Reportaj

Cât de lung va fi Drumul Vinului din Vâlcea? Alte localităţi vor să intre în proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean

Propus iniţial ca un traseu întins pe 30 de kilometri, proiectul Drumul Vinului iniţiat de Consiliul Judeţean Vâlcea ar putea să se extindă către alte zone, în condiţiile în care oameni de afaceri şi edili din zona de sud a judeţului vor să intre în parteneriatul anunţat de administraţia judeţeană. Iniţial, traseul acoperea 5 localităţi din vecinătatea municipiului Drăgăşani: Guşoeni, Creţeni, Suteşti, Mădulari şi Lungeşti, dar primarul comunei Măciuca spune că nu exclude ideea unui parteneriat care să prelungească itinerariul vizitatorilor ajunşi în sudul judeţului.

”Noi am avut un proiect GAL prin care am derulat un schimb de experienţă între viticultorii din Măciuca şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi vinifactori din regiunea Champagne - Franţa. A fost o experienţă interesantă, cu sfaturi utile, aşa cum a fost păstrarea drumurilor de parcela dintre vii în forma lor naturală, pentru a păstra atmosfera rustică pe care unii turişti o caută în zonele rurale. Suntem cumva cu un pas înainte, dar nu ne deranjează să devenim partneri în acest proiect!”, a explicat Mugurel Mărcoianu, primarul comunei Măciuca.

Unităţile de cazare, obstacol major

Pentru aleşii locali implicaţi în dezvoltarea acestui proiect, problema majoră a zonei o reprezintă lipsa unei reţele de unităţi de cazare bine dezvoltată.

”Dacă nu ne izbeam de piedicile puse în aplicarea masterplanului apă/canal din Vâlcea şi dacă am fi avut reţeaua aceasta de utilităţi dezvoltată, probabil că acum am fi avut 2-3 pensiuni turistice în comună. Investitori interesaţi au fost. Măcar avem două crame care produc vinuri excelente şi cred că primele investiţii în turism tot ei le vor face. Eu am insistat pentru atragerea comunei Lungeşti în proiect tocmai pentru că au 8-9 pensiuni agroturistice şi pot asigura cazarea vizitatorilor ajunşi pe acest drum al vinului”, punctează Nicolae Concioiu, primarul comunei Guşoeni.

Din punct de vedere al accesului rutier, drumurile din zonă au beneficiat de modernizări recente, restanţe la capitolul asfaltare înregistrându-se doar în Creţeni şi Suteşti.

”Stăm bine cu drumurile. Calea de acces către Mădulari este deschisă din mai multe direcţii. Avem podgorii deţinute de viticultori din comunele învecinate şi altele mai mici ale unor persoane din localitate. Da, într-adevăr, problema spaţiilor de cazare este un punct căruia va trebui să ne adresăm, dar m-a bucurat să văd că în anii aceştia de pandemie au apărut persoane fizice din Craiova sau Slatina care au cumpărat terenuri şi case în comună şi sper ca printre aceştia să fie şi investitori în agro-turism. O variantă ar fi şi intrarea comunei Măciuca în proiect. Acolo au o pensiune elegantă care poate găzdui zeci de turişti”, adaugă Ion-Daniel Dimulescu, alesul din Mădulari.

”Sunt cu mult în faţa lor!”

Pensiunea din Măciuca la care se referă primarul Dimulescu este deţinută de familia omului de afaceri Dan Niţu, dar acesta se arată destul de circumspect când vine vorba de cooptarea localităţii în proiect.

”Eu sunt cu mult în faţa lor! Am fost partener în proiectul GAL şi am adus la Forest Retreat and Spa loturile de la Steaua, Dinamo şi alte cluburi de fotbal. Au pedalat prin vii, pe dealuri şi s-au bucurat de zonă şi de produsele tradiţionale. Aşa că... eu am făcut deja partea asta de promovare. Nu spun nu unei asocieri în proiect, dar, cum am spus, sunt cu mult în faţa lor”, a declarat Dan Niţu.

În acelaşi timp, omul de afaceri menţionează că nu exclude achiziţionarea unor terenuri propice pentru înfiinţarea unei podgorii în zonă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...