Generaţia actuală de antreprenori este mai puţin dispusă să renunţe la controlul afacerilor de familie înfiinţate în ultimele decenii. 61% dintre cei care deţin o afacere de familie spun că au planuri de succesiune, dar puţin să dispuşi să încredinţeze sarcini importante urmaşilor lor, folosind riscurile induse de pandemie pe post de scuză.
Proces îngreunat
Deşi 43% dintre membrii noii generaţii a afacerilor de familie (NextGen) spun că sunt mai implicaţi în afaceri decât înainte de pandemie, doar 28% au arătat că li se încredinţează operaţiuni interne importante pentru a le conduce, în scădere de la 48%, procentul înregistrat în ediţia din 2019 a sondajului. În acest context, 45% consideră că este dificil să se afirme ca noi lideri sau membri ai consiliului de administraţie, arată sondajul NextGen Survey 2022 realizat de PwC.

Totuşi 61% dintre respondenţi spun că au un plan de succesiune, iar 39% dintre NextGen au fost implicaţi în dezvoltarea acestuia.
Domeniile în care NextGen declară că se implică activ în prezent includ realizarea strategiei de creştere a afacerii (59%), asigurarea că organizaţia oferă produsele şi serviciile potrivite (50%) şi adoptarea de noi tehnologii (44%). Însă, acestea reprezintă şi punctele de divergenţă majore dintre generaţii.
Viziuni diferite
Astfel, ambele generaţii se concentrează pe creştere, dar doar jumătate din generaţia actuală consideră că afacerea lor are responsabilitatea de a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a consecinţelor acestora, comparativ cu aproape trei sferturi dintre NextGen. Un procent la fel de ridicat de NextGen (76%) consideră că afacerea lor contribuie activ la comunitate, în comparaţie cu puţin peste jumătate (54%) din generaţia actuală. Procente similare, 42% dintre NextGen şi 38% din generaţia actuală consideră că afacerea lor are capacităţi digitale puternice, dar o treime dintre NextGen spun că generaţia actuală nu înţelege pe deplin oportunităţile şi riscurile date de mediu digital în cadrul afacerii lor.
Cum se prezintă Vâlcea?

Astfel, în cadrul Diana SRL, firmă fondată de Dumitru Crăciunescu şi condusă după decesul acestuia de soţia sa, Irina Crăciunescu, cele două fiice ale familiei: Diana si Adina au fost cooptate pe posturi executive imediat după terminarea studiilor superioare.


Grup Sofianu, aparţinând omului de afaceri Nicolae Sofianu, pare în continuare controlat de acesta şi de soţia sa, Carmen. Acelaşi lucru se vede şi la Grupul Boromir, unde fraţii Constantin şi Gheorghe Boromiz sunt încă în pole-position la nivel executiv, fără a nominaliza posibili succesori ai afacerii.