Politică

Senatul a adoptat legea care prevede ca femeile să ocupe minim o treime din poziţiile de candidaţi ale partidelor la alegerile pentru Parlament

Luni, 23 mai, Senatul României a aprobat o iniţiativă legislativă prin care impune o reprezentare a femeilor de minim 33% pe listele cu candidaţi ale partidelor la alegerile parlamentare. Camera Deputaţilor urmează a avea votul decisive în privinţa acestei initiative parlamentare.


“Am votat astăzi propunerea legislativă pe care am susţinut-o din primul moment, fiind bazată pe un principiu pentru care am militat chiar înainte de a decide să intru în viaţa politică. Legea egalităţii de gen pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Reprezentarea politică a femeilor rămâne, în toate cele trei decenii postcomuniste, la valori reduse, care situează ţara noastră pe ultimele locuri în analizele comparative internaţionale. Femeile din România se confruntă în continuare cu dificultatea de a fi prezente în competiţia electorală şi cu dificultatea şi mai mare de a ocupa poziţii eligibile.

Astăzi, prin votul dat la Senat, au fost stabilite reguli clare de alcătuire a listelor de candidaţi pentru alegeri astfel încât să se asigure o reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în cele două Camere ale Parlamentului.

Prezenta propunere legislativă asigură o reprezentare în Parlamentul României a unei cote minime de aproximativ 33% pentru un gen, prin instituirea obligativităţii pentru formaţiunile politice de a întocmi listele de candidaţi la Senat şi la Camera Deputaţilor prin alternarea femeilor şi bărbaţilor.

Este un pas important pe care Parlamentul l-a făcut astăzi pentru asigurarea unei reprezentări echitabile, echilibrate şi juste a genurilor în domeniul politic”, precizează Claudia Mihaela Banu, senator al PNL de Vâlcea.

Camera Deputaţilor va da votul final pe acest proiect pe care vă invit să-l parcurgeţi aici:
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=24208

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...