Ultima Oră

Dosar penal deschis de procurorii vâlceni după explozia soldată cu patru morţi şi trei răniţi la UM Băbeni

Cercetările preliminarii au evidenţiat încălcări grosolane şi inexplicabile ale procedurilor standard pentru astfel de operaţiuni

Joi, 18 noiembrie, în jurul orei 15.30, o puternică explozie s-a produs la Uzina Mecanică Băbeni, judeţul Vâlcea. Incidentul s-a soldat cu patru morţi, trei bărbaţi şi o femeie şi alte trei femei rănite, una chiar foarte grav, în acest moment pe masa de operaţie a medicilor de la SJU Vâlcea. Din cercetările preliminarii rezultă că nu s-au respectat procedurile standard pentru dezamorsarea unei mine antipersonal, respectiva societate având printre principalele obiecte de activitate astfel de operaţiuni. Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea au deschis un dosar penal în acest caz.

O echipă complexă s-a deplasat la faţa locului pentru cercetări, din ea făcând parte ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Criminalistic, Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi al Poliţiei oraşului Băbeni, un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, reprezentanţi ai ISU şi ITM, precum şi prefectul judeţului, Sebastian Fîrtat...

Nimeni nu îşi explică de ce a fost un număr atât de mare de persoane prezent în cele două camere securizate destinate unor astfel de operaţiuni, împotriva tuturor regulilor standard prevăzute în procedurile de specialitate.

Tragedia va avea urmări penale grave, lasă de înţeles Parchetul

Anchetatorii continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

“La locul producerii exploziei s-a deplasat o echipă complexă compusă din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vâlcea, împreună cu un procuror din cadrul Secţiei de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care efectuează cercetarea la faţa locului. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea printr-un comunicat remis presei în urmă cu o oră.

Informaţii contradictorii imediat după deflagraţie în privinţa numărului de răniţi

“În momentul exploziei se opera dezamorsarea minelor. În urma exploziei au rezultat patru persoane decedate - trei bărbaţi şi o femeie, şi alte patru persoane grav rănite, care au fost preluate de către echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, pentru a fi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea. A fost alocate: un echipaj de Descarcerare, un SMURD Buneşti, două ambulanţe tip C şi două tip B, un echipaj ASAS de la Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea. Deflagraţia nu este urmată de incendiu”, a declarant purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Femeile rănite au vârste de 42, 52, respectiv 54 de ani. După deflagraţie au fost preluat conştiente de ambulanţe, potrivit declaraţiilor şefului SAJ Vâlcea, medical Dan Pădureanu, şi transportate la UPU SJU Vâlcea. Între timp, starea uneia dintre ele s-a agravat, fiind transferată pe masa de operaţie, dar starea sa este stabilă la această oră.

În 2019, a mai avut loc o explozie la UM Băbeni, soldată cu decesul unui tânăr de 22 de ani, care lucra împreună cu ambii părinţi la această unitate şi se ocupau cu dezmembrarea armamentului şi muniţiei.

UM Băbeni a fost înfiinţată în 1983 pentru producţia de tehnologie militară şi neutralizarea muniţiei şi armamentului. În prezent, face parte din grupul Energotech (http://www.energotech.ro/babeni/).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...