Un şir lung de examene pentru angajarea de medici, asistenţi medicali şi infirmiere a fost derulat vreme de aproape 3 luni în spitalele din toată ţara. În Vâlcea, examenele au fost stârnit controverse în diverse unităţi medicale, dar, dincolo de aceste aspecte, sistemul sanitar de stat pare să respire greu încă, în materie de personal alocat secţiilor problematice. ”Deficitul de personal nu s-a rezolvat atât de bine pe cât ne-am fi dorit”, explică directorul medical SJU Vâlcea, dr. Răzvan Costinea, într-un interviu pentru Săptămâna în Oltenia.
Structură de personal la limită
Odată cu încetarea contractelor pe perioadă determinată derulate în perioada pandemiei şi pe fondul pensionării la limită de vârstă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a pierdut 140 de asistenţi medicali. La sfârşitul lui august, alte 146 de persoane ocupaseră locurile vacante din schema de personal. Cu toate acestea, directorul Costinea crede că sunt zone vulnerabile la nivel de secţii ale spitalului.
”Per total, putem spune că suntem aproape de normativele în vigoare privind personalul alocat per paturi existente în unitate. În realitate, rămânem descoperiţi pe secţii cum ar fi Boli Infecţioase sau Pediatrie, unde necesarul de personal este diferit faţă de alte secţii. În plus, în luna iulie am înregistrat o nouă creştere de cazuri COVID-19, iar absenţa personalului cu contracte pe perioadă determinată şi faptul că nu se încheiaseră concursurile de angajare pe posturile vacante a pus destule probleme”, explică Răzvan Costinea.Ultimul anunţ oficial din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că pandemia a luat sfârşit, dar nu exclude întrutotul noi valuri la nivel local. Chiar şi fără acestea există alte elemente care demonstrează că presiunea pusă pe sistemul sanitar este departe de a se fi sfârşit.
Efecte secundare
Fie că vom mai trece printr-un nou val COVID-19 în iarna acestui an, fie că vom evita acest lucru, pe termen mediu, cazurile ce vor intra pe poarta spitalelor din România vor depăşi media perioadei pre-pandemice, susţine dr. Răzvan Costinea.
”Toată lumea şi-a îndreptat atenţia asupra efectelor virusului asupra aparatului respirator. Cazuistica recentă ne arată, totuşi, că sunt alte afecţiuni care nu mai urmează o evoluţie clasică, în special la pacienţii care au avut o formă uşoară a SARS-CoV2. Din nefericire, în acest moment, România nu are o strategie de monitorizare a acestor pacienţi. În opinia mea, vom vedea mai multe internări în perioada următoare, ca urmare a acestor efecte secundare ce apar la cei care au trecut printr-o formă uşoară a virusului”, mai spune directorul medical SJU Vâlcea.
În cel mai recent top Entrepreneurial & Private Business Heatmap, realizat de PwC pe zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa), România ocupă locul 28 în clasamentul care include 34 de state analizate din punct de vedere al atractivităţii pentru investitorii străini. La capitolul Sănătate Publică, ţara noastră ocupă ultimul loc.