Administraţie

Anvelopare de blocuri în Voineasa pe fonduri PNRR

Administraţia locală din Voineasa a decis să folosească fondurile aflate la dispoziţie în PNRR pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din cea mai nordică comună a Vâlcii. "Avem doar două blocuri de locuinţe în localitate, dar nici fondurile din PNRR nu se arătau extrem de generoase. Cred că a fost cea mai bună decizie, ţinând cont şi de perioada de criză energetică pe care o traversăm. În plus, la scara fiecărui bloc vom instala câte o staţie de încărcare electrică pentru automobile. Nu ştiu de unde au avut bani, dat tot mai mulţi voineşeni au început să achiziţioneze maşini electrice Tesla", precizează primarul Gabriel Năstăsescu.

Aşteptări mari pe programul "Anghel Saligny"

În acelaşi timp, odată cu eliberarea primelor tranşe din programul naţional "Anghel Saligny", alesul din comuna vâlceană intenţionează să pună la punct toată infrastructura rutieră din localitate şi să extindă reţeaua de canalizare. "Drumurile locale şi canalizarea sunt obiectivele pentru care am obţinut ok-ul în acest program. Canalizarea fusese prinsă iniţial în POIM, pe programul regional de extindere a reţelei de apă canal, dar a fost considerată neeligibilă la finanţare. În POIM am rămas doar cu refacerea reţelei de alimentare cu apă a localităţii, de la sursa Mănăileasa până la staţia de tratare, pe o distanţă de 3,5 km", adaugă primarul Năstăsescu.

Totodată acesta susţine că sursa de apă care alimentează comuna nu ar putea servi ca variantă alternativă de alimentare a localităţilor din aval, în contextul în care debitul s-a dovedit insuficient inclusiv pentru gospodăriile din localitate într-un an secetos cum a fost 2022. "Anul acesta debitul a scăzut îngrijorător de mult. Am fost chiar pe punctul de a raţionaliza apa distribuită populaţiei", mai spune alesul din Voineasa. Autorităţile judeţene şi operatorul regional de apă/canal Apavil sunt într-o febrilă căutare a unor variante de înlocuire temporară a sursei de apă Brădişor, care deserveşte mai mult de jumătate din judeţ, în contextul în care barajul cu acelaşi nume urmează să fie golit treptat în cursul anului viitor pentru diverse lucrări ce vor fi executate de Hidroelectrica.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...