Special

Necrolog Vasile Ionel

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea anunţă, cu regret, stingerea din viaţă a inginerului diplomat, profesorului, scriitorului şi publicistului

VASILE IONEL,

la vârsta de 87 ani.

Înhumarea este programată joi, 26 ianuarie, la Cimitirul Sf. Ioan din Râmnicu Vâlcea.


Vasile Ionel a văzut lumina zilei în comuna Apa Sărată din Câmpulung Muscel, în ziua de 24 noiembrie 1936.
Studiile primare le-a făcut în localitatea natală iar cele liceale la Şcoala Medie Tehnică Mecanică din Câmpulung Muscel (în prezent, Liceul Industrial).
A urmat Facultatea de Mecanică Agricolă de la Craiova şi pe cea de la Timişoara, în perioada 1958-1963. După terminarea studiilor a fost încadrat la Şantierul de Construcţii Forestiere Câmpulung Muscel din cadrul Ministerului Economiei Forestiere (1963).

În anul 1965 a fost numit şef la Baza de Utilaje pentru Construcţii Forestiere Râmnicu Vâlcea.
Între anii 1969-1972 Vasile Ionel a acordat asistenţă tehnică la utilaje de construire a drumurilor din jungla Ceylon-ului, la Societatea «Ceylon Plywood Cooperation».
De asemenea, a acordat asistenţă tehnică la construirea de drumuri şi exploatare forestieră din Republica Populară Congo, în zona forestieră Betou, în perioada anilor 1974-1975.
Între anii 1977-1984, lucrează în Nigeria, ca mecanic şef la Combinatul de Industrializare a lemnului din oraşul Calabar, în cadrul Societăţii Mixte Româno-Nigeriene «Seronwood Ind. Ltd».

În afara misiunilor primite în străinătate din partea statului român, Vasile Ionel a fost angajat permanent al SC FORCONCID SA, de unde s-a pensionat în anul 2000.
Pentru rezultate deosebite a primit numeroase diplome de apreciere de la instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate. Statul român i-a acordat Ordinul «Medalia Muncii», după finalizarea Transfăgărăşanului (contribuţia ICF la drumul de contur al Lacului Vidraru).

A publicat numeroase studii şi articole în reviste de specialitate dar în conştiinţa civică s-a remarcat prin cele trei cărţi scrise: «Întreţinerea maşinilor de construcţii» (1976) «Gramatica limbii engleze pentru elevi şi studenţi» (2011) şi încheind cu «Cunoştinţe tehnice generale în română şi engleză pentru elevi şi studenţi» (2016).

Sub tipar se află ultima sa carte; un volum de memorii intitulat «Povestea vieţii lui Vasile Ionel».

Împreună cu soţia sa, Gherghina (Jeni) Ionel - o adevărată doamnă care are o bogată activitate profesională la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea -, au doi copii şi trei nepoţi. Unul dintre nepoţi este un sportiv de performanţă - Nicholas David Ionel -, desemnat de Federaţia Română de Tenis, alături de Simona Halep, ca jucător al anului 2022 şi este unicul tenismen care a reprezentat România la turneul masculin Australian Open 2023.

Regretatul vâlcean a fost un suflet cald, altruist, cu o educaţie aleasă şi cu mult bun simţ. Multe generaţii de tineri au învăţat limbi străine (era poliglot) fără ca el să le pretindă vreo plată pentru meditaţii.

Condoleanţe colegei noastre şi întregii familii îndurerate !

Dumnezeu să-l odihnească în pace, întru eternitate!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...