Politică

Declaraţie politică!

Comunicare şi dialog internaţional 7

La Ministerul Industriei şi Comerţului din Vietnam am fost întâmpinaţi de domnul Nguyen Sinh Nhat Tan. Ni s-au alăturat în această vizită şi românii aflaţi în misiunea economică despre care am mai vorbit. Un grup alcătuit din oameni de afaceri implicaţi în producţia de medicamente şi în comerţul internaţional, interesaţi printre altele şi de importul de peşte şi de fructe de mare din regiune şi de comerţul cu produse alimentare. Coordonatorul misiunii economice, domnul Mihai Andriţoiu, consul onorific al Regatului Cambodgia în România, preşedinte executiv al asociaţiei AFPICE, a prezentat pe scurt activitatea Consiliului de Export al României.

Eu am transmis încă de la începutul întâlnirii interesul României pentru aprofundarea cooperării economice şi comerciale dintre cele două ţări. În această direcţie, România doreşte ca următoarea sesiune a Comisiei mixte să aibă loc în anul următor, la o dată care va fi convenită prin discuţii între părţi. Am comunicat părţii vietnameze că această activitate va fi preluată de Agenţia de promovare a comerţului exterior şi a investiţiilor, în curs de înfiinţare în România. Diplomaţia parlamentară poate fi împuternicită de statul de origine să transmită aceste mesaje şi este unul dintre rolurile sale cele mai importante. O spun pentru a arăta importanţa contactelor diplomatice dintre ţări, indiferent de nivelul la care se produc, în evoluţia relaţiilor bilaterale care se construiesc. Contactele diplomatice nu fac altceva decât să dea mai multă forţă dialogului şi comunicării bazată pe încredere între părţi. Şi eu, în calitate de preşedinte al grupului de prietenie şi de coordonator, şi oamenii de afaceri prezenţi, şi reprezentanţii vietnamezi la întâlnire, ne-am raportat în timpul discuţiei la informaţia oferită de statistica vietnameză, conform căreia importul de peşte din Vietnam şi de fructe de mare, de exemplu, s-a dublat în ultimii doi ani. Şi eu şi domnul Mihai Andriţoiu ne-am exprimat speranţa că în curând produsele de carne procesată şi de miere de albine din România vor obţine certificate de import în Vietnam, alături de produsele farmaceutice româneşti, care vor avea condiţii optime de desfacere pe piaţa vietnameză. Schimburile economice dintre cele două ţări au nevoie de sprijin guvernamental reciproc pentru a creşte şi pentru a se diversifica.

Aceasta este concluzia întâlnirii de la Ministerul Industriei şi Comerţului din Vietnam şi sunt convins că fiecare dintre cei prezenţi la întâlnire, oameni de afaceri, funcţionari de stat, parlamentari şi diplomaţi au planificat deja cel puţin o acţiune în direcţia realizării acestui obiectiv. În ceea ce mă priveşte, am scris câteva emailuri destinate producătorilor din industria alimentară şi din turismul regiunii pe care o reprezint în Parlamentul României. Totodată, sunt convins că şi în plan legislativ sunt de găsit subiecte pentru iniţiative care să simplifice proceduri şi să sporească schimburi economice între România şi Vietnam.

Eugen Neaţă, deputat PSD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...