“Săptămâna în Oltenia” a intrat chiar de a doua zi în posesia unei copii a documentului integral, cu toată situaţia semnăturilor, întocmit de Mitropolitul Olteniei Irineu şi membrii Consiliului Duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei din 10 ianuarie a.c. Arhiepiscopia Râmnicului şi Mitropolia Olteniei au publicat un document trunchiat, doar cu semnăturile arhiereului şi stareţului Onisifor. Ulterior, au apărut în spaţiul public înregistrările audio ale desfăşurării şedinţei care demonstrează că “Legământul de Blestem”, echivalent cu închiderea definitivă a Bisericii de jos, este nestatutar, anticanonic şi chiar cu puturos iz penal!
După cum o ţară întreagă a aflat, în special datorită valului masiv de revoltă a credincioşilor, care tot creşte, izbucnit pe reţelele de socializare, marţi, 10 ianuarie, Irineu, Mitropolitul Olteniei, a descins la Mănăstirea Frăsinei, cu prilejul unei şedinţe de Consiliu Duhovnicesc al obştei de călugări. Aici, a insistat agresiv ca toţi cei prezenţi să semneze un document prin care este închisă definitiv Biserica de jos, situată tot pe raza administrativ-teritorială a comunei vâlcene Muereasca, dar la limită în afara ariei (lucru demonstrat clar şi de pisania bisericii) stabilite de Sfântul Calinic de la Cernica pentru restricţionarea accesului femeilor.
Irineu a ridicat abuziv antimisul de la Biserica de jos a mănăstirii
Ulterior, a ieşit la iveală faptul că documentul a fost întocmit şi a produs, antepronunţat chiar, consecinţe (Irineu a ridicat şi antimisul Bisericii de jos cu o zi înainte, văl sfinţit fără de care nu se mai poate oficia liturghia, ori alte slujbe) cu încălcarea legiuirilor şi canoanelor. Pe scurt, documentul nu e statutar, doar patru semnături sunt valabile, cele ale stareţului recent impus în funcţie tot de arhiereu, Protosinghel Onisifor Petrescu, Arhimandritului Ioachim Popa, Ieromonahului Iachint Mureşan şi Ieromonahului Hristofor Vîntu. Dintre ceilalţi patru membri ai Consiliului Duhovnicesc, unul a lipsit, Ieromonahul Ghervasie Bunea, Arhimandritul Ioanichie Popa a semnat fără voinţă (exact aşa cum dezvăluie şi înregistrările audio ale desfăşurării şedinţei), iar doi părinţi au refuzat să semenze, Ieromonahii Victorin Şerban şi Ilarion Dulcă. Conform statutului, Consiliul Duhovnicesc ia decizii cu majoritate, nu egalitate a numărului de voturi.
Sursele noastre (foarte credibile şi bine informate, ca în majoritatea copleşitoare a cazurilor de până acum) susţin că marţi, 17 ianuarie, ar urma să fie convocată o nouă şedinţă a Consiliului Duhovnicesc de la Mănăstirea Frăsinei, de către stareţul Onisifor. De asemenea, şi-a anunţat prezenţa şi de această dată Mitropolitul Irineu, sau “cineva din partea lui”. Sursele noastre mai arată că arhiereul, vâlcean la origine şi chiar închinovat în călugărie în anii 1970 la Frăsinei, ar fi transmis ameninţări explicite cu eliminarea din viaţa monahală a celor care îi mai încurcă ambiţiile şi de această dată. Ulterior, informaţia a fost parţial infirmată, Irineu urmând a participa, în aceeaşi zi, la şedinţa Sinodului.
Stihii înteţite împotriva mănăstirii după trecerea în lumea celor drepţi a fostului stareţ Neonil
Aceleaşi surse ne-au informat constant că, din 2016, în special, de la trecerea în lumea celor drepţi şi sfinţi a celui mai longeviv stareţ din România, Prea Cuviosul Părinte Neonil, imixtiunea, presiunile şi pretenţiile mitropolitului au crescut cu o agresivitate constantă. În paralel, însă, averea Mănăstirii a fost devalizată constant. Patrimoniul lăcaşului constă, în afară de clădiri, în teren, în mare parte o mică pădure şi păşune, o livadă, precum şi o grădină, toate bine îngrijite. Biserica de jos era cel mai important loc în care se adunau ajutoarele voluntare de la credincioşi veniţi din toată Lumea, ajutând obştea să nu se risipească prea des după surse minimale de vieţurie şi ajutorare a oamenilor aflaţi la nevoie, în afara metocului şi dependinţelor, cu excepţia activităţii de misionariat. Doar din septembrie 2022 (momentul în care a fost impus stareţ, tot prin presiuni asupra membrilor obştei de către Irineu, Onisifor, în locul celor aleşi anterior statutar de obşte, Ioanichie în special), veniturile Mănăstirii s-au redus dramatic, iar conturile aproape că s-au golit. Deja se vorbeşte pe la colţuri despre gajarea la bănci a unor bucăţi din patrimoniu, dar nu în contul mănăstirii...
