Special

Vâlcea, al X-lea judeţ care intră în programul de prevenire şi depistare al bolilor hepatice cronice

Live (RO)2 SUD, programul regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C a ajuns în Vâlcea, al X-lea judeţ integrat în proiectul care acoperă regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud Muntenia.

„Acoperim, practic, sudul ţării şi, chiar dacă acest proiect şi-a atins ţinta de beneficiari, 120.000 de persoane, dintre care 60% provenind din categorii defavorizate, cel mai probabil fără asigurare medicală, continuăm să derulăm acest program până atingem toate cele 12 judeţe”, a precizat Profesor Dr. Liliana Gheorghe, Manager de proiect, medic primar gastroenterologie şi hepatologie, Institutul Clinic Fundeni.

33 de cabinete înscrise în program

Doritorii îşi pot efectua testele de depistare a infecţiilor cu hepatită B / D sau C în 33 de cabinete de medicină de familie de pe raza judeţului Vâlcea până în luna iulie, perioadă în care misiunea de diagnosticare din Vâlcea va fi activă.

Conform statisticilor oficiale, rata de incidenţă a hepatitelor B şi C în judeţul Vâlcea depăşeşte media întâlnită la nivel naţional. „Eu sper să fie o statistică falsă, ce va putea fi demontată de datele strânse de noi. Pe de altă parte, în calitate de medic la Institutul Fundeni pot să vă spun că sunt chiar şi persoane de notorietate din judeţul dumneavoastră care ajung la noi cu boli rezultate din infecţiua cu aceste virusuri hepatice. Din nefericire, ajung în faze târzii”, a adăugat prof. dr. Liliana Gheorghe.

O şansă pentru fiecare

Scopul programului este de a da fiecărui bolnav, indiferent de calitatea sa de asigurat/neasigurat, o şansă în plus la o viaţă normală prin diagnosticarea timpurie a infecţiei şi de a-l dirija spre o schemă de tratament conformă afecţiuni, astfel încât riscul de transmitere intercomunitare să fie cât mai mult redus. Un program naţional de tratament a fost adoptat în Parlament în 2019, dar, culmea ironiei, acestuia îi lipsesc normele metodologice de aplicare.

Însă, prin acest program, zeci de mii de doritori din judeţele cuprinse în aria de acoperire pot să îşi facă teste rapide de depistare a hepatitelor B/D şi C, în condiţiile în care acestea pot costa, altfel, până la 1500 sau 2000 lei.

„Vorbim de teste rapide, diagnostice şi chiar introducerea pacienţilor în diverse scheme de tratament, indiferent că vor veni la noi, la Fundeni, la Spitalul Universitar Craiova sau la Spitalul Judeţean Vâlcea. O să râdeţi, dar numărul cel mai mare de bolnavi de hepatită B se află în rândul persoanelor cu vârsta între 32-54 ani, persoane active, în câmpul muncii, care nu prezintă simptome. Hepatita e o boală care nu doare, dar care, târziu depistată, poate duce la decese premature”, a mai spus liderul de proiect.

Refuz la vaccinare

În prezent, Ministerul Sănătăţii are în execuţie un plan naţional de vaccinare împotriva bolilor hepatice cauzate de virusurile B şi C, dar campaniile anti-vaccin lansate de diverşi influenceri în reţelele de socializare au cauzat noi probleme pentru medicii de familie. „12 ani am lucrat ca medic de familie în Mihăeşti. Am avut de a face cu taţi din coloniile de romi care nu voiau să îşi vaccineze copiii. Acum am ajuns să fiu huiduită de mame din Râmnicu Vâlcea dacă deschid subiectul vaccinare.

Totul se întâmplă de 2-3 ani,. De când a început şi isteria anti-vaccin. În trecut, Vâlcea era printre judeţele fruntaşe la vaccinarea populaţiei, acum suntem la coada clasamentului naţional”, povesteşte dr. Cristiana Bărăgănescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Vâlcea.

Lansarea programului în Vâlcea a fost făcură cu sprijinul Consiliului Judeţean şi s-a bucurat de participarea următorilor:
• Constantin RĂDULESCU - Preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea
• Adrian MIHĂILĂ - Administrator Public al Judeţului Vâlcea
• Dan - Eleodor PONORAN - Manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea
• Marius LUMINEANU - Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Constantin Anastasatu Mihăeşti
• Edward STANCA - Manager Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti
• Alin VOICULEŢ - Director general CAS Vâlcea
• Profesor Dr. Liliana GHEORGHE, Manager de proiect, medic primar gastroenterologie şi hepatologie, Institutul Clinic Fundeni
• Dr. Mihaela UDRESCU - Coordonator Naţional al Grupului GastRO, Societatea Naţională de Medicina Familiei
• Dr. Cristiana BĂRĂGĂNESCU - Preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Vâlcea- Coordonator al Campaniei de Testare LIVE(RO)2-SUD judeţul Vâlcea
• Liana VELICA, Coordonatorul de proiect din partea Asociaţiei ARAS
• Marinela DEBU - Preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania/ Specialist Comunicare LIVE(RO)2-SUD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...