Sub Lupă

Consilier local din Bujoreni, mic record de afaceri penale pe domeniul public al comunei

Silviu Zaharia, un consilier local din comuna Bujoreni-Vâlcea, şi-a făcut moşie din domeniul public. Fix lângă Şcoala din satul Gura Văii, chiar în grădina ei, firma sa comercializează cu tupeu tutun şi alcool, printre altele, deşi e explicit interzis de lege.

Prin repetate fentări ale legii, în complicitate cu fosta conducere a administraţiei locale, inclusiv cu consilieri şi funcţionari locali, a ajuns de la un chioşc, ridicat firma sa, Zapis SRL, pe 22 mp închiriaţi de la primărie în 2001, la un magazin cu suprafaţa de 206 metri pătraţi şi o suprafaţă totală ocupată de afacerea sa de 421 mp. Firma nu are aproape niciun document în regulă şi asta deja de mulţi ani.

Cu toate acestea (plus multe altele), deşi sesizate repetat inclusiv de administraţia locală, absolut nicio instituţie a statului nu pare să vrea să aplice legea. În acest context, traseistul politic (transferat recent de PSD de la PER) amintit îşi permite să nege cu tupeu evidenţa rezultată din absolut toate probele posibile.

În 2016, Silviu Petre Zaharia a fost ales consilier local în Bujoreni pe lista Partidului România Unită. Patru ani mai târziu, continua în postura de ales local candidând pe lista PER. În urmă cu câteva luni, a fost prezentat în cadru festiv chiar de către şeful social-democraţilor vâlceni şi al CJ Vâlcea ca noua achiziţie pe care se bazează PSD la alegerile locale viitoare.

Zaharia este unicul asociat în Zapis SRL, o societate care a pornit activitatea în 2001, cu un chioşc în curtea şcolii din satul Gura Văii. Chioşc ridicat pe o suprafaţă iniţială de 22 mp (care rapid s-au transformat în 32 mp, sub ochii închişi de conducerea de atunci a localităţii, apoi în 160 mp şi tot aşa) închiriaţi de la administraţia locală, cu avizul Ministerului Educaţiei, prin care comercializa “dulciuri pentru elevi şi alte persoane”. Adică, exact cât limita legislaţia pentru unităţile economice ce deţin spaţii în interiorul patrimoniilor administrate de unităţi de învăţământ şi în apropierea lor (la o distanţă de 50 de metri).

De atunci, cu largul concurs al fostului primar Alexandru Roşu, dar şi al consilierilor locali şi funcţionarilor din subordinea edilului, s-a tot întins peste limitele legii şi a ajuns acum să ocupe 421 mp (cu extras cadastral, nu pe vorbe) din grădina unităţii de învăţământ, din care 206 mp este doar suprafaţa ocupată de construcţia ridicată începând din 2007. Construcţia cuprinde spaţii destinate comercializării de materiale de construcţii, dar şi de alimentaţie publică, în care se vând inclusiv ţigări şi alcool.

În 2018, bazându-se şi pe faptul că s-a ales consilier local, a încercat să îşi legalizeze abuziv situaţia. Ghinion! Nu i-a mai ţinut “afacerea” pe spezele bunului public.

Caz clar ca lumina zilei, cercetarea penală bate pasul pe loc. 1,5 milioane de lei, prejudiciu deja constatat

Anterior, administraţia locală i-a notificat firma să intre în legalitate cu ocuparea suprafeţei din domeniul public. Cum nu a catadicsit să facă asta, forţând protejarea propriei afaceri şi din postura de ales local, Consiliul Local şi Primăria Bujoreni i-au impus, din noiembrie 2018 (HCL nr. 104, o hotărâre prin care a şi fost revocată alta, din primăvara aceluiaşi an, pentru care Zaharia indusese în eroare aleşii locali în favoarea sa, pentru aprobarea unui act adiţional la contractul de închiriere din 2001), o chirie de doi lei pe metru pătrat, pe zi.

Astfel, a ajuns în 2020 să datoreze bugetului local 1,5 milioane de lei. Din 1 octombrie 2020, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Vâlcea a deschis, la sesizarea compartimentului juridic din administraţia locală, dosarul penal nr. 1207/P/2020, în care “se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu”. Falsurile se referă la documentele în baza cărora funcţionează firma de mulţi ani.

Prima problemă gravă este că s-au împlinit deja doi ani şi cercetarea evoluează cu viteza melcului în pantă abruptă, deşi cazul e clar ca lumina zilei. Zapis SRL nu mai deţine autorizaţie de funcţionare şi nu are nici măcar un orar de funcţionare avizat de Poliţie! Cum a obţinut Zapis SRL avize de funcţionare la Ministerul Educaţiei, IŞJ, sau DSP, lăsăm plăcerea instituţiilor de control să verifice şi ne ţinem în acest episod al anchetei noastre jurnalistice doar de istoricul relaţiei firmei consilierului local cu administraţia locală.

