Sub Lupă

Alertă la Spitalul municipal Drăgăşani. Este pe lista neagră a ministerului

Un spital public din Vâlcea, al doilea ca importanţă din judeţ, a intrat pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii. Unitatea medicală din Drăgăşani, aflată în subordinea Primăriei, a trecut deja pe lângă execuţia publică în octombrie anul trecut, când Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate (ANMCS) a cerut „excluderea din ciclul de acreditare şi anularea adeverinţei pentru unitatea sanitară Spitalul Municipal „Costache Nicolescu” Drăgăşani”- conform unei adrese trimise CAS Vâlcea pe 17.10.2022.

La 10 zile după înştiinţarea conducerii CAS Vâlcea, preşedintele ANMCS, secretarul de stat Valentin-Florin Ciocan îşi schimbă radical decizia şi lasă undă verde pentru funcţionarea spitalului, chiar dacă acesta era restant la trimiterea unor condiţii minimale care să îi permită o evaluare aproximativă a actului medical şi a gradului de satisfacţie a pacienţilor.

„Ne pregăteam să închidem contractul cu ei”

Povestea haosului care tronează în spitalul din Drăgăşani are de a face cu investiţii încăpute pe mâna unor persoane deja condamnate pentru fraude cu fonduri europene, a dezinteresului manifestat de administraţia locală şi a unui interimat perpetuu la conducerea unităţii sanitare, a doua ca importanţă socială din Vâlcea.

Dragasani„Nu ştiu de unde aveţi adresele respective, dar nu pot decât să confirm existenţa lor. Pot să vă spun că în momentul în care am primit adresa prin care eram înştiinţaţi că ANMCS a iniţiat procedurile de excludere din acreditare şi anularea autorizaţiei de funcţionare, noi am demarat un proces similar, prin care Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea rezilia contractul cu această unitate spitalicească. Ce ar fi însemnat asta concret? Însemna închiderea spitalului. La două săptămâni după am fost înştiinţaţi că preşedintele ANMCS şi-a schimbat decizia. Nu ştim care sunt motivele care au stat la baza acestei schimbări de atitudine. Acum o săptămână am fost în vizită la spitalul din Drăgăşani şi pot spune că lucrurile sunt îngrijorătoare în continuare”, spune Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.

Din interimat în interimat

Unitatea spitalicească intrată în vizorul Ministerului Sănătăţii are o lungă istorie a directorilor interimari poziţionaţi de clica PSD din primărie în aceste funcţii. Actualul manager interimar, Alina Gabriela Tălpălariu, este la al treilea mandat de acest tip din ultimii doi ani şi jumătate. Mai mult, face parte şi din rândul experţilor consultaţi de ANMCS în evaluarea managementului şi calităţii actului medical din diverse unităţi spitaliceşti din ţară. Chestiunea ţine de sfera incompatibilităţii în funcţii publice, iar lipsa abilităţilor managerului Tălpălariu de a coordona unitatea din subordine sfidează orice limită a bunului simţ, dar o face de la altitudinea unui venit lunar de 25.640 lei (peste 5.000 euro –n.r.)

Între 2006- 2011, spitalul din Drăgăşani a fost condus de un inginer IT. Apoi, un lung şir de persoane specializate în medicină, economie etc au ocupat postul de interimar. Niciuna nu a ajuns însă la performanţa ocupării aceluiaşi post de manager interimar de trei ori în mai puţin de 3 ani.

Un consilier revoltat

Chestiunea este o castană fierbinte pe care primarul Cristian Nedelcu nu ştie să o mascheze. Degradarea condiţiilor în care pacienţii sunt trataţi, migrarea sferei serviciilor către zona privată, investiţiile care trenează de ani buni fără a ajunge în stadiul de recepţie şi dezinteresul manifestat atât de către conducerea Primăriei Drăgăşani, cât şi de efemerii manageri instalaţi în scaun au stârnit nemulţumirea unui consilier local.

„Nu am nimic cu medicii de la spital, aşa cum încearcă unii să inducă în eroare comunitatea din Drăgăşani. Nu am nimic cu managerul spitalului, dna. dr. Tălpălariu. Invit public managerul Spitalului din Drăgăşani în următoarea şedinţă a Consiliului Local să clarificăm situaţia. Solicit colegilor consilieri locali mai multă implicare pe subiect. Se impune organizarea unei comisii de verificare a condiţiilor din Spital, aşa cum am cerut la şedinţele anterioare. Eu sunt cel care am spus public faptul că medicii care lucrează în spitalul din Drăgăşani merită condiţii mai bune de lucru. De asemenea, pacienţii şi persoanele asigurate merită condiţii mai bune de tratament şi spitalizare. Scopul demersurilor mele este de a îmbunătăţi condiţiile de tratament şi spitalizare de la Spitalul din Drăgăşani. Situaţia spitalului este foarte gravă. Cei responsabili ştiu. Voi reveni cu documente. Nu vreau sa fie închis acest spital, pentru că avem nevoie de spital. Dar dacă nu se iau masuri urgente pentru îmbunătăţirea condiţiilor, acesta va fi închis”, spune consilierul local Marian Roşca.

