Sub Lupă

Las Galicea! Noul viceprimar, acuzat de consăteni că sunt puşi la plata gunoiului a doua oară din cauza lui. Din iulie se anunţă şi scumpirea serviciului

De opt zile, Florin Mărăcine, primarul comunei Galicea se află pe Litoral, la o întâlnire a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), asociaţie în care aleşii neamului se consultă şi perfecţionează în atragerea de fonduri pentru proiecte necesare dezvoltării comunităţilor pe care le reprezintă şi cheltuirea judicioasă a banilor publici pe fondul severei recesiuni ce ameninţă să copleşească atât administraţiile, cât şi pe contribuabili. Cazarea, masa şi diurna îi sunt acoperite din bugetul local, bineînţeles, deşi Galicea nu a întocmit niciun proiect cu fonduri europene recent şi are grave probleme şi cu cele în derulare pe fonduri guvernamentale, deşi au complexitate tehnică cel mult medie spre infimă. Pe reţelele de socializare, însă, edilul vâlcean se taghează în postări aiuritoare alături de diverşi consăteni, ori postează diferit anunţuri ca şi cum s-ar afla la biroul în care l-au trimis cetăţenii să le rezolve problemele.

În Primăria Galicea, însă, de o bună bucată de vreme este mare agitaţie, în bună parte şi din cauza, ori datorită, depinde de cum interpretaţi eforturile noastre jurnalistice, dezvăluirilor produse de “Săptămâna în Oltenia”. Înainte de a pleca pe Litoral, primarul i-a anunţat printr-o postare pe Facebook pe cetăţenii care nu au fost găsiţi acasă de încasatorul de teren că pot achita taxa pentru colectarea gunoiului la primărie, miercuri între ora 13.00 şi 18.00. Maria Loredana Pupăză este din 19 mai a.c. încasator de teren din partea B.C.A. Vio Service SRL Drobeta Turnu Severin, firmă mare, cu peste 50 de milioane de lei cifră de afaceri în 2020 şi profit net 10,5 milioane de lei în 2020. Firmă care, din 2020, a primit de la Primăria şi Consiliul Local Galicea, judeţul Vâlcea, încredinţarea serviciului local de colectare a deşeurilor menajere şi despre care vom mai aminti şi în alte situaţii. Poate că aşa îi convingem să şi comunice cu presa în subiecte de interes public. Înainte de Maria Loredana Pupăză, încasator de teren din partea acestei firme, în Galicea, a fost Adrian Prioteasa. Deşi nu are nici măcar diplomă de Bacalaureat, la începutul lunii mai a anului curent, Prioteasa a fost pus viceprimar de majoritatea din CL, la insistenţele primarului Florin Mărăcine, în locul demisionarului Marius Băiţan, din acelaşi partid cu cei doi, PSD.

Panică la Primăria Galicea. Florin Mărăcine se plimbă cu hârtiile pentru sfaturi şi pe la primari ai comunelor vecine

Încă de la începutul anului curent, mai mulţi locuitori din Galicea ne-au semnalat şi faptul că aveau probleme cu încasatorul taxei pentru gunoi. În sensul că primeau chitanţe de mână neconforme, lucru ilegal din punct de vedere contabil, iar pe lângă asta se trezeau cu restanţe de plată din luni anterioare celor în care apăreau că au achitat taxa de 13,69 lei de persoană. După ce Prioteasa a devenit viceprimar, scandalul a luat o amploare şi mai mare. S-au trezit cu noua încasatoare de teren că le solicită sume pe care demonstrau cu acte că le-au achitat deja. Încasatoare care, însă, s-a dovedit de bună credinţă, aceasta făcând mari eforturi să descâlcească situaţia şi legal, şi economic, şi fără a intra în eventuale gâlcevi politice locale. Luni, 11 iulie, am stat de vorbă cu cei doi, actualul viceprimar şi noua încasatoare şi lucrurile par simple: din neştiinţă de carte, ori din rea voinţă, nici nu mai contează prea mult care dintre situaţii, Adrian Prioteasa a emis, într-adevăr, chitanţe “de mână” pentru sume încasate, firma mehedinţeană nu le-a confirmat ca apărând în contabilitatea proprie, conform documentelor, iar Maria Loredana Pupăză a trebuit să meargă la porţile oamenilor şi să le ceară banii în baza unor acte legale. S-a atins un nivel deja periculos de revoltă printre oameni, s-au făcut presiuni asupra tuturor părţilor şi s-a purces la o serie de compromisuri pentru mediere/remediere retroactivă măcar parţială, dar compromisuri care mai rău îi pun în pericol penal pe Prioteasa, firma BCA Vio Service şi pe primarul Florin Mărăcine (pentru că a fost sesizat anterior, pentru că ştia ce spune Caietul de Sarcini, pentru că aviza situaţii şi pentru multe altele). Mai clar, pe româneşte, de câteva zile se forţează parcă o muşamalizare a unui concurs de fapte la limita legii. De altfel, marea panică s-a instalat încă din urmă cu aproape trei săptămâni, după apariţia materialului cu lucrarea pe situaţii de urgenţă (linkuri la final de articol). În biroul primarului unei comune vecine, coleg de partid, Mărăcine a adus documente din propria primărie şi a cerut ajutor pentru a acoperi cumva, dacă există o portiţă legală, retroactiv, faptul că a fost achitată o lucrare, a fost şi executată, dar ea nu a fost şi recepţionată nici până azi, deşi trebuia din februarie. Între timp, surse din Primăria Galicea susţin că fostul vice primar Băiţan vine şi achită retroactiv, în rate, contra-costul lucrărilor executate de primărie la propriul lac, dar nu la valoare apropiată de realitate.