Tutun şi alcool, vândute sfidător în curtea şcolii, în miezul zilei. Zapis SRL a şi subînchiriat ce nu deţine legal

Nu înainte, însă, de a preciza că miercuri, 12 octombrie, redactorii “Săptămâna în Oltenia” au cumpărat personal de la magazinul firmei amintite, situat strategic, la o importantă intersecţie, cu deschidere şi la drumul european, un pachet de ţigări şi două beri “la pachet”. Asta s-a întâmplat la o oră la care unii dintre elevi terminau orele, iar în faţa magazinului îşi consumau deja timpul liber câţiva localnici, la un pahar de vorbă.

Art. 1
“În incinta unităţilor de învăţământ de toate gradele, a căminelor şi locurilor de cazare pentru elevi şi studenţi, în curţile acestor imobile, precum şi pe trotuarele sau pe aleile de acces în aceste unităţi, se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice, a tipăriturilor şi înregistrărilor audio şi video cu conţinut obscen.
În spaţiile prevăzute la alin. 1 - cu excepţia celor afectate învăţământului superior - se interzice, de asemenea, şi comercializarea ori expunerea spre vânzare a ţigărilor şi a celorlalte produse din tutun.
HOTĂRÂRE nr.128 din 30 martie 1994 privind unele masuri pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare fizica şi morala a elevilor şi studentilor (în vigoare!)

"Art. 3
(61) Se interzice vanzarea produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani."
(71) Se interzice comercializarea produselor din tutun în unităţile economice situate în incinta şi la o distanţă mai mică de 50 metri fata de orice punct de acces în spitale şi unităţi de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior. Distanţa se va măsura pe lungimea drumului public."
"Art. 141. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii Publice şi de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor."
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, modificată şi completată prin O. G. nr. 5/2008, actualizată

În procedură legislativă a intrat din septembrie a.c. un proiect de lege de modificare a aceleiaşi legi prin care se vor înăspri sancţiunile.

Am insistat să ni se emită şi bonuri fiscale pentru produsele cumpărate şi, în baza lor, am constatat că în spaţiul respectiv are punct de lucru nu doar Zapis SRL Bujoreni, ci şi Tobacco Logistic & Marketing SRL Târgu Jiu, asta însemnând că societatea consilierului local Zaharia a şi subînchiriat spaţiu unei terţe firme, deşi el nu deţine un contract valid de închiriere sau concesiune pentru suprafaţa din domeniul public ocupată.

Apropo, casa de marcat a firmei gorjene pare că are ceasul mult înainte, 14.28 fiind ora la care s-a efectuat tranzacţia, nu 14.44, lucru demonstrat şi de ora la care am făcut fotografia de la faţa locului (sic!).


De la 22 mp la 180 mp, prin fentarea legii, cu complicitatea fostei administraţii

Prin contractul nr. 354/30.04.2001, s-a aprobat, iniţial, închirierea pentru o perioadă de cinci ani, a unui teren în suprafaţă de 22 mp în punctul “Şcoala Gura Văii”, satul Gura Văii, comuna Bujoreni, cu destinaţia de spaţiu comercial, pentru Zapis SRL. Cu acelaşi număr, dar în data de 14.05.2001, apare alt contract invocat în 2006 (HCL nr. 30), într-o hotărâre prin care i se aprobă prelungirea închirierii pentru următorii cinci ani, dar, pentru 32 mp. În 26 aprilie 2007, în baza doar a unui raport comun de avizare încheiat de comisiile economică, juridică şi de învăţământ din cadrul consiliului local şi nu în baza unei hotărâri de consiliu, cum ar fi trebuit legal, s-a aprobat extinderea suprafeţei închiriată de Zapis SRL la 160 mp, deci cu 128 în plus faţă de cei 32, “în vederea lucrărilor de modernizare a chioşcului existent în curtea şcolii, prin care se comercializează dulciuri pentru elevi şi alte persoane şi pentru care se aprobă efectuarea unui ACT ADIŢIONAL la contractul existent”. Actul adiţional nr. 102/2007 la Contractul de închiriere nr. 354 a fost încheiat cu o valabilitate de 10 ani, adică până în aprilie 2017, repetăm, pentru o suprafaţă totală de 160 mp situată în Livada Şcolii Gura Văii.

