De la 01 ianuarie 2007, România a intrat cu drepturi depline în UE/SEE. De la aceeaşi dată, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în calitate de serviciu public de ocupare, este membru de drept al reţelei EURES.
Conform Legii nr. 202/2006 privind organizarea şi funcţionarea ANOFM, cu modificările şi completările ulterioare, art. 3, alin (2) lit h, unul din obiectivele principale este “facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în statele membre ale Uniunii Europene şi în statele semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, precum şi în alte state cu care România a încheiat tratate, acorduri sau convenţii” .
Conform Ordonanţei 22/2019 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă , art. 2: “Se desemnează Serviciul public de ocupare al forţei de muncă din România, respectiv Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă împreună cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, ca membri ai reţelei europene de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES)”.
Reţeaua EURES (EURES – EURopean Employment Services = Serviciile Europene de Ocupare) înfiinţată în anul 1994 este o reţea de cooperare între Autoritatea Europeană a Muncii (ELA – European Labour Authority), serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic European (ţările UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia), precum şi alte organizaţii partenere implicate pe piaţa muncii (sindicate, patronate, firme private de plasare).
Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) coordonează reţeaua EURES din 2021. EURES şi ELA împărtăşesc misiunea de a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt recunoscute, atunci când se mută într-o altă ţară a UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Elveţia, iar angajatorii pot angaja candidaţi din aceste ţări fără restricţii.
Ce oferă reţeaua EURES?
EURES oferă servicii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care doresc să se mute în alte ţări pentru a căuta şi a ocupa un loc de muncă. Pe de altă parte, angajatorii pot recruta candidaţi în ţările UE, Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin reţeaua EURES.
O gamă largă de servicii este disponibilă pe portalul EURES şi peste o mie de consilieri EURES, care lucrează în organizaţiile membre şi partenere EURES, stau la dispoziţia clienţilor pentru a oferi sprijin în timpul şi după procesul de recrutare.
Potrivit Regulamentului UE 2016/589 al Parlamentului European, EURES oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor o varietate de servicii de calitate, gratuite:
- informaţii de bază privind portalul şi reţeaua EURES. Portalul EURES reprezintă o bază de date cu locurile de muncă vacante în spaţiul european, cu CV-urile persoanelor aflate in căutarea unui loc de muncă în UE/SEE;
- informaţii de bază referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă, din ţara de destinaţie;
- asistenţă la redactarea cererilor de locuri de muncă şi a CV-urilor precum şi la încărcarea unor astfel de cereri de locuri de muncă şi CV-uri pe portalul EURES;
- ajută angajatorii prin furnizarea de informaţii cu privire la oportunităţile de recrutare, inclusiv informaţii şi asistenţă la formularea fişei postului pentru locurile de muncă vacante;
- oferă lucrătorilor sau angajatorilor informaţii generale cu privire la asistenţa după recrutare, cum ar fi formare în domeniul comunicării interculturale, cursuri de limbă şi sprijin pentru integrare.
Folosind serviciile EURES, persoanele în căutarea unui loc de muncă în UE/SEE pot beneficia de:
- locuri de muncă verificate;
- servicii de informare, consiliere, mediere gratuite;
- dobândirea de noi abilitaţi din punct de vedere profesional şi personal;
- contactul cu o nouă experienţă, îmbunătăţirea cunoştinţelor sau învăţarea unei limbi străine.
În prezent, reţeaua EURES România este constituită din Biroul Naţional de Coordonare (ANOFM), 42 membri EURES (41 de agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti), precum şi parteneri privaţi.
Sunt 45 de consilieri EURES: 3 consilieri EURES în cadrul ANOFM şi câte 1 consilier EURES în cadrul celor 42 de agenţii terioriale pentru ocuparea forţei de muncă, inclusiv a municipiului Bucureşti.
Consilierii EURES sunt specializaţi pe ţări UE/SEE, pe teme de mobilitate: securitate socială, servicii oferite angajatorilor, precum şi persoanelor în căutarea unui loc de muncă în străinătate, instrumente de comunicare, etc.
Menţionăm că site-ul AJOFM Vâlcea se poate accesa la adresa: https://www.anofm.ro – unde se selectează AJOFM Vâlcea, site construit de ANOFM, cu următoarele rubrici: „Despre noi”, „Informaţii de interes public”, „Persoane fizice”, „Persoane juridice”, „Comunicare”, „Legislaţie”, „Contact”, „Legături utile”, „Registre”, „EURES”, „Căutare”, „Servicii online”. Fiecare din aceste rubrici conţine mai multe informaţii ce se pot accesa funcţie de informaţia dorită.
Pe lângă site-ul oficial menţionat, AJOFM Vâlcea îşi rezervă dreptul de a utiliza şi oricare din reţelele de socializare existente: Facebook, You Tube, Instagram, Twitter, WhatsApp, LinkedIn, etc., conform procedurilor privind transmiterea informaţiilor de interes public transmise de ANOFM.