Viceprimar fără Bacalaureat care se contrazice de patru ori în cinci fraze

În discuţia cu noi, trecând cu vederea două-trei tentative semi-voalate de ameninţare, viceprimarul Adrian Prioteasa s-a contrazis într-un stil care i-ar face invidioşi pe actorii serialului de succes “Las Fierbinţi”. “Nu li se solicita nimic (cetăţenilor care reclamă că li se cere a doua oară banii pentru gunoi - n.r.). S-a rezolvat. A fost o eroare de... cum să zic... au fost pe chitanţiere de mână chitanţele şi când s-a trecut pă case de marca, atunci a fost o problemă. Dar, sau rezolvat toate. Unele s-au stornat. Nu are nimeni nicio... cum să zic... concordanţă (sic! – n.r.) între chitanţe. Nu are cum să se adune 1.200 de lei din urmă (au fost sume şi mai mari pretinse din urmă, conform noilor facturi-chitanţe emise în mai de firmă, susţin câţiva reclamanţi – n.r.). Poate că nu s-a plătit deloc... Şi, dacă există ceva, o să fac şi eu tot aşa... o... o plângere la cine o să... (noi nu i-am menţionat că ar fi vorba despre nicio plângere – n.r.) Da, s-a lucrat o perioadă cu chitanţe de mână. Firma care colecta... Procedeul aşa l-au avut, până în martie. În momentul actual, nu există niciun litigiu cu nimeni. Nimeni nu are de... Au fost două-trei cazuri, s-au rezolvat. Deci, firma a luat act de ele şi le-a rezolvat. Firma de salubrizare nu are nimic de obiectat... Nimeni nu a plătit ceva, ca să plătească de două ori. Deci, li s-au recunoscut chitanţele (după ce s-a aflat în primări că am demarat investigaţie jurnalistică şi pe acest subiect – n.r.). Mă înţelegeţi? Nu există nimic. Au fost, să zicem, la trei persoane-patru (parcă nu erau deloc, apoi erau două-trei, mai negocia – n.r.), cum să vă spun eu, figurau că nu erau încasate, dar s-au rezolvat din sistem. V-am spus, după trecerea de la chitanţe de mână pe case de marcat (hopa! Păi, nu trebuia de la bun început operat acelaşi sistem de înregistrare fiscal-contabilă – n.r.)... ei când au cumpărat programul respectiv, atunci s-au strecurat unele greşeli, la două-trei persoane, deci nu... (...) Nu există niciun litigiu, cu niciun om... A! Dacă sunt sume de plătit, cum ziserăţi, de 1.200, dar alea sunt că nu şi-au plătit (intenţionat confundă restanţierii cu bunii platnici puşi din nou la plată), deci... (...) Eu vă înţeleg. Dar, dacă au chitanţe, cine e de vină? (aici, aproape că ne-a încremenit surprinzătoarea întrebare, din cauză de râs) Firma care... Dacă eu am emis o chitanţă, trebuie recunoscută de ei! Trebuie să o recunoască, că e înregistrată la fisc (îi tremură vocea ca unui jucător de poker care a blufat cu o pereche de doiari – sic! – n.r.), numărul care... că fiecare casier îşi lua pe semnătură chitanţierul (acum a apărut în discuţie chitanţierul legal – n.r.). Nu chitanţă de mână, nu, nu... Doar se scria de mână chitanţa”, ne-a declarat Adrian Prioteasa.

Presiune din toate părţile pe singura persoană de bună credinţă din întreaga tărăşenie

Discuţia cu Maria Pupăză a fost mai clară, dar şi mai haioasă, în acelaşi timp. Noua încasatoare ne-a recunoscut, dar şi altă sursă din comună, situată în acel moment în preajma viceprimarului, ne-a informat, că Adrian Prioteasa a sunat-o înainte de a vorbi cu noi. Dar, au stat de vorbă şi după. Tot nu le-au ieşit potrivite vorbele.

