Opinii

 

Centrul de vinificaţie Drăgăşani este un centru al excelenţei. Este, într-adevăr, un centru al excelenţei.

Este drumul spre centru, cum ar spune Mircea Eliade. Al livrescului, distilat, nativ, tracodacic, germinativ, sincronic, stiinţa în sine. Atmosfera simpozionului, prilejuit de lansarea volumului: Sâmbureşti, o podgorie binecuvântată! Autori, dr. ing. Sergiu Stefan Gorjan, dr. ing. Ilie Măcău. O sesiune ştiinţifică... A fost, mai ales, cum trebuia să fie: de cercetare, de erudiţie, de normalitate, de acribie. Sunt şi structuralităţile opusului amintit.

Cartea, o performanţă. Fraza cade exact. Metanarativitate şi actanţialitate, cum ar spune Andrei Marga. Prezintă istoria şi istoricitatea. Metanarativitatea constă în manifestarea cu acribie a personajelor. Construite, cu ştiinţa, prin interior. Cu temelie si zid, unde varul este stimpărat şi se stinge un an sau doi, pentru a fi apoi folosit. "Vinurile mature sunt pline, corpolente, robuste, vertebrate", scriu autorii.

Pentru frumoasele hollywoodiene şi cadourile lor, de dincolo de pârtia de ski, când te întreabă despre cum îi punem numele, iar darul este pentru pârguirea bobului, iar tu nu treci de ceaţa de dinainte. Despre valoarea ştiinţifica a podgoriei Sâmbureşti au scris, au cercetat, profesori, academicieni. După 1990, vinurile de la Sâmbureşti au pătruns în toată lumea, continuând, prin tehnologie, la alt nivel, tradiţia.

Statistici excelente sunt suportul unor posibile interpretări. Câteva fraze despre 1907, nu sunt pentru oameni de ştiintă. Istorie şi poveşti de dragoste. Replici cu talc. Prezente constructive.

Dr. ing. Sergiu Stefan Gorjan are ştiinţa si harul dialogului. Har de leaderschip. Într-o conexiune performantă cu doctorul Pavelescu. Am discutat cu o tânără doctorandă, mamă a doi copii, profesoară, care mi-a povestit de scorul foarte strâns la alegeri, prin care a pierdut doctorul Pavelescu. Meditativ, meditativ. Meditativul lor este viitorul.

Prezenţă cu stil şi canon estetic, scriitorul Traian Dobrinescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...