Politică

Declaraţie politică!

Comunicare şi dialog internaţional 6

Întâlnirea pe care am avut-o la Ministerul de externe din Vietnam cu dl. Do Hung Viet, ministru-asistent, a debutat cu felicitările pe care le-am transmis în numele statului român pentru aderarea recentă a Vietnamului la Consiliul ONU pentru drepturile omului. Printre altele, s-a evocat şi sprijinul pe care Vietnamul l-a primit din partea României pentru accesul în foruri politice şi economice care pot contribui la dezvoltarea ţării şi a relaţiilor ei pe plan internaţional. România este printre primele state europene care au ratificat EVIPA, de exemplu, în perioada în care a deţinut preşedinţia Uniunii Europene. Acesta este acordul care protejează investiţiile dintre Uniunea Europeană şi Vietnam şi care face posibil liberul schimb de mărfuri între cele două părţi.

În contextul sprijinului pe care statele noastre şi-l pot acorda, s-a arătat sprijinul acordat de România cetăţenilor vietnamezi care s-au retras la începutul războiului de pe teritoriul ucrainean. Ei au fost primiţi şi găzduiţi pe teritoriul ţării noastre până la călătoria pe care au făcut-o spre casă în organizarea statului vietnamez.

Am evocat împreună evenimentul cultural care urma să se producă la jumătatea lunii noiembrie la Opera din Hanoi, acolo unde urma să concerteze Orchestra simfonică din Bucureşti, pentru prima dată în efectiv complet (peste 50 de muzicieni) pe teritoriul vietnamez. Concertul a fost organizat de violoncelista Dinh Hoai Wuan, reprezentant onorific pentru promovarea muzicii româneşti în Vietnam, cu sprijinul Ambasadei României la Hanoi. Mi-am exprimat speranţa că Ministerul de externe vietnamez va sprijini eliberarea vizelor, scutindu-i pe artiştii români de plata taxelor consulare şi am amintit că autorităţile române pot emite vize pentru evenimente culturale prin exceptarea artiştilor de la plata acestor taxe. Cu fiecare astfel de schimb de informaţii comunicarea între părţi este mai informată şi mai funcţională, cum am spus în repetate rânduri. Ne-am bucurat să aflăm de la oficialii vietnamezi că biletele sunt vândute integral pentru acest concert excepţional şi că pe artiştii români îi aşteaptă un public avid de muzică de bună calitate. Ambasadorul României la Hanoi a amintit de vizita exploratorie pe care a făcut-o în provincia Quang Ninh cu intenţia de a stabili contacte pentru eventuale înfrăţiri între oraşe din România şi Vietnam. În context, am înmânat o scrisoare de intenţie pentru înfrăţirea oraşelor Râmnicu Vâlcea şi Quảng Ninh.

Eugen Neaţă, deputat PSD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...