Administraţie

Somnoroase prăzurele (III)

Sporurile salariale lovesc şi în Mehedinţi. Proiectele stagnează

11 funcţionari publici implicaţi în creionarea proiectelor europene în Gorj, tot atâţia în Olt şi un număr dublu la Mehedinţi. Ca un făcut, oricât de mare ar fi schema de personal din cadrul Direcţiilor şi departamentelor de specialitate din Consiliile Judeţene niciodată nu-s destui oameni. Aşa că, în multe cazuri, pe lângă ei mai apar alţi colegi din alte servicii, trimişi să dea o mână de ajutor la implementarea proiectelor respective în schimbul a 50% spor la salariul de bază.

Cât de important este aportul celor detaşaţi în echipele deja constituite la nivelul direcţiilor de gestionare a proiectelor europene? Crucial, dacă este să ne luăm după spusele şefilor de direcţii. Nu foarte, dacă este să urmărim evoluţia proiectelor în sine şi corecţiile financiare intervenite ulterior.

”Lucrăm în echipe mixte!”

E de admis totuşi faptul că, din punct de vedere al numărului de proiecte intrate la finanţare, Mehedinţiul nu stă chiar rău. Sigur, pentru o bună parte din acestea implementarea se întinde pe ani buni, aşa că rămâne un os bun de ros pentru fiecare din cei implicaţi.

Consolidarea, reabilitarea şi restaurarea Muzeului de Artă Dobreta Turnu Severin este în lucru din 2017, la o valoare estimată de 9,5 milioane lei. Asta înseamnă cel puţin 5 ani de celebrare sporuri salariale dedicate celor repartizaţi să dea o mână de ajutor la implementarea „rapidă” a proiectului. La fel, proiectul de fluidizarea traficului rutier din zona transfrontalieră a Dunării (43,7 milioane lei) împlineşte aceeaşi vârstă de 5 anişori. Tot pe acolo se învârt şi reabilitările de drumuri judeţene (214 milioane lei) sau lucrările de extindere şi modernizare (heliport) de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean (14,9 milioane lei).

Nevoia de ajutor se face simţită constant, mai ales că cei 22 de funcţionari cu atribuţii în domeniu sunt puşi să lucreze în echipe mixte cu alţi colegi din CJ Mehedinţi, după cum admite chiar directorul executiv al Direcţiei de Management al Proiectelor pentru Dezvoltare Durabilă şi Turism, Renata Nanciu, fost vicepreşedinte CJ.

„Trebuie să înţelegeţi că avem nevoie de aportul altor colegi, din alte direcţii, în diferite faze ale proiectului. Vin să lucreze cu noi colegi de la juridic, de la direcţia tehnică, de la direcţia economică sau persoane din cadrul unor instituţii subordonate Consiliului Judeţean a căror expertiză este necesară pentru implementarea acestor proiecte. Noi ne ocupăm de scrierea proiectelor până când acestea intră în finanţare. Nu, nici pe partea aceasta nu aşi spune că este exclusiv o sarcină îmbrăţişată de noi. Şi la scrierea proiectelor avem nevoie de suportul unor colegi. Se lucrează în echipe mixte, de obicei”, explică aceasta.

Mda, o mixtură care este de-a dreptul îmbucurătoare pentru toţi cei puşi să trudească din greu la implementarea proiectelor ce tot bat pasul pe loc. Inclusiv pentru preşedintele CJ Mehedinţi, Aladin Georgescu, care la un număr de trei sau mai multe proiecte anuale aflate în implementare beneficiază automat de un spor de 25%.


Corecţii inevitabile, sporuri convenabile

În principiu, Ministerul Fondurilor Europene nu a ezitat să aplice corecţiile financiare necesare proiectelor derulate cu fonduri comunitare pe regiunea Sud-Vest. Acestea sunt cuprinse între 5% şi 15% şi, după cum consideră directorul executiv Renata Nanciu, sunt inevitabile: ”Corecţiile suferite pe aceste proiecte sunt exclusiv în baza Ordonanţei 66, adică pe achiziţii. Da, apar corecţii. Nu ştiu dacă neapărat lărgirea organigramei cu specialişti în achiziţii sau din domeniul tehnic ne-ar ajuta. Suntem 22 de persoane, beneficiem de aportul colegilor din instituţie, nu văd ce ar trebui să fac. Să propun modificarea organigramei?”.

La nivel de direcţie, oamenii conduşi acum de Renata Nanciu au reuşit să încaseze salarii cumulate de 5,6 milioane lei în 5 ani şi jumătate de aplecare asupra documentaţiei din dosarele proiectelor europene depuse. La acestea se adaugă şi sporurile de 50% acordate salariaţilor din diverse alte direcţii şi instituţii subordonate CJ Mehedinţi, numărul acestora nefiind făcut public.

Nu este greu de intuit înă că modul de lucru în echipe mixte dublează cel puţin numărul persoanelor desemnate să se ocupe de atragerea şi implementarea fondurilor europene la nivel de Mehedinţi.
va urma...










 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...