Sub Lupă

Scandalos! Curtea de Conturi şi ANAP, agenţi de marketing pentru sifonarea banilor publici

“Cursuri” nestandardizate, durata şi formatul la mica negociere, diplome de participare, care nu atestă absolvirea unei pregătiri riguroase, cazare şi masă pentru însoţitori care nu au nicio treabă cu obiectivul iniţiativei

Resorturi cochete de patru stele, aproape toate cu regim de cazare all-inclusive, din staţiunile româneşti au fost şi anul acesta destinaţii turistice pentru mii de şefi şi şefuţi bugetari din toată ţara, participanţi la aşa zisele cursuri de perfecţionare autorizate de Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), organism aflat în subordinea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii. În realitate, totul nu este decât o formă grosolană de sifonare pe faţă a banilor publici, încurajată făţiş chiar de funcţionari de la nivel central, culmea, chiar şi de cei ai instituţiilor de control! Cursurile valorificate de societăţi special create pentru asta nu sunt standardizate (spre exemplu, au durată negociabilă, teme nu mereu clasificate ca de interes profesional cert) şi oferă doar o diplomă de participare cu antetul unui SRL. Practic, perfecţionare fix zero, dar şi sute de milioane de lei din bani publici aruncate anual pe apa sâmbetei în lipsa unor teste riguroase, la finalul cursurilor, cu rezultate certificate de o diplomă de absolvire (nu de participare!) autentificată de Ministerul Educaţiei!

Cea mai mare parte a bugetarilor beneficiază, pe lângă salarii, de vouchere de vacanţă, aproximativ 1.450 de lei de persoană, în medie. Facilitatea nu este suficientă pentru toţi, însă. De fapt, “cursurile” autorizate de ANC ascund contribuabilului de rând, cocoşat de dări şi preţuri tot mai mari de la o zi la alta, adevărate mini vacanţe de lux acoperite din bani publici pentru aristocraţia bugetară, şefi din primării, agenţii şi direcţii deconcentrate, prefecturi, consilii judeţene şi instituţii din subordinea acestora, ministere ş.a.m.d. “Cursurilor” li se face reclamă chiar pe paginile oficiale de internet sau reţele de socializare ale instituţiilor la nivel central, cum ar fi ANAP (Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice), ANFP (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici), ANC etc.

Curtea de Conturi recomandă trimiterea periodică a bugetarilor la astfel de cursuri

Paradoxal, chiar Curtea de Conturi recomandă instituţiilor verificate trimiterea periodică a personalului acestora la cursuri de perfecţionare. Dar, apoi uită să mai verifice riguros şi felul în care este respectată legalitatea cheltuirii banilor publici în astfel de acţiuni. Nici măcar nu consideră dubios faptul că aceste cursuri nu sunt standardizate.

Pur şi simplu întâmplător, funcţionari din cadrul instituţiilor amintite sunt chemaţi, de societăţile comerciale acreditate de ANC, ca lectori care să predea la aceste “cursuri”. Numai că acţionarii majorităţii acestor societăţi deţin în paralel şi agenţii de turism. Pur întâmplător, nu-i aşa? Aceste agenţii negociază cu societăţile turistice condiţii de cazare şi masă şi discounturi pentru grupuri de persoane, iar cu instituţiile publice preţul per persoană trimise de acestea, pe banii contribuabililor, şi numărul de zile de sejur. Pardon, curs.

Oferta grupului de firme Expert Diplomatic: “Ca participant, puteţi veni însoţit de o persoană dragă, aceasta beneficiind de aceleaşi facilităţi ca şi dumneavoastră”

O astfel de societate este Expert Diplomatic Consulting. Numai în 2021 a organizat zeci de astfel de cursuri în staţiunile patriei, cu durata cazării implicite de la patru la şapte nopţi, în camere duble. “Toate tarifele aferente cazării includ servicii de cazare şi masă. Ca participant, puteţi veni însoţit de o persoană dragă, aceasta beneficiind de aceleaşi facilităţi ca şi dumneavoastră”, scrie negru pe alb în oferta ED, postată şi pe site-ul dedicat afacerii. Fără însă a preciza că, fiind vorba de bani publici, persoanele din afara instituţiilor publice nu au ce căuta la aceste evenimente.

Numai în 2021 societatea a organizat astfel de cursuri în valoare de aproximativ două milioane de lei, oferind doar o hârtie fără valoare, la finalul lor, diplomă de participare, nu diplomă de absolvire.

Destinaţiile au fost alese pe sprânceană, de la litoral, la deal şi la munte. Exemple: Hotel Ambasador Mamaia, Palas Beach Adriana Venus, Resort Puflene Murighiol – Delta Dunării, Resort Cormoran – Delta Dunării, Hotel Aurelius Poiana Braşov, President Hotels – Resorts & SPA Băile Felix, Hotel Vidraru – Posada, Complex Hotelier Wolf Bran, Hotel Maridor Bran şamd. Preţurile per persoană, în sezonul estival, au fost în medie de 3.500-4.000 de lei.

