Avem alături parteneri strategici, împreună cu care reuşim să dezvoltăm aceste idei, concepte şi proiecte noi. Ca organizaţie, ne poziţionăm ca trend-setteri şi continuăm procesul de expansiune la nivel naţional şi internaţional. Până la finalul anului 2024 vom lansa şi alte proiecte unice în Universul UNTOLD”, a declarat Flavia Gherman, Head of Partnerships, UNTOLD.
Participanţii la festivaluri îşi doresc momente şi experienţe memorabile pe durata evenimentelor, apreciazăşi participă la activările creative ale brandurilor, iar organizatorii au misiunea de a gândi o strategie de succes care să creeze notorietate.
„Cred cu tărie că festivalurile sunt din ce în ce mai importante în mixul de marketing al brandurilor. Pentru că festivalurile sunt de cele mai multe ori cel mai bun context în care oamenii (relaxaţi şi cu bună dispoziţie) să perceapă mesajele brandurilor”, declară Cristian China-Birta, Fondator şi Asociat Kooperativa 2.0 şi Director Marketing Festivalul Open Air – Blues Festival, Brezoi.