Special

Caravană pentru depistarea tuberculozei

12 comune din Vâlcea sunt incluse într-un program naţional de depistare precoce (screening) a tuberculozei, proiect coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti.

Astfel, caravana mobilă poposeşte în comunele: Câineni, Racoviţa, Muereasca, Stoeneşti, Alunu, Frânceşti, Olanu, Ioneşti, Roşiile, Fârtăţeşti, Şuşani, Lungeşti, localităţi unde în ultimii ani au fost depistate cazuri de tuberculoză.

Mobilizarea şi informarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Instituţiei Prefectului judeţul Vâlcea, Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, al autorităţilor locale, reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate - asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali - şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei - PNPSCT.

Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid (cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei) precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Cabinetul medical mobil este amplasat în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

Campania se va derula până pe 24 februarie, poposind câte 2-3 zile în fiecare comună. Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Vâlcea este de 33,1 cazuri la suta de mii de locuitori - date înregistrate ale Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...