Reportaj

Moştenitorii afacerilor mari, ţinuţi pe tuşă. Garda veche de antreprenori cedează tot mai greu controlul afacerilor

Generaţia actuală de antreprenori este mai puţin dispusă să renunţe la controlul afacerilor de familie înfiinţate în ultimele decenii. 61% dintre cei care deţin o afacere de familie spun că au planuri de succesiune, dar puţin să dispuşi să încredinţeze sarcini importante urmaşilor lor, folosind riscurile induse de pandemie pe post de scuză.

Proces îngreunat

Deşi 43% dintre membrii noii generaţii a afacerilor de familie (NextGen) spun că sunt mai implicaţi în afaceri decât înainte de pandemie, doar 28% au arătat că li se încredinţează operaţiuni interne importante pentru a le conduce, în scădere de la 48%, procentul înregistrat în ediţia din 2019 a sondajului. În acest context, 45% consideră că este dificil să se afirme ca noi lideri sau membri ai consiliului de administraţie, arată sondajul NextGen Survey 2022 realizat de PwC.

“NextGen sunt mai implicaţi în afaceri, dar provocarea este de a crea încredere între actuala şi următoarea generaţie, acesta fiind momentul pentru a concretiza planurile de succesiune şi pentru a defini competenţele de conducere necesare pentru a asigura creşterea în viitor. Provocarea pentru NextGen este să demonstreze că sunt pregătiţi să preia frâiele”, susţine George Ureche (foto), Director şi Liderul serviciilor pentru afaceri antreprenoriale, PwC România.

Totuşi 61% dintre respondenţi spun că au un plan de succesiune, iar 39% dintre NextGen au fost implicaţi în dezvoltarea acestuia.

Domeniile în care NextGen declară că se implică activ în prezent includ realizarea strategiei de creştere a afacerii (59%), asigurarea că organizaţia oferă produsele şi serviciile potrivite (50%) şi adoptarea de noi tehnologii (44%). Însă, acestea reprezintă şi punctele de divergenţă majore dintre generaţii.

Viziuni diferite

Astfel, ambele generaţii se concentrează pe creştere, dar doar jumătate din generaţia actuală consideră că afacerea lor are responsabilitatea de a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a consecinţelor acestora, comparativ cu aproape trei sferturi dintre NextGen. Un procent la fel de ridicat de NextGen (76%) consideră că afacerea lor contribuie activ la comunitate, în comparaţie cu puţin peste jumătate (54%) din generaţia actuală. Procente similare, 42% dintre NextGen şi 38% din generaţia actuală consideră că afacerea lor are capacităţi digitale puternice, dar o treime dintre NextGen spun că generaţia actuală nu înţelege pe deplin oportunităţile şi riscurile date de mediu digital în cadrul afacerii lor.

Cum se prezintă Vâlcea?

Tranziţia puterii în rândul afacerilor de familie din Vâlcea are suişuri şi coborâşuri, dar există câteva exemple clare în care noua generaţie a fost inclusă încă din start în conducerea şi dezvoltarea companiilor sau chiar de cedare totală a puterii executive.

Astfel, în cadrul Diana SRL, firmă fondată de Dumitru Crăciunescu şi condusă după decesul acestuia de soţia sa, Irina Crăciunescu, cele două fiice ale familiei: Diana si Adina au fost cooptate pe posturi executive imediat după terminarea studiilor superioare.

Annabella SRL, companie fondată de Dan şi Dorina Mutu, nu include în lista directorilor şi numele fiicei mai mici a celor doi: Georgiana. În schimb, aceasta deţine poziţia de Brand Manager în cadrul fabricii de prelucrare a fructelor şi legumelor Râureni. Este moştenitoarea unui grup de firme ce este evaluat la peste 100 milioane euro, dar pentru moment nu se ocupă decât de activitatea din cadrul Râureni. Cealaltă fată a cuplului a ales o carieră în medicină.

La Avincis Vinuri, familia Valeriu şi Cristiana Stoica au integrat în rândul acţionarilor atât copilul cuplului, Andreea, dar şi pe soacra fostului ministru al Justiţiei, Emilia Chiriţescu. Capul afacerii pare să fie totuşi Valeriu Stoica, acesta implicându-se în activitatea activitatea consiliului oenologic al societăţii.

Grup Sofianu, aparţinând omului de afaceri Nicolae Sofianu, pare în continuare controlat de acesta şi de soţia sa, Carmen. Acelaşi lucru se vede şi la Grupul Boromir, unde fraţii Constantin şi Gheorghe Boromiz sunt încă în pole-position la nivel executiv, fără a nominaliza posibili succesori ai afacerii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...