“Eu atâta pot să spun... Eu, ce puteţi auzi de la mine, restul nu îmi aparţine, într-adevăr, sunt chitanţe, vă dau un exemplu mai mult prezumtiv (sic!), unde în ianuarie sunt oameni care dovedesc că sunt achitaţi, dar din lista pe care mi-a trimis-o firma, sunt restanţieri. Ei (cetăţenii – n.r.) vă pot spune, sunt conştientă şi e dreptul oamenilor să vorbească. Ce vă mai pot spune e că am stat de vorbă şi cu doamna de la Severin (de la firma Vio Service), înainte se încasa pe nişte chitanţe scrise de mână (în acest moment, Maria Pupăză ne-a recunoscut că a fost sunată de viceprimar înainte de a vorbi cu noi – n.r.) pe care domnul Adrian (viceprimarul)... Nu ştiu cum să vorbesc. Dacă dumnealui nu a ţinut minte... Spre exemplu, dacă eu am venit la dumneavoastră şi nu v-am găsit acasă, dumnealui, în februarie, i-a luat banii pe februarie şi nu i-a mai luat şi pe ianuarie. (sunt cetăţeni care apar cu restanţe şi din noiembrie 2021) Şi, în contabilitate, s-au scăzut restanţele mai vechi. Eu încasez acum după un telefon şi după o casă de marcat care îmi scoate chitanţa. Şi scriu cu pixul mare să se vadă suma şi data, că toată lumea se plângea de celelalte că erau scrise mărunt. Nu se mai face nimic scris la mână, de când sunt eu. Multe restanţe sunt, nu ştiu, sunt pe noiembrie... Eu ştiu situaţiile, omul mi-a arătat chitanţa, dar eu nu vorbesc în numele nimănui. Ce a ţinut de mine le-am spus şi arătat la Severin, adică eu am chitanţele oamenilor, le-am făcut poze la chitanţe (în sensul de a fi mai presus de orice dubiu onestitatea încasatoarei – n.r.). Ce a ţinut de mine am făcut, le-am arătat şi la oameni (la firma de la Severin – n.r.), le-am arătat chitanţe, şi cu semnătură, şi cu CNP (ale celor care susţin că achitaseră, dar li se mai cerea încă o dată banii – n.r.). Eu, şi când m-am dus la om la poartă, m-am dus cu un teanc de hârtii de la Severin, adică referitor la restanţieri, că îmi ieşiseră mie vorbe, că nu ştiu ce. Da, ce să zic (dacă ştie că au fost contracte încheiate chiar la primărie – n.r.) La Severin, acum, mi se cere altceva. Să nu mai încasez chitanţele de când am intrat eu. Să achit (colecteze – n.r.) restanţele. Şi omul nu vrea să plătească. Sunt şi multe neînţelegeri, să ştiţi, adică situaţii în care oamenii nu s-au uitat atent la dată, spre exemplu. Dar, într-adevăr, sunt şi... Omul (cetăţeanul – n.r.) susţine, domnule, eu până în iunie 2022 am achitat. (...) Nu vreau să pic la mijloc, vreau să îmi văd de treaba mea, eu nici nu sunt de aici din comună, sunt de la Râmnicu Vâlcea. Ştiu că oamenii pot ţine şi ţin chitanţele, acum şi cu tehnologia circulă rapid informaţia... (după câteva minute) Am sunat şi la firmă. Mi-au spus că ei nu au fost anunţaţi cu absolut nimic de către nimeni şi că ei nu se bagă în treburi politice sau ce treburi sunt pe aici, iar eu să-mi văd de treaba mea de încasator. Aşa că nu ştiu ce să vă spun mai multe. Luaţi legătura cu domnul primar, cu domnul (viceprimar – n.r.) Adrian...”, ne-a declarat Maria Pupăză.

(Va urma)

Pe aceeaşi temă citiţi şi:

http://saptamana.net/articol/19198-preocupari-ale-primarului-din-galicea-cu-grave-consecinte-penale-e-acuzat-ca-a-cerut-si-primit-mita

http://saptamana.net/articol/19161-galicea-valcea-drum-modernizat-cu-fonduri-pentru-situatii-de-urgenta-in-februarie-nereceptionat-inca

http://saptamana.net/articol/19073-primarul-florin-maracine-acuzat-inclusiv-de-colegi-din-psd-ca-i-terorizeaza-si-santajeaza-atat-pe-ei-cat-si-pe-functionari-din-primaria-galicea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

12.07.2022 - 14:57Double G:Sunteţi exact ce scrieţi.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...