Cristina Angelescu, Expert Diplomatic: “Nu e sifonare de bani publici, că nu-i obligăm noi! E alegerea dumnealor”

Cristina Angelescu este reprezentanta grupului de firme “Expert Diplomatic” care a răspuns la primul numărul de telefon afişat pe site şi paginile de socializare. De menţionat că societatea a intrat cu oferta în Vâlcea de mai bine de doi ani. A organizat deja acum trei ani cursuri de perfecţionare cu funcţionari din prefectură la Biblioteca Judeţeană, dar şi cu funcţionari din diverse primării apropiate ca distanţă una de alta, la Lungeşti, în 2019, spre exemplu.

“Nu înţeleg de ce mă întrebaţi de Vâlcea, anul acesta nu am avut cursuri în judeţul Vâlcea. Ăăă, noi nu am făcut la Vâlcea. A, în general, cu participare de la Vâlcea. Da. Suntem acreditaţi de ANC, Autoritatea Naţională pentru Calificări. Nu înţeleg de ce vă miraţi (că au simultan, cu aceeaşi denumire, Expert Diplomatic Tour, şi agenţie de turism – n.r.). Domnule, toate firmele fac la fel. Chiar curtea de conturi recomandă formarea si specializarea continuă. Da, avem lectori de la ANAP. Da, predă şi o doamnă de la Curtea de conturi. Dar, nu face controale sau altceva. Oferim certificate de participare, da. Ăsta e standardul acreditat. Sunt mai multe sau mai puţine zile, pentru că e în funcţie de preţul negociat cu fiecare în parte. Unii insistă să negociem, să mai scădem. Explicaţia e foarte simplă, hotelurile nu-mi dau camere single pe timp de vară (cursurile continuă şi toamna, dovada în oferta societăţii – n.r.). Nu e sifonare de bani publici, că nu-i obligăm noi! E alegerea dumnealor, dacă vor, fac, dacă nu, nu se înscriu. S-au mai făcut poze şi filmări de la astfel de cursuri, a mai prezentat presa... Şi? I-a controlat Curtea de Conturi. Au găsit ceva în neregulă? De ce mă întrebaţi de Vâlcea? La Vâlcea chiar nu am avut anul acesta. Cu diplomă de participare, da”, e cam tot ce a meritat să sintetizăm din discuţia de aproape o jumătate de oră cu reprezentanta ED.


18 sejururi de lux, mascate în cursuri de perfecţionate, achitate din bugetul comunei Alunu doar în 2021

18 achiziţii a operat numai în vara şi toamna anului curent primăria comunei vâlcene Alunu, în valoare totală de peste 60.000 lei vechi (echivalentul a aproximativ 14.000 de euro). La două astfel de cursuri a participat şi primarul Cristian Birăruţi. El susţine că doar la unul, şi singur, fără însoţitor, dar în achiziţia operată prin SEAP apar 3 şi 4 persoane, la Cormoran, în Delta Dunării.

La jumătatea lunii (19-23) septembrie a trimis-o la perfecţionare şi pe secretara primăriei Alunu, Luminiţa Boeangiu, la Hotel President & SPA din Băile Felix, un resort cochet de patru stele, cu regim all-inclusive şi propriul SPA. Aceasta a mers însoţită de soţ la perfecţionare. Perfecţionare care am constatat că a constat doar într-o mică socializare de câteva zile, la mare distanţă de casă, linişte şi aer curat. Şi, mai ales, la răsfăţul unui cochet SPA, dotat inclusiv cu piscină externă cu apă termală. Filmările şi fotografiile pe care le-am realizat la faţa locului sunt grăitoare în acest sens. Altfel vine omul cu chef de muncă la primărie după un astfel de mic sejur. Care, în extrasezon fiind, aduce de obicei comision (discount) de grup destul de gras tur-operatorului intermediar.

Aproape că nici urmă de discuţii aplicate pe text de lege şi situaţii particulare cu excepţia unui seminar ce putea fi organizat şi acasă, la Alunu, cu specialişti în domeniu.

Ce a înţeles primarul Birăruţi din Alunu de la curs: “Am participat la curs de mediere a conflictelor de interese”