În 26 aprilie 2018 (adică după un an în care a funcţionat fără drept pe terenul închiriat din domeniul public al comunei), Consiliul Local Bujoreni, prin majoritatea membrilor săi, se lasă indus în eroare de proprietarul Zapis SRL, asociatul unic Silviu Zaharia, totodată şi consilier local (!!!) şi adoptă HCL nr. 44 prin care i se aprobă prelungirea închirierii cu încă cinci ani.

Totodată, prin textul hotărârii adoptate cu majoritate din care făcea parte şi PRU, mandatează primarul cu ducerea la îndeplinire a actului, ATENŢIE, pentru o suprafaţă de 180 mp! Primarul a observat însă lipsurile şi falsurile existente la baza documentaţiei şi a refuzat să semneze şi să pună în practică respectiva hotărâre, solicitând totodată consiliului local să reexamineze dosarul şi să revoce hotărârea. Astfel, în 18 noiembrie 2018, a fost adoptată HCL 104 prin care a fost revocată HCL 44 din 26 aprilie acelaşi an. Prin noua hotărâre, Consiliul Local i-a aplicat Zapis SRL şi o taxă zilnică de doi lei pentru fiecare metru pătrat din domeniul public ocupat ilegal.

Consilierul afacerist deschide proces, mizând că găseşte înţelegere la magistraţii vâlceni

Zaharia nu s-a împăcat cu situaţia şi a contestat în instanţă (cauza nr. 851/90/2019, pe rolul Tribunalului Vâlcea) HCL 104, depunând la dosar actul adiţional nr. 7011 din 16.05.2018 la contractul de închiriere nr. 354 din 30.06.2001. Însăşi proba administrată de proprietarul Zapis SRL dovedeşte nelegalitatea actului, culmea. Documentul nu este semnat de primar, ci doar de consilierul juridic, numit provizoriu cu delegaţie la acea dată (era singurul jurist din organigrama primăriei) pe funcţia de secretar, act tot de el şi avizat de legalitate.

La dosar, pentru a demonstra că actul adiţional din aprilie 2018, revocat de CL Bujoreni în noiembrie 2018, a produs efecte juridice şi, pe cale de consecinţă, ar putea fi considerat intrat în circuitul civil, Zapis SRL a depus şi facturile nr. 16 din 5 martie 2018, nr. 20 din 2 aprilie 2018, nr. 25 din 2 mai 2018, nr. 31 din 2 mai 2018, nr. 32 din 4 iunie 2018 şi nr. 41 din 2 iulie 2018.

Actele fiscale sunt semnate de salariaţi din cadrul primăriei Bujoreni, ATENŢIE, fără să existe actul adiţional la contractul de închiriere nr. 354 la baza lor. E o consacrată “practică” şmecherească folosită pentru a păcăli vigilenţa funcţionarilor administraţiilor publice (şi nu numai), dar asta nu-i absolvă de răspunderea juridică solidară cel puţin pentru neglijenţă, conform experţilor contabili şi juriştilor pe care îi consultă frecvent publicaţia noastră.

Zaharia neagă cu tupeu, deşi îl contrazice până şi... starea vremii

“Cine v-a pus să mă întrebaţi de treaba asta? (asta a fost o întrebare mârlănească, lamentabilă încercare de intimidare a jurnalistului caracteristică în general infractorilor prinşi în fapt - n.r.) Nu e în grădina şcolii (sediul social şi punctul de lucru al Zapis SRL – n.r.), dar în fine. Am autorizaţie de construcţie şi de funcţionare. Am tot ce trebuie. Am dat în judecată administraţia locală pentru că a comis un abuz. Dar, staţi aşa. Nu mi se pare normal să discutăm astfel de treburi prin telefon. Dacă vreţi să mă contactaţi, mă căutaţi şi discutăm”, ne-a declarat telefonic Silviu Zaharia. De parcă dialogul telefonic ar fi interzis de vreo... religie.

Îl contrazic, negru pe alb, chiar datele firmei sale, solicitate de noi (electronic – sic!) Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. În acest moment, Zapis SRL nu are aproape nimic în regulă. Dovada de sediu al societăţii i-a expirat încă din 26 mai 2017. Cu toate astea, sediul şi punctul de lucru au fost declarate în acelaşi loc, “Sat Gura Văii, comuna Bujoreni, GRĂDINA ŞCOLII GURA VĂII”! Conform ultimului certificat constatator, încă din 23 iulie 2007, activităţile declarate la sediu de către Zapis SRL sunt: 4719 - Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare; 4711 - Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”!

Vom reveni şi cu alte amănunte ale acestui caz emblematic pentru neaplicarea legii de către instituţiile de control ale statului.

Raport interogare ONRC pentru Zapis SRL:
Descărcăţi aici documentul.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...