Sub Lupă

Primarul Florin Mărăcine, acuzat inclusiv de colegi din PSD că-i terorizează şi şantajează atât pe ei, cât şi pe funcţionari din Primăria Galicea

Sarabandă de demisii în cadrul Primăriei şi Consiliului Local al comunei vâlcene Galicea. Vinovat, unanim indicat de aproape toată lumea, este primarul localităţii, Florin Alexandru Mărăcine, acuzat că, deja de o bucată bună de vreme, ar apela frecvent la ameninţări şi şantaj împotriva subalternilor ce îndrăznesc şi doar să-i atragă atenţia că anumite dispoziţii nu sunt în conformitate cu prevederile legale. Mărăcine mai este acuzat că-şi neglijează sarcinile de serviciu, fiind mai mereu absent de la primărie. Aşa a fost şi zilele acestea, când am încercat să-l contactăm ni s-a spus de la primărie că e plecat într-un scurt concediu şi să revenim, deşi ştiam că la începutul săptămânii trecute abia se întorsese dintr-un sejur în afara ţării.

Pe firul poveştii am intrat după o discuţie cu un consilier judeţean PSD, care ne-a relatat despre situaţia tensionată la modul aproape extrem din cadrul Primăriei Galicea, dar şi în organizaţia locală a PSD.

Luni, 9 mai a.c., a avut loc o bizară şedinţă de consiliu local în care a fost ales un nou viceprimar, Adrian Prioteasa, cu un număr de voturi la limită, deşi PSD are opt reprezentanţi. De fapt, avea, pentru că imediat după şedinţa cu alegerea noului viceprimar, consilierul PSD Mădălin Neacşu a demisionat din legislativul local, fără a fi anunţat înainte că va recurge la acest gest şi fără a oferi vreo explicaţie publică nici măcar locuitorilor pe care i-a convins în alegeri să sprijine echipa locală a PSD la primărie şi consiliu local. Nu cu mult timp înainte, demisionase din funcţie viceprimarul Marius Băiţan (tot de la PSD).

Înaintea fostului viceprimar, au demisionat din aparatul executiv şi secretarul comunei (abia de puţine zile există un alt ocupant al funcţiei, dar cu experienţă mai mult de bibliotecar... în comuna vecină, Olanu – sic!), iar ulterior şi un angajat de la compartimentul de taxe şi impozite cu o vechime de peste 15 ani în primăria localităţii. Comună mare, cu peste 4.000 de locuitori, multe sate şi multe probleme de gestionat, Galicea se află acum în situaţia de a se descurca la primărie cu un număr limitat de funcţionari cu experienţă, necoordonaţi şi timoraţi.

S-a întors lumea cu susu-n jos: noul viceprimar, acuzat şi de lipsa studiilor, şi de incompatibilitate, chiar de colegi din PSD!

Cu mare greutate, am reuşit să stăm de vorbă cu doi consilieri locali, unul de la PSD şi unul de la PNL, convenind, pentru moment, să păstrăm anonime numele lor (dar păstrând înregistrările).

Consilier local PSD:
“Am fost o echipă armonioasă doar până pe la începutul verii anului trecut, adică la nici jumătate de an de la câştigarea alegerilor locale. A fost o victorie istorică a echipei PSD în comuna Galicea, condusă mulţi ani de PNL, după cum se ştie. De atunci, domnul primar s-a transformat, pur şi simplu parcă este alt om. Şi eu mă gândesc dacă mai rămân sau nu (membru al consiliului local – n.r.). Cred că stă prea mult pe Facebook, mai are şi conturi false. Tensiuni din senin, urmăriri şi răstălmăciri, ameninţări aiurea, chiar şantaje că dacă nu facem ca el ne exclude, că nu are nimeni ce-i face, că-i are la mână pe toţi şi la judeţ... La fel se comportă şi cu funcţionarii, de-aia îşi dau demisiile şi pleacă pe capete, oricât zice el că nu e aşa. Ca să nu prejudiciem imaginea partidului, i-am îndeplinit şi acest hatâr, cu alegerea lui Adi Prioteasa viceprimar, dar pe răspunderea dumnealui, că nu e în regulă. Verificaţi dacă are BAC-ul luat (noul viceprimar – n.r.), vă rog. Şi ne-a mai deranjat şi faptul că nu s-a mai respectat nicio ierarhie de bun simţ, el ajungând pe loc eligibil în ultima clipă, înaintea alegerilor. Nu e vorba de mine, pentru că nu mă interesează funcţia de viceprimar. Aveam aşteptări măcar de la consilierul personal al primarului, pe care îl ştiam om serios, să reuşească să-l echilibreze, să-l convingă măcar în anumite privinţe să respecte legea şi oamenii, dar m-am înşelat. Mi-a zis că e ocupat cu recensământul, dar s-o fi speriat, mai degrabă (...)”

Consilier local PNL:
“Am încercat să le oferim discret colegilor de la PSD din consiliul local o soluţie de ieşire elegantă pentru comună din situaţie, nu puteam face mai mult. Am mers inclusiv la judeţ cu propunerea să desemnăm un reprezentant de la PNL cu pregătire corespunzătoare pentru funcţia de viceprimar, în locul lui Marius Băiţan. Ni s-a spus că nu sunt împotrivă, dar nu au ce face, că organizaţia locală nu acceptă, ba, chiar pe şleau, până la urmă, că nu vrea primarul. Ne-am pus candidatul nostru, cum era normal şi legal şi am obţinut doar cinci voturi, patru ale noastre şi unul al colegului de la PMP. Aşa că problema a rămas la PSD, dacă au cedat şantajului şi ameninţărilor, să se spele cu ea pe cap. Problema e că Adi Prioteasa nu are nici minim studii liceale şi, inclusiv după ce a ajuns consilier local, a continuat să fie încasator la RDS şi la o firmă de salubrizare. Tare ne temem să nu semneze cine ştie ce prostie. Mai avem administrator public, pus de Mărăcine, dar şi el...”

Declaraţiile au fost ceva mai lungi, dar le putem publica şi continuările doar în măsura în care vom reuşi să stăm de vorbă cu mai mulţi dintre cei ale căror nume deja au fost menţionate în acest prim articol.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

19.05.2022 - 20:27MARIAN ION :De când pentru a ocupa funcţia de viceprimar, se cere BAC şi studii superioare?

Nici pentru funcţia de Primar, nu se cer astea.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...