“Am fost pe nişte cursuri de mediere şi, ăăă, am mers pe nişte cursuri de mediere a conflictelor de interese. Da, normal (că sunt achitate din bugetul local – n.r.), cu acordul consiliului local. S-a dat o hotărâre în urma controlului care l-am avut şi de la curtea de conturi, şi de la alte instituţii, cei care ne-au pus în vedere că n-am făcut nicio pregătire niciodată. Şi ne-au dat ca măsură să pregătim personalul. (Reporter: Ce cursuri sunt unele de doar trei zile?) Păi, ca să poată participa toţi, să nu mai avem probleme că n-o să se mai ducă nimeni niciodată (?), am vorbit la doamna (Cristina Angelescu de la Expert Diplomatic – n.r.), i-am spus, doamnă, noi n-o să putem participa, pentru că toţi trebuie să fie câte o dată la curs, o să ne reduceţi, pentru că erau costurile foarte mari, erau unde la 4.000, 5.000, 6.000 de lei de persoană. Era foarte mult. Şi i-am spus ne puneţi numai câte patru zile (unele au fost şi de trei zile – n.r.) de curs, nu facem şapte, câte e normal. Şi am rezolvat aşa, ca să poată să ne iasă majoritatea la cursuri. Eu am fost singur (fără însoţitor – n.r.) pentru că soţia mea era plecată la muncă în Germania. Da, doamna secretar al primăriei a fost cu soţul. Oricum, preţul era acelaşi (pentru două persoane – n.r.), fie că lua pe cineva, fie că nu. Suspiciuni, aşa, sunt multe... Ne-au trimis adrese, şi Curtea de Conturi, şi de la Prefectură, să facem specializări (în realitate, perfecţionări – n.r.). Noi, ne-am conformat, am luat decizie de Consiliu Local. Am ales preţul cel mai bun. Au mai rămas şi pentru anul viitor, când se mai organizează. De la Guvern am primit 34 de miliarde (aproximativ 3,4 milioane de lei – n.r.), cu tot cu persoane cu handicap şi însoţitori, numai pentru ei achităm anual 22 de miliarde. Cu gradul de încasare stăm rău, pentru că, vă dau un exemplu, avem multe persoane de etnie rromă care sunt amendate şi nu avem ce le face, pentru că ei fac în aşa fel încât să nu aibă nimic pe numele lor. Avem un milion de lei numai din amenzi neîncasate, nu exagerez, pe care nu o să-i încasăm niciodată”, ne-a declarat telefonic Cristian Birăruţi (PSD), primarul comunei vâlcene Alunu.

În realitate, tematica acestor cursuri a fost de: “Comunicare, comunicarea şi conduita personalului din administraţia publică; Metode şi tehnici de comunicare şi comunicarea ca instrument de îmbunătăţire a performanţelor”.

Alin Pavelescu, rapsod şi şef la Cultura din subordinea CJ Vâlcea, întrebat în ce s-a perfecţionat: “Mâine e târziu dacă dau răspunsul, că nu ştiu la momentul ăsta?”

La astfel de cursuri participă reprezentanţi ai instituţiilor publice din mai toată ţara, practica fiind cunoscută şi tolerată de ani buni.

“Larisa Bârsan, funcţionar în cadrul primăriei, a fost la cursuri din partea noastră, la un curs de achiziţii publice (cursul la care a participat este prezentat în ofertă ca fiind axat pe prevederile noului cod administrativ – n.r.). Nu, pe achiziţii publice a fost. (Reporter: Organizatorii cursurilor dau cursanţilor diplomă de absolvire?) Dau, dau, da. Chiar nu ştiu ce să vă spun legat de faptul că sunt acoperite cazarea şi masa din bani publici pentru însoţitori. Ai mei se duc singuri, nu cu însoţitori, alţii s-or duce, ai mei sunt sunt cuminţi. Cu colegi din judeţ, din ţară, da, dar nu cu însoţitori. Nici nu ştiu firma de care vorbiţi (Expert Diplomatic – n.r.)”, ne-a declarat Alexandru Dediu (PNL), primarul comunei Păuşeşti-Măglaşi.

“Mâine e târziu dacă dau răspunsul, că nu ştiu la momentul ăsta? Au fost actele depuse, sunt trimise, dar nu mai ştiu exact. Revin eu dimineaţă cu telefon, da? Ne auzim”, ne-a spus Alin Pavelescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. Şi sufletul lui Avram Iancu a mai revenit cu telefon sau orice altă formă de răspuns la întrebări simple: în ce anume v-aţi perfecţionat, cât a costat, cu cine aţi fost şi de unde banii? Ultima era retorică, instituţia se află în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea şi bugetul de acolo îi provine. În vară, un reprezentant al centrului a participat la Mamaia, la un resort de patru stele, la cursuri de “perfecţionare a managementului”. Cunoscut mai mult ca rapsod popular de vâlceni, Alin Pavelescu nu a fost capabil nici măcar să ne spună la ce curs a participat.

Aceasta este încă o modalitate prin care şefii administraţiilor publice locale şi judeţene şi ale instituţiilor deconcentrate sifonează anual sute de milioane de lei din banii publici. Mai e de mirare că, până şi perfecţionarea fiind mimată, domenii precum achiziţiile publice, dar şi altele în care interpretarea corectă şi aplicarea legii este tot vitală, rămân o nebuloasă pentru aproape întregul corp al funcţionarilor publici din aceste administraţii?

Lista cu toate cursurile organizate de grupul de firme Expert Diplomatic în 2021Hotel Ambasador Mamaia

Hotel Aurelius Poiana Braşov

Hotel President & SPA Băile Felix

Hotel Del Mar Venus

Resort Cormoran Delta Dunării

Relaxarea după relaxare, în SPA de 4 stele la Băile Felix


Delegaţia de la Alunu, sorbind indicaţiile preţioase cu gândul la friptura de dupăFixarea terapeutică în mental a cunoştinţelor acumulate

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...