Administraţie

Primarul Mircia Gutău a convocat o şedinţă pentru stabilirea măsurilor necesare reducerii prezenţei câinilor pe domeniul public al Râmnicului

În contextul tragediei petrecută recent în Bucureşti, în care o tânără şi-a pierdut viaţa muşcată de câini în zona Lacul Morii, dar şi ca urmare a mai multor sesizări venite din partea cetăţenilor Râmnicului, primarul Mircia Gutău a convocat miercuri dimineaţa o şedinţă de urgenţă la care au fost prezenţi responsabilii din Primăria Municipiului de activitatea de ecarisaj, de administrarea Adăpostului de câini de la Feţeni, de departamentul juridic, dar şi cu participarea insp. princip. Marius Laurenţiu Ciucu, şeful Biroului Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

În urma discuţiilor, s-au identificat mai multe surse potenţiale ce pot duce, şi la Râmnicu Vâlcea, la astfel de incidente dramatice: prezenţa în mai multe zone din municipiu (printre care Goranu, Valea Dumitrana, Posada, Depozitelor ş.a.) a unor deţinători a numeroşi câini, dar care sunt lăsaţi să umble liberi în afara limitelor proprietăţii, abandonarea continuă în zonele limitrofe ale oraşului – în special în Colonia Nuci sau la limita cu comuna Bujoreni - a unor câini proveniţi în special din localităţile învecinate, dar nu numai (s-au capturat animale ale căror microcipuri arătau că proveneau din Drăgăşani sau chiar din judeţul Argeş!), precum şi nerespectarea de către toţi proprietarii de câini a obligaţiilor impuse de Legea nr. 258/2013 printre care se numără sterilizarea şi microciparea patrupedelor. S-a mai subliniat totodată şi faptul că la Adăpostul de câini de la Feţeni trebuie respectată strict legislaţia specifică, în sensul păstrării câinilor capturaţi de pe domeniul public pentru un termen de 21 de zile (conform HCL nr. 23/2014, care a extins la nivel local termenul de 14 zile impus de legea naţională), interval de timp în care aceştia pot fi revendicaţi sau adoptaţi.

Printre concluziile întâlnirii s-au numărat necesitatea demarării, prin intermediul Poliţiei Locale, a unor campanii de informare asupra obligaţiilor ce revin prin lege deţinătorilor de animale de companie, intervenţii punctuale şi regulate în zonele în care se practică abandonul masiv al câinilor (inclusiv demersuri pentru modificarea legislaţiei în sensul posibilităţii de confiscare a autovehiculelor folosite la transportul animalelor, aşa cum se procedează în cazul aruncării de deşeuri pe domeniul public), precum şi o mai strânsă colaborare între instituţiile cu atribuţii în domeniu (Primăria Municipiului, IPJ Vâlcea, DSVSA Vâlcea etc.) pentru ţinerea acestui fenomen sub un control cât mai strict.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...