Ultima Oră

Descinderi în Vâlcea pentru presupuse fraude cu fonduri pentru refugiaţi cazaţi fictiv

Articol de Marius JIANU şi Adi PANĂ

Două pensiuni din Băile Olăneşti, Nicoleta şi Aly, au fost ţinta raziilor derulate de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Conform datelor oficiale, în perioada aprilie-noiembrie 2022, administratorul unei persoane juridice, având ca obiect de activitate prestarea de servicii hoteliere, ar fi solicitat şi primit de la o instituţie publică o sumă de bani, cu titlul de decontare a serviciilor de cazare şi masă, oferite unor cetăţeni ucraineni, fiind depuse documente pentru cazarea acestora în două unităţi hoteliere.

Descindere în forţă

“Din cercetări a reieşit că, în perioada respectivă, în unităţile hoteliere au fost cazaţi mai puţini cetăţeni ucraineni faţă de totalul celor atestaţi scriptic ca fiind cazaţi. La acţiune participă şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Vâlcea, dar şi poliţişti ai Serviciului Criminalistic şi Poliţiei oraşului Băile Olăneşti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, a comunicat IPJ Vâlcea.

Nicoleta Barbu, suspecta identificată de poliţie ca acuzat principal în acest caz, a fost ridicată de la locuinţa deţinută în Bucureşti şi a fost adusă pentru audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Acuzata joacă la contraatac

Femeia se apără şi susţine că este victima unui grup de interese cu afaceri în sectorul HoReCa din zonă, ba acuză şi poliţia de favorizarea acestor interese.

„În primul rând, cele două spaţii nu sunt înregistrate pe firmă. În al doilea rând, domnul Negrea şi echipa de investigatori au mai poposit la noi spre sfârşit de vară pentru a verifica aceleaşi aspecte. S-au cazat câteva zile şi au plecat în linişte. Acum înţeleg că au spart uşile din vile, sper să le şi pună la loc. Hmmm, cine este în spate? Olăneştiul e mic, ce Dumnezeu! Din 2014 mă lupt să salvez aceste spaţii de mâna celor care vor să le preia abuziv din proprietatea mea”, se plânge Nicoleta Barbu.

Surse judiciare: cetăţean ucrainean implicat

De cealaltă parte, surse judiciare apropiate de anchetă susţin următoarea situaţie: iniţial un pic induşi în eroare, poliţişti din Olăneşti, dar şi de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vâlcea, s-au sesizat despre un fenomen ciudat. Pe scurt, un cetăţean ucrainean aducea frecvent sute de persoane din Ucraina. Însă, multe dintre ele ar fi fost cazate doar una sau două nopţi în locaţiile suspectate, cât să fie luate în evidenţă de Poliţie, ca apoi, cu documentele obţinute, să fie accesate rapid, de către deţinătorii spaţiilor de cazare, fondurile guvernamentale alocate pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi masă pentru refugiaţi. În acest stadiu al cercetării penale nu este precizat un prejudiciu, dar cert este vorba despre sute de zile de cazări fictive ale multor persoane. Întâmplător, aceeaşi persoană din Ucraina este vizată într-un dosar similar în care principalul inculpat este un viceprimar din judeţul Suceava.

Statistici oficiale: 6,7 milioane de lei a decontat Guvernul, până acum, pentru cazarea refugiaţilor în Vâlcea

La mijlocul lunii august, pe Vâlcea erau oferite următoarele spaţii de cazare pentru refugiaţi din Ucraina: 34 de unităţi admninistrativ-teritoriale din judeţ au comunicat că dispun de 47 spaţii de cazare: Consiliul Judeţean Vâlcea (anexă casa Ion Ghica de la Complexul Muzeal Măldăreşti – 12 locuri; Complexul de Servicii Comunitare Râmnicu Vâlcea – 14 locuri; Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul – 8 locuri), Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea (Căminul Fostului Liceu Oltchim – 42 de locuri). De asemenea, administraţiile locale din oraşele Călimăneşti şi Berbeşti au comunicat că pot pune la dispoziţie 110 locuri (Internatul Liceului Tehnologic de Turism), respectiv 27 de locuri (Căminul internat Liceul Preda Buzescu).

Şi-au exprimat disponibilitatea de a caza refugiaţi şi următoarele localităţi: Alunu ( Centrul Local de Asistenţă Socială - 5 locuri); Budeşti (Centrul Social - 8 locuri), Bujoreni (Grădiniţa Bogdăneşti - 10 locuri), Cernişoara (Căminul Cultural - 10 locuri), Copăceni (300 de locuri la Căminul Cultural şi Şcoala cu clasele I-VIII), Costeşti (4 locuri la baza sportivă şi un loc la dispensarul medical), Drăgoeşti (5 locuri la grădiniţă), Frânceşti (100 locuri la Căminul Cultural din Genuneni şi două apartamente la dispensarul medical), Galicea (38 de locuri la şcolile din satele Cocoru şi Bratia Deal), Goleşti (100 locuri la Căminele Culturale din satele Aldeşti şi Popeşti), Laloşu (9 locuri la Căminul Cultural), Lăpuşata (5 locuri – fosta şcoală primară), Lungeşti (20 de locuri - Sala de Sport), Măciuca (6-8 locuri dispensarul medical), Mateeşti (10 locuri în fosta grădiniţă), Mădulari (10 locuri la baza sportivă), Milcoiu (100 locuri la Şcoala Generală I-VIII, 50 de locuri la Şcoala generală I-IV şi 50 locuri la Centrul Cultural), Muereasca (6 locuri la baza sportivă), Nicolae Bălcescu (180 de locuri la şcolile gimnaziale din Rotărăşti şi Predeşti), Păuşeşti - Măglaşi (10 locuri la atelierul şcolii şi 4 la dispensar), Prundeni (15 locuri la sala de sport), Pietrari (8 locuri la Căminul Cultural), Racoviţa (60 de locuri la căminele culturale din Balota, respectiv Racoviţa), Stăneşti (6 locuri la dispensarul medical), Stoeneşti (10 locuri la Căminul Cultural), Suteşti (10 locuri la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale), Şirineasa (20 de locuri la şcolile din satele Ciorăşti şi Slăviteşti), Tomşani (10 locuri la Căminul Cultural), Voiceşti (30 de locuri la Căminul Cultural) şi Vlădeşti (10 locuri la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc).

Lista cu spaţiile de cazare va fi actualizată permanent, ca urmare a informărilor transmise de către preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi solicitărilor primite de la autorităţile publice centrale sau locale, de la operatorii economici publici sau privaţi, ori de la persoane juridice cu funcţiuni de cazare.

Agenţii economici din 12 de localităţi (Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti, Brezoi, Călimăneşti, Horezu, Ocnele Mari, Câineni, Măciuca, Malaia, Milcoiu, Tetoiu, Voineasa) care deţin pensiuni, hoteluri sau cabane (26 obiective de cazare) şi-au arătat disponibilitatea de a caza refugiaţi din Ucraina.

Preţul pe zi/cazare/refugiat decontat de către statul român este de 50 lei, la care se adaugă 20 lei/persoană pentru masă. Numărul refugiaţilor stabiliţi în Vâlcea este în continuă fluctuaţie, mare parte dintre cei sosiţi folosind spaţiile de cazare de aici doar ca adăpost temporar în traseul lor către alte zone din UE.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...