Actualitate

Claudia Banu: Este un moment bun ca tinerii să înţeleagă că în viaţă perfomanţa, efortul susţinut şi competitivitatea generează succesul

Claudia Banu, senator al PNL de Vâlcea, susţine iniţiativa Ministerului Educaţiei de a ridica ştacheta pentru accesul elevilor la burse de merit pe considerentul că este o măsură care să stimuleze performanţa. Totodată, ea explică faptul că există patru tipuri de burse pe care statul le oferă în acest moment şi se ajunsese la o situaţie bizară, în care 347.000 de elevi din totalul de peste 537.000 să beneficieze de bursă de merit, pentru rezultate deosebite adică. Statul oferă burse de performanţă, de merit, de ajutor social şi de studiu.

“Am fost şi rămân un susţinător al drepturilor elevilor şi un partener constant al dialogului cu reprezentanţii lor, desemnaţi prin intermediul asociaţiilor şi organizaţiilor de profil. Dar, în chestiunea modificării mediei minime necesare pentru bursa de merit, respectiv, 9.50, susţin categoric demersul Ministerului Educaţiei, cu atât mai mult cu cât datele furnizate vorbesc de la sine. Consider că este un moment bun ca tinerii să înţeleagă că în viaţă perfomanţa, efortul susţinut şi competitivitatea generează succesul.

În anul 2020, s-a stabilit pentru prima oară, după anul 1989, că va fi asigurat de la bugetul de stat, din cote defalcate din TVA, cuantumul minim de 100 lei/lună, indiferent de tipul bursei. Până la acel moment, bursele au fost finanţate doar de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. De aceea, cuantumul acestora a crescut de la valori derizorii, în multe cazuri, în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/lună, bursa de performanţă şi 200 lei/lună, bursa de merit.

Prin HG nr. 1.094/2021 s-a stabilit un nou cuantum al burselor care vor fi acordate elevilor în anul şcolar 2021-2022, diferenţiat, pentru prima dată, în funcţie de categoria de burse, astfel: 500 de lei pentru bursa de performanţă, 200 lei pentru bursele de merit şi cele de ajutor social şi 150 de lei pentru bursele de studiu.

Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţia, performanţa şi învăţarea. Odată cu stabilirea unui prag arbitrar, respectiv nota 8,50, bursei de merit i-au fost anulate semnificaţia, sensul şi scopul, deoarece, la finalul anului 2020 – 2021, 53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8,50. Adică, mai bine de jumătate, printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost, din păcate, încadraţi la analfabeţi functional. Este absurd să consideri că în învăţământul din România avem elevi merituoşi într-o proporţie mai mare de jumătate.

Conform datelor Ministerului Educaţiei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2022 este de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit şi 156.000 de burse de ajutor social.”


- Cabinet parlamentar Claudia Mihaela Banu, senator PNL Vâlcea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...