CET Govora a rămas miercuri, 9 noiembrie, de dimineaţă, fără unul dintre cele patru cazane de preducere a energiei termice. În present CET Vâlcea operează patru cazane: C4 pe gaz, C5 şi C6 strict pe lignit, iar C7, modernizat în 2015-2016 printr-un proiect finanţat european de Consiliul Judeţean, tot pe lignit, dar cu instalaţie de desulfurare şi destinat strict strict termoficării oraşului. Conducerea societăţii susţine că s-a produs o avarie violentă la cazanul nr. 5, cel pe lignit, dar nu precizează şi cauzele. Însă, explică de ce trei sferturi din oraş a rămas (iarăşi) fără agent termic pentru cel puţin o zi, inclusiv importanţi agenţi economici fără abur tehnologic. Se trece în regim de urgenţă pe cazanul nr. 7. Vom reveni cu amănunte în măsura în care le vor oferi factorii implicaţi.
“În data de 9 noiembrie 2022, ora 09.15, s-a produs un eveniment imprevizibil, constând în spargerea violentă a cazanului C5, acesta fiind singurul cazan cu care se funcţiona, având în vedere temperaturile ridicate din această perioadă.
Imediat după producerea acestui eveniment au început manevrele de pornire a cazanului nr. 7, dar, datorita întreruperii temporare a furnizarii agentului termic şi inerţiei sistemului de termoficare, în aceasta seară nu se vor putea asigura parametrii nominali pentru caldura şi apa caldă.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat locuitorilor afectaţi de întrerupere în aceasta perioadă şi vă asigurăm că am luat toate măsurile necesare pentru executarea într-un timp cât mai scurt a tuturor manevrelor necesare astfel încât să revenim la valori normale ale parametrilor agentului termic”, se arată în comuncatul remis presei semnat de directorul general al societăţii, Ion Roescu.
Cazanul de abur C5 s-a spart şi în vară
În seara zilei de 27 iulie 2022, ora 20,00, s-a produs un eveniment constând în oprirea în avarie a generatoarelor G3 şi G4, urmată de un incendiu la cablurile de evacuare a energiei electrice în Staţia de 110 kV. La scurt timp, din cauza şocului produs la întreruperea bruscă a consumului de abur, cazanul de abur C5 s-a spart, devenind indisponibil. Aceste evenimente afectează funcţionarea societăţii CET Govora S.A, în sensul că nu mai există posibilitatea de furnizare a energiei electrice şi a aburului industrial", au transmis atunci reprezentanţii operatorului de termoficare din Râmnicu Vâlcea. Lucrările de reparaţii au durat aproape două săptămâni.
La reţeaua de termoficare administrată de CET Govora sunt racordate peste 75% din apartamentele din Râmnicu Vâlcea, iar societatea asigură şi aburul industrial pentru firmele de pe Platforma Chimică a oraşului, între care se află şi Chimcomplex Borzeşti