Contactat de către redactorii de la “Săptămâna în Oltenia”, USR-istul recunoaşte clar că ultima sa predicţie era cât pe ce să prindă contur încă de la finalul anului trecut. „Nu ştiam de aceste documente, dar nici nu înţeleg cum s-a ajuns la o rocadă a deciziilor luate de ANMCS în doar 10 zile. Este frustrant ce se întâmplă cu spitalul de care toţi drăgăşenenii au nevoie, dar e de-a dreptul uluitor cum un secretar de stat revine pentru a-şi contesta o decizie emisă”, mai spune acesta.

Potenţiali manageri, ţinuţi în instanţe

Între timp, încredinţarea managementului către cineva care să îşi şi asume situaţia dezastruoasă a unităţii spitaliceşti din sudul Vâlcii este ţinută prin instanţe, mai toţi candidaţii reclamând intervenţii ale factorilor administrativi, ai membrilor comisiei de jurizare care reprezintă DSP Vâlcea sau alte unităţi spitaliceşti similare din judeţ. Unul dintre candidaţi, Ilie Fârtat, nu doreşte neapărat să lege neapărat tămbălăul iscat de Spitalul Municipal „Costache Nicolescu” Drăgăşani de chestiunile care ţin de o decizie a instanţelor privind desemnarea unui câştigător al concursului de manager sau de reluarea acestei probe.

„Am fost în mai multe vizite la spitalul municipal Drăgăşani pentru a-mi întocmi un plan de management necesar intrării în concurs. Este o unitate greu de gestionat, în condiţiile în care sunt mai multe corpuri pentru secţiile existente. Totodată, nu pot să nu admit că, acest spital, care ar fi trebuit să fie al doilea ca importanţă din Vâlcea se scufundă în haos. Interimatele de câteva luni au dus la lipsa răspunderii. Au fost şase directori interimari în mai puţin de 5 ani. Doamna director Tălpălariu este la al treilea interimat. Acolo, inclusiv investiţiile iniţiate şi trenate cu anii până în prezent sunt o chestiune dureroasă, dar care ţine de Executivul primăriei şi de constructori. Sunt mai multe proiecte în curs, două sunt cu fonduri europene, iar executant este un personaj condamnat deja, în 2018, pentru deturnare de fonduri europene. Nu mă miră că s-a ajuns la situaţia aceasta. Nimeni de acolo nu vrea să îşi asume ceva şi să ia taurul de coarne pentru a opri declinul spitalului”, spune Ilie Fârtat.

În opinia sa, în momentul actual, clinicile private din Drăgăşani specializate în investigaţii paraclinice au profit cum nu visau vreodată, tocmai pe fondul haosului care tronează în spital.

Primar pe metereze

Cristian Nedelcu, primar PSD de mai bine de un deceniu în Drăgăşani, ţine morţiş să dea vina pentru interesul presei asupra problemelor din spitalul aflat în directa sa subordine pe consilierul local al USR.

„De mai bine de doi ani şi jumătate, face scandal pe această temă. A prezentat nişte fotografii pe care nici managerul, nici directorul medical nu le identifică, nu le recunosc. Or fi mai vechi, din altă parte sau un mixaj. Asta e! Eu vă spun că investim anual sume mari în acest spital. Avem trei proiecte cu fonduri europene. Pe unul dintre acestea, legat de creşterea eficienţei energetice sunt beneficiari ai unei sume de 1,7 milioane euro”, susţine primarul Nedelcu.

Culmea este că proiectele respective, cam toate trei, ar fi trebuit să se termine în 2021, după cum recunoaşte chiar alesul din Drăgăşani. „A fost pandemie, nu s-a lucrat.... şi toate proiectele au fost translatate până la 31.12.2023”, adaugă Cristian Nedelcu.

Alte 2 milioane euro sunt alocate pentru extinderea ambulatoriului, iar al treilea proiect (peste 2 milioane euro) se referă la „Creşterea siguranţei pacienţilor în spitalul municipal Drăgăşani”, cu o linie de finanţare gestionată de Ministerul Sănătăţii în urma crizei COVID.

Mda, lămuritoare date din partea alesului local, lipsesc doar informaţiile care implică în primele două proiecte pe Victor Petcu, patronul fostei Vicexpert SRL, un ins ce are o condamnare pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete în gestionarea unui contract cu fonduri europene. În momentul de faţă, Victor Petcu desfăşoară lucrările la spitalul Drăgăşani prin intermediul altei companii deţinută de el fără ca nimeni să se întrebe cum un ins condamnat pentru fraudă cu fonduri europene ajunge să umble la acelaşi butoi cu miere.


(Vom reveni) 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...