Economic

Vâlcea va avea cea mai mare unitate de procesare pui din sud-estul Europei. Uite cum arată proiectul din Frânceşti!

Avicarvil, parte a grupului de firme Carmistin şi deţinătoare a brandului “La Provincia” construieşte în Vâlcea cea mai mare fabrică de procesare carne de pasăre din sud-estul Europei.

Plasată la limita dintre localităţile Băbeni şi Frânceşti, noua unitate a grupului Carmistin va deservi atât piaţa locală, cât şi pieţele internaţionale deservite de companie, în contextul în care 60% din producţia de carne a grupului este axată pe carne de pui.

„Wow, zici că e mall!”

Aproape 100 de milioane euro în credite garantate de un joint-venture bancar format din BCR, CEC Bank, EximBank, Intesa Sanpaolo România şi OTP Bank România sunt dedicate planurilor de expansiune ale Carmistin, umbrelă sub care se află şi Avicarvil.

“La Provincia”, brandul sub care firma îşi prezintă gama de produse din carne de pui, are mai multe fabrici de procesare în Oltenia, cu punctul de referinţă în Frânceşti, Vâlcea, loc în care se va construi şi cea mai mare unitate de procesare a cărnii de pui din sud-estul Europei.

Spaţiul alocat construcţiei înglobează 25.000 metri pătraţi, cu birouri, depozite, linii de procesare pe tehnologie Marel, iar clădirea în sine are un design care îi uimeşte pe unii localnici din zonă.

Potenţial beneficiar al investiţiilor pe care grupul Carmistin le are în plan pe termen scurt, primarul din Galicea, Florin Mărăcine (foto) se uită la schiţele de design şi exclamă: „Wow, zici că e un mall!! Nici nu îţi vine să crezi că este o unitate de producţie, atât de modern este designul.”

Moderne sunt şi liniile de procesare pe tehnologie Marel incluse în proiectul companiei, iar experţii firmei de tehnologie cu sediul în Islanda vorbesc deja de apariţia unuia dintre cei mai mari jucători pe piaţa de carne de pui din Europa de Est, competitor direct cu gigantul MHP sau cu concurenţi din Polonia. De altfel, exporturile de carne de pui ale Avicarvil sunt direcţionate către ţări precum Grecia, Franţa, Bulgaria, Polonia şi Olanda.

Tehnologia adăugată noilor proiecte este una prietenoasă cu mediul, după cum susţine Andrei Brumaru, director executiv Carmistin.

Fabrica din Vâlcea va deveni funcţională în cursul acestui an, cu o capacitate de procesare de 13.500 de păsări pe oră, aproximativ 30 milioane de păsări anual. Muncitorii vor lucra în două schimburi, conform planului de producţie conceput de executivii companiei.

Expansiune pe alte segmente de piaţă

Totodată, firmele care activează în acest domeniu intenţionează să valorifice la maxim piesele rezultate din prelucrarea păsărilor şi animalelor prin lansarea unei game de produse destinate consumului animal. Astfel, o fabrică de produse tip pet-food ar urma să fie construită de INTERMEAT FOOD SRL în Galicea în următorii ani, pe o suprafaţă de peste 3.000 mp.

Pentru acest proiect, firma de neutralizare a produselor care nu sunt destinate consumului uman va apela la fonduri europene, dar este decis să investească şi în dezvoltarea comunităţii locale plasate peste râul Olt faţă de principala unitate de procesare pe care compania deţinută de Iustin Paraschiv o are în Frânceşti.

„Proiectul este mai mult decât benefic pentru noi. Vom avea 100 de locuri de muncă în comunitate. În plus, firma care investeşte în Galicea are în plan traversarea râului Olt cu o conductă de gaze naturale care să alimenteze această unitate, chestiune unde noi am eşuat pe un proiect depus pe PN “Anghel Saligny”. Am discutat cu reprezentanţii societăţii care face investiţia la noi în localitate, iar dânşii sunt de acord să ceară Transgaz execuţia unui tronson mai mare de alimentare cu gaze naturale, astfel încât să putem racorda şi comunitatea. Ne-au cerut deja detaliile cu numărul potenţialilor utilizatori de gaze naturale din comună. Nu mai vorbesc că de pe urma acestei investiţii vom beneficia zeci de ani, ca şi comunitate”, punctează primarul Mărăcine.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...