Miercuri, 11 mai, a fost dezbătut şi aprobat prin vot în Senat un proiect legislativ întârziat cu 10 ani din cauza iresponsabilităţii unor grupări politice, în frunte cu gruparea Ponta - Dragnea din PSD. Modificarea legislativă asigură reducerea dependenţei faţă de gazul rusesc şi o reducere a preţului la gaze. Din acest moment, Guvernul intră într-o cursă contra cronometru pentru a impulsiona exploatarea cât mai rapid a zăcămintelor de hidrocarburi în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.
“Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore a fost votată la Senat este denumirea complete a proiectului legislative aprobat.
Asigurarea securităţii energetice este obiectivul esenţial al politicii energetice a României, în acord cu cel exprimat şi la nivel european. Astfel, unul dintre obiectivele asumate prin Programul de Guvernare este demararea proiectelor strategice de dezvoltare şi exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră pentru creşterea securităţii energetice, reducerea dependenţei de gaze de import şi asigurarea tranziţiei către surse de energie curate.
Legea, în ansamblul ei, este un semnal bun pentru investitori, întrucât asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, pentru că regimul de redevenţă este stabilit pentru toată perioada acordului petrolier.
Fondurile provenite din impozitul pentru venitul suplimentar vor merge către extinderea reţelelor de gaz şi pentru proiecte prioritare care vor fi aprobate de Guvernö, a explicat Claudia Mihaela Banu, senator al PNL Vâlcea.
Pentru cei interesaţi, textul integral al proiectului poate fi consultat aici:
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=24329