Actualitate

Vâlcea, pe poziţia 18 în clasamentul naţional al judeţelor la autorecenzare

În judeţul Vâlcea au fost completate, până în prezent, 166.753 chestionare de recensământ, acest număr plasând judeţul Vâlcea pe poziţia 18 în clasamentul naţional al judeţelor. Termenul limită pentru autorecenzarea online a populaţiei, fixat iniţial pentru 15 mai, s-a prelungit cu încă două săptămâni, până la data de 27 mai 2022.

Primele poziţii în judeţ sunt ocupate de Râmnicu Vâlcea (47.122 chestionare), Drăgăşani (8773), Budeşti (5060), Băbeni (3421), Frânceşti (3351), Brezoi (3309), Mihăeşti (3230), Horezu (3218), Călimăneşti (3070) şi Lungeşti (2478). Pe ultimele locuri se situează localităţile: Mitrofani (566), Amărăşti (564), Fârtăţeşti (556), Stăneşti (539), Pesceana (466), Runcu (446), Lăpuşata (435), Titeşti (316), Glăvile (307) şi Boişoara (71)

Din numărul total al chestionarelor completate, 54,9% au fost completate de vâlceni din mediul rural, iar restul (45,1%) de către cei care locuiesc în oraşe şi municipii. De asemenea, 70% dintre chestionare au fost completate în centrele de autorecenzare asistată, cu sprijin oferit de un recenzor ARA, iar 30% au fost completate pe cont propriu.

Recenzorii centrelor de autorecenzare asistată din judeţul Vâlcea oferă sprijinul necesar pentru toate persoanele care au nevoie de ajutor în completarea formularelor. Autorecenzarea online asistată se poate face în spaţii special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

După completarea chestionarelor, în decurs de maxim 7 zile acestea sunt validate, după care se generează dovada de autorecenzare, care poate fi descărcată de pe site-ul www.recensamantromania.ro, pe baza CNP-ului personal. În baza acestei dovezi, persoanele care s-au autorecenzat pot primi o zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă angajatorul este public sau privat. Ziua liberă poate fi luată în decurs de un an de la data realizării autorecenzării şi aceasta se acordă persoanelor care se autorecenzează folosind echipamentul propriu, dar şi celor care apelează la un centru de autorecenzare asistată.

Este important de ştiut şi că furnizarea datelor la recensământ este obligatorie pentru toată lumea. Legea prevede şi sancţiuni pentru unele fapte. Constituie contravenţie care poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 3.000 lei, dacă cetăţenii refuză să ofere informaţiile prevăzute în chestionarul de recensământ sau furnizează date incomplete ori eronate în cadrul procesului de recenzare. De asemenea, recenzorii care folosesc datele declarate de populaţie în alte scopuri decât cele statistice ori divulgă date cu caracter personal culese de la populaţia recenzată riscă amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

„Doresc să le mulţumesc tuturor celor care au înţeles importanţa acestui demers statistic şi s-au autorecenzat până la această dată. Fac, în continuare, un apel la spiritul civic al vâlcenilor”, a declarat Mihai Oprea, prefect al judeţului Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...