Dovada clară că tinerii pot avea succes fără pile şi intervenţii este susţinută de povestea lui Alin. La doar 23 de ani, tânărul craiovean predă o lecţie despre prosperitate, ambiţie şi răbdare, prin etalarea propriei afaceri care a prins în întreg ţinutul Olteniei.
Undeva, într-un mic magazin de pe strada Râului, îşi face veacul de peste patru ani un tânăr care la prima vedere îţi pare un băiat cât se poate de simplu. Acesta ne primeşte cu un zâmbet călduros şi încearcă să ne fie de ajutor. Puţini ştiu că acest băiat pornea imediat după terminarea liceului în lumea afacerilor. În urmă cu şase ani cumpăra un scuter pentru fratele lui. Nu îşi imagina că de aici o să înceapă o adevărată afacere. Azi deţine în garaj peste 150 de scutere, iar în urmă cu câteva luni a adus un tir întreg cu scutere pentru piese. Are 23 de ani şi îl găsiţi zilnic în Craiova, pe strada Râului, la numărul 188. „Ideea mi-a venit în momentul în care i-am cumpărat fratelui meu un scuter şi acesta nu a mers. Ne-am apucat să îl meşterim, nu prea ne-a reuşit. Până să ne apucăm noi, ne tot promitea un vecin că ne ajută el, că îl repară, dar până la urmă tot noi i-am dat de cap şi după am zis să ne facem propriul nostru atelier. De aici ne-a venit întreaga idee. Am plecat de la un scuter şi acum am vreo 150 şi contracte de service-garanţie pentru cele comercializate în zona Olteniei de către firma FIRST BIKE”, a declarat tânărul întreprinzător Alin Tănasie.
Primul transport, o mişcare stângace
Imediat ce a realizat că poate face o afacere cu scuterele, Alin Tănasie a decis că este cazul să se extindă. A plecat în Italia, de unde s-a întors cu cinci scutere. La valorificare nu a acoperit nici măcar costul transportului. „Şi acum îmi amintesc cum primul transport a fost un semi-eşec. Am venit cu cinci scutere şi nu am făcut nimic cu jumătate din ele. Următorul pas a fost achiziţionarea a şapte alte scutere şi de aici înainte tot aşa până am ajuns la un tir întreg cu piese de scutere. Trebuie să recunosc că am şi sprijinul familiei pentru că fără ei nu aş fi făcut nimic. Un mare ajutor îl am şi de la fratele meu mai mic, Bogdan, care este un mecanic foarte bun. În 2008 scuterele erau foarte scumpe. Acum, toate vânzările de piese şi scutere au scăzut sub jumătate faţă de acum patru ani, dar sper la o revenire în această ramură, ţinând cont de aglomeraţia cu care ne confruntăm în momentul de faţă în Craiova”, a mai spus Alin Tănasie din spatele biroului de lemn.
Familia, mereu alături
"Ideea mi-a venit în momentul în care i-am cumpărat fratelui meu un scuter şi acesta nu a mers.", Alin Tănasie
O problemă a fost în momentul în care a dorit să înceapă această afacere. Familia a fost de acord, dar fiind un domeniu nou în Craiova, rudele au fost oarecum sceptice, dar în cele din urmă au acceptat şi au susţinut acest „proiect”. „Când am pornit această afacere aveam 19 ani. Ce-i drept, părinţii mei au fost puţin cam reticenţi, dar am reuşit până la urmă să îi conving. Tatăl meu este genul de om care analizează foarte bine situaţia înainte de a lua o decizie, pe când eu sunt mai direct, mă arunc cu capul înainte. În principiu, a fost bine. Mama, în schimb, a avut cea mai mare implicare, susţinându-şi «odorul»”, povesteşte Alin râzând. Debutul a fost destul de dificil, după cum declară chiar Alin Tănasie. „Începutul mi s-a părut destul de greu. Nu prea ştiam mare lucru, dar mi-a plăcut şi asta a fost de ajuns. Oamenii din zonă care lucrau în acest domeniu nu erau deschişi pentru colaborare şi nu mi-au oferit nici informaţii şi nici piese necesare anumitor reparaţii. A trebuit să mă descurc singur o perioadă. Acum cred că ei au mai mare nevoie de mine. Este meritul tatălui meu, care m-a învăţat şi pe mine că în orice afacere nu lucrezi cu jumătăţi de măsură şi nu te opreşti la cel mai mic obstacol. Au trecut patru ani de atunci şi, sincer, nu credeam că o să ajungem la acest nivel în domeniu. Timpul a trecut, lucrurile au mers binişor, familia m-a ajutat şi m-a susţinut în momentele mai puţin uşoare”, a spus Alin Tănasie.
Iarna, puţin în stand-by
Timpul nu este o problemă pentru el, aşa cum se plâng alţii. Îşi găseşte răgaz de ieşit, chiar dacă este foarte ocupat în timpul zilei. „Dacă îţi place ceea ce faci, găseşti timp şi pentru tine. Mie îmi place ceea ce fac şi îmi fac şi timp pentru mine. Este o activitate făcută din plăcere, stând vara cu mâinile în «unsoare», făcând eforturi pentru a respecta termenele şi calitatea reparaţiei. Iarna, din cauza lipsei de clienţi, stau acasă şi mă ocup cu pregătirea scuterelor din stoc pentru perioada caldă, făcând excepţii seara, când ies în oraş cu prietenii din gaşcă şi cu iubita mea”, mărturiseşte Alin.
Domeniul auto, o posibilă atracţie
Alin nu ştie dacă afacerea cu scutere va mai reprezenta un viitor, însă nu din cauza preţurilor scăzute sau a slabei puteri de cumpărare, ci din cauza noii legi privind conducerea mopedelor pe drumurile publice, care impune posesia permisului de conducere pentru categoria A1 a celor care nu posedă altă categorie. „Dacă ar fi să mai încep acum, aş încerca şi domeniul auto. I-am dat acest sfat fratelui meu Bogdan, dar, în acest caz, mi-aş pierde şi ajutorul principal şi timpul liber pe care încă îl mai am. Pentru că ne-am obişnuit să muncim, iar cum iarna scuterele nu merg, trebuie să facem ceva. Acest domeniu ar fi o compensare a perioadei calendaristice improprie deplasării pe două roţi”, a mai spus Alin Tănasie.