Sub Lupă

Scandalul de la spitalul Drăgăşani se mută în zona penală. Încep audierile la IPJ

Chestiunea interimatului de lungă durată instaurat la Spitalul Municipal “Costache Nicolescu” Drăgăşani începe să capete aspecte de natură penală, membrii comisiei de examinare a pretendenţilor la postul de manager al unităţii sanitare din sudul judeţului fiind chemaţi, începând de astăzi, 28.03.2023, la audieri în sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vâlcea.

Trei nume pe lista anchetatorilor

Primul care s-a prezentat în faţa oamenilor legii a fost directorul spitalului orăşenesc Horezu, Constantin Popescu, acestuia urmându-i managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Mihăeşti, Marius Lumineanu, şi Constantin Greere, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al unităţii sanitare din Drăgăşani.

Toţi trei au fost prezenţi în comisia de examinare a candidaţilor la postul de manager al Spitalului Municipal “Costache Nicolescu” Drăgăşani susţinut în februarie 2022 şi terminat printr-un şir interminabil de contestaţii şi o acţiune dusă în instanţă, în care un candidat solicită anularea concursului şi reluarea acestuia.

Dacă anul trecut, scuzele fostului preşedinte CA al spitalului, Constantin Greere, păreau să scalde povestea în "apa" erorilor nedorite săvârşite de comisia de examinare, în prezent, ofiţerii DGA şi poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice verifică dacă sub acest pretext nu se ascund şi fapte de corupţie.

„Câtă vreme se face lumină...!”

Ilie Fârtat, unul dintre candidaţii care au participat la concurs şi cel care este aproape de a-şi obţine dreptatea în instanţă, susţine că nu are habar de o anchetă penală pe acest subiect.

„Eu nu am făcut nicio sesizare în acest sens. Sunt surprins să aud de aceste audieri. Până la urmă, câtă vreme se face lumină în povestea examenului şi a problemelor spitalului, nu văd de ce m-ar deranja”, a declarat acesta.

Ţinutul Absurdistan

Povestea interimatului care durează de mai bine de 5 ani în spital are şi aspecte ce frizează absurdul. Actualul manager interimar, dr. Alina Gabriela Tălpălariu, este la al treilea mandat de acest tip deţinut în ultimii 2 ani şi jumătate. În acelaşi timp, persoane din anturajul său spun că femeia a fost constrânsă pe linie politică să accepte revenirea la cârma unităţii medicale, în contextul în care poziţia sa de membru al comisiei de evaluare a calităţii în sănătate o plasează în plină incompatibilitate cu poziţia de manager. Pentru moment însă, dr. Tălpălariu face eforturi să pară că ar conduce o unitate medicală în plină derivă, motivată fiind şi de salariul de peste 25.000 lei.

Predecesorul său, Mihai-Loli Mihăilescu, a fost pe punctul de a pune anul trecut lacătul pe poarta spitalului din Drăgăşani, în condiţiile în care nu a reuşit să treacă pragul evaluării unităţii medicale, ce trebuia efectuată până la 10.10.2022.
Scandalul a fost ulterior acoperit fără vreo justificare de preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, secretarul de stat Valentin Florin Ciocan.

"E cusută cu aţă albă!"

Vineri, 31 martie, povestea ar putea degenera într-un nou scandal, consilierul local Marian Roşca solicitând reprezentanţilor spitalului şi al altor foruri judeţene din sectorul Sănătate să vină cu explicaţii în faţa Consiliului Local Drăgăşani.

„I-am convocat pe toti în următoarea şedinţă a Consiliului Local de la Drăgăşani, manager, Consiliu Administraţie, DSP VL, CAS VL, sală explice care este situaţia spitalului. Am primit un răspuns de la ANMCS în care se evidenţiază că în aceeaşi zi în care unitatea a fost exclusă din procesul de acreditare, Primăria Drăgăşani a intervenit pentru a reînscrie spitalul în procesul de acreditare. E cusută cu aţă albă, în contextul în care ANMCS are un rol în evaluare şi acreditare mult peste atribuţiile autorităţii tutelare a spitalului”, consideră Marian Roşca.

“La data de 31.10.2022, constatându-se neconformarea unităţii sanitare la cerinţele ANMCS, aceasta a fost exclusă din procesul de acreditare. Reînscrierea respectivei unităţi în procesul de acreditare s-a făcut pe 31.10.2022, conform cererii de înscriere transmisă de managerul spitalului cu nr. 11838/28.10.2022, avizată de către autoritatea tutelară, Primăria Municipiului Drăgăşani. În acest moment, unitatea sanitară în discuţie este reînscrisă în procesul de acreditare, urmând să fie programată pentru vizita de evaluare în următorul ciclu de acreditare, în funcţie de resursele ANMCS”, se arată în adresa primită de consilierul local.

Practic, o foaie în care semnatarul, Valentin Florin Ciocan, nici măcar nu catadicseşte să explice ce l-a determinat să anuleze un ordin semnat în aceeaşi zi, în baza unei adrese pe care o primise deja cu 3 zile în urmă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...