Inedit

Exerciţiu de simulare a unui accident chimic pe Platforma Chimică

Joi, 25.11.2021, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea va desfăşura un exerciţiu de cooperare pentru înlăturarea urmărilor producerii unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase pe Platforma Chimică.

Exerciţiul începe la ora 10.00 în Sala de Pavilionul central cu prezentarea concepţiei exerciţiului (temă, scop) şi caracteristicile operatorului economic.

În jurul orei 11.15, dispeceratul operatorului economic afectat declanşează semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele, prin sistemul centralizat de alarmare pe întreaga platformă industrială şi execută înştiinţarea operatorilor economici, localităţilor învecinate şi Centrul Operaţional, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

Exerciţiul se desfăşoară pe Platforma Chimică şi împrejurimi, încheindu-se în jurul orei 12.00 cu semnalul „ÎNCETAREA ALARMEI”- format dintr-un sunet continuu, de aceiaşi intensitate, cu durată de 2 minute.

Pentru desfăşurarea aplicaţiei, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, se constituie în grupuri de suport tehnic pentru accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului (Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea, Direcţia de Sănătate Publică - Serviciul de Ambulanţă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, operatorii economici de pe Platforma Chimică) şi împreună cu: Administraţia Bazinală de Apă Olt, S.G.A. Vâlcea, primăriile localităţilor Râmnicu Vâlcea şi Mihăeşti, desfăşoară activităţi specifice accidentelor majore în care sunt implicate substanţe periculoase
Exerciţiul are drept scop testarea: planurilor de urgenţă externă (în afara operatorului afectat) şi internă, a procedurilor de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi pregătire a personalului propriu şi al instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unui accident major.

În speranţa că cetăţenii din zonele vizate ne vor sprijini în desfăşurarea acestui exerciţiu, le mulţumim pentru înţelegere şi colaborare!

NU INTRAŢI ÎN PANICĂ!

- SE VA ACŢIONA SIRENA DE ALARMARE CU SEMNALUL “DEZASTRE” COMPUS DIN DIN 5 SUNETE A 16 SECUNDE FIECARE CU PAUZĂ DE 10 SECUNDE REGULI DE COMPORTARE ŞI ACŢIUNE
ÎN CAZ DE ACCIDENT CHIMIC:

1. Faza de dezastru:
- Urmaţi întocmai anunţurile făcute prin intermediul mass - mediei sau prin semnalele de alarmare!
- Anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic (de preferinţă prin telefon)!
- Adăpostiţi-vă în locul stabilit şi etanşaţi toate intrările şi ieşirile pentru a evita pătrunderea agentului toxic! Dacă adăpostirea se face în propria casă sau apartament, etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu cât mai puţine uşi şi ferestre!
- Opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat!
- Ţineţi la îndemână mijloacele de protecţie respiratorie şi folosiţi-le dacă este cazul!
- Asiguraţi-vă că aveţi acces la rezerva de apă şi alimente şi că nu sunt afectate de accidentul chimic!
- Ţineţi radioreceptorul deschis şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac!
- Nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil!
Dacă sunteţi surprins în afara locuinţei:
- Nu intraţi în panică, de cele mai multe ori în cazul accidentelor chimice victimele din rândul populaţiei civile au apărut ca urmare a panicii;
- Acoperiţi-vă căile respiratorii superioare cu o batistă şi îndreptaţi-vă spre cel mai apropiat adăpost!
- Respectaţi restricţiile de circulaţie şi acces!
- Evitaţi deplasarea pe direcţia vântului, deplasaţi-vă perpendicular pe direcţia lui!

2. Faza Post-Dezastru:
- Nu părăsiţi adăpostul sau locuinţa chiar dacă pericolul a trecut, riscaţi să încurcaţi intervenţia forţelor specializate;
- Ascultaţi cu atenţie mesajele către populaţie transmise prin mass - media!
- Verificaţi dacă vecinii şi prietenii au probleme, în cazul în care există probleme acordaţi-le primul ajutor şi chemaţi ambulanţa!
- Respectaţi restricţiile de circulaţie!
- Reveniţi la activităţile cotidiene, remediind eventualele pagube!
- Reţineţi învăţămintele trase din aceste situaţii şi pregătiţi-vă continuu pentru a putea face faţă unor alte eventuale asemenea evenimente!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...