Taina spovedaniei, încălcată flagrant chiar de către Mitropolitul Olteniei?
Pe 10 ianuarie, Arhiepiscopia Râmnicului, eparhia care are singurul Întâistătător cu drept canonic de îndrumare şi coordonare (şi nu control, Mănăstirea Frăsinei fiind secular recunoscută ca autonomă!) asupra lăcaşurilor de pe raza ei (şi nu Mitropolitul Olteniei, Arhiepiscopul Craiovei şi Gorjului) a postat documentul, cu titlul corect “Document cu Legământ de Blestem”. Prin respectivul document s-ar fi consfinţit interdicţia totală şi definitivă, sub puterea blestemului dacă e încălcată, tuturor şi oricăror preoţi şi monahi de a mai oficia orice fel de slujbe la Biserica de jos a Mănăstirii Frăsinei, “până la sfârşitul veacurilor”. Metocul respectiv a fost ridicat în perioada 1944-1946 tot de obştea călugărească cu scopul de a oferi şi credincioaselor şansa accesului la credinţă, dar şi persoanelor aflate în grea suferinţă care nu pot duce fizic chinul rânduielilor aspre, de rit athonit, de la Mănăstire. Totul s-a făcut cu binecuvântarea tuturor ierarhilor cu drept şi a fost binecuvântat şi de Patriarhul Iustinian şi Episcopul Iosif în anii 1970.
Înregistrea audio care confirmă situaţia semnăturilor din Consiliul Duhovnicesc de pe Legământul de Blestem, document care confirmă, la rândul lui, coroborat cu declaraţiile surselor noastre, credibilitatea înregistrărilor audio:
Mitropolitul Irineu, către Arhim. Ioanichie: “Semneaza acolo! (…) TATI! Parinte, haide, semnaţi, nu mă faceţi aici să roşesc în faţa oamenilor! De ce eşti aşa? Vrei să mă faci de ruşine? Eu te-am facut preot, eu te-am facut duhovnic, şi matale…”
Părintele Ioanichie: “Dar, conştiinţa nu mă lasă să semnez!”
Irineu: “Uite, dedesubt, aici.”
Ioanichie: “Forţat, forţat. Am semnat, dar totuşi, conştiinţa nu…”
Irineu, la final de şedinţă: “Aşadar, sfinţiile voastre aţi semnat câţi aţi semnat, rămâne aici documentul. Eu o să fac o fotocopie şi o duc Înaltpreasfinţitului (Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului – n.r.) ca să ştie despre hotărârea noastră. (...)”
A doua zi, pe 11 ianuarie 2023, pe siteul Mitropoliei Olteniei a fost postat un comuncat prin care Irineu susţinea că abuzul canonic şi legal din punct de vedere laic comis la Frăsinei ar fi, de fapt, “o lămurire canonică”.
După alte două zile, au fost postate în spaţiul public înregistrările audio care demonstrează că şedinţa a fost dominată integral de presiunea psihică pusă de arhiereu pe călugări. Ba, Irineu s-a şi dat de gol, povestind ce ar fi spus Prea Cuviosul Lavrentie, pe patul de moarte, în spovedania către ierarh!
Fostul stareţ Ioanichie este şi duhovnicul (cel căruia i se spovedeşte) Mitropolitului Irineu!
În înregistrări se aude foarte clar cum Prea Cuviosul Ioanichie spune clar că semnează împotriva voinţei sale, ceea ce reflectă şi documentul integral, nu cel prezentat trunchiat pe siteurile Arhiepiscopiei şi Mitropoliei, doar cu semnăturile lui Irineu şi Onisifor! Şi semnatarul acestor rânduri îşi face mea culpa, pentru că a fost indus în eroare de mistificarea manipulatoare şi a crezut, temporar, că stareţul Onisifor nu ar fi semnat afurisenia.
Nu e clar, după ce câţiva membrii ai Obştei ar fi depus legământ de tăcere, către cine şi sub ce chin, ce se va întâmpla mai departe. Dar, tulburarea socială va tot creşte. Pe drept temei.
Vom reveni cu amănunte.
Surse publice:
http://arhiepiscopiaramnicului.ro/comunicate-de-presa/document-cu-legamant-de-blestem
https://mitropoliaolteniei.ro/2023/01/11/legamantul-sfantului-ierarh-calinic-este-actual-si-lucrator-la-manastirea-frasinei/
Sursa înregistrărilor audio de la şedinţă (la nevoie, le avem în copie):
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02XkhjL2pXGFy3huTKPVUm9csYjy3M1C5Duq1yectjbodZvNwQ2Fo68yphuS2xEiNMl&id=100051808052044
Pe acelaşi subiect, citiţi şi:
http://saptamana.net/articol/19686-mitropolitul-irineu-si-arhiepiscopul-varsanufie-acuzati-tot-mai-dur-ca-indeparteaza-manastirea-frasinei-de-credinciosi-si-transforma-biserica-de-jos-in-simplu-vad-comercial