Eveniment

Explozie de cazuri COVID în Stroeşti. “Nu putem să identificăm un focar anume!”

Vâlcea are de înfruntat un nou val de infectări cu virusul SARS-CoV2, iar localităţile cu populaţie îmbătrânită fac faţă cu greu noilor provocări aduse de pandemie.

Valul 4 al pandemoiei scoate la iveală vulnerabilităţi din mediul rural, unde serviciile medicale sunt limitate, iar campaniile pro-vaccinare au trecut ca apa prin penele gâştei. O recunoaşte chiar edilul-şef din localitatea cu o rată de infectare record, Stroeşti.

Toma Ciolacu, primar Stroeşti: ”Azi am rămas cu gura căscată, când am văzut cifrele. Avem 27 de bolnavi confirmaţi până acum. E o rată de infectare de peste 10 la mia de locuitori şi nu putem să identificăm un focar anume! Dom’le, suntem aproape de Horezu, unde au fost infectări cu duiumul săptămâna aceasta, dar nu avem legături frecvente cu oraşul. Nu ne putem explica cu a explodat la noi. Nu au fost vizite ale unor persoane din străinătate, nimic de genul ăsta. E drept, avem o populaţie îmbătrânită care nu vrea să se mai vaccineze, pe principiul că, oricum, şi-a trăit viaţa. Rata de vaccinare e mică, sub 15%. Nu îi putem convinge pe cei bătrâni să faă asta”, explică primarul.

Obligat să menţină ordinea în comună pe perioada următoare, când magazinele şi instituţiile se vor închide de la ora 18:00, primarul apelează la toate resursele. “Vă rog să mă credeţi că nu îmi doream să petrec week-end-ul astfel. Sunt eu, vicele, poliţiştii şi stăm să păzim drumurile în sat”, spune primarul.

Vâlcea are una dintre cele mai mici rate de vaccinare anti-COVID a populaţiei: sub 25% La nivel instituţional, rata de vaccinare a celor care lucrează direct cu publicul este de 50-60 de procente. Chiar şi campania de informare şi încurajare a elevilor şi cadrelor didactice de a se vaccina ramâne incî neclară, ca şi rezultat. “Nu am centralizat date, noi desfăşurăm o campanie de promovare a vaccinării în rândul elevilor eligibili şi a personalului din şcoli şi grădiniţe. Pot să comunic alte date: 43% din personalul nondidactic din unităţile de învăţământ din Vâlcea este vaccinat; 50% din personalul axiliar didactic este vaccinat; 63% din personalul didactic s-a vaccinat”, explică Mihaela Andreianu, inspector şcolar general pe Vâlcea.

Judeţul din nordul Olteniei are o rată generală de incidenţă de 2,42 la mie, cu localităţi precum Ştroeşti) 10,41 la mie), Horezu (9,14 la mie), Făureşti (8,16 la mie) care conduc în topul zonelor intrate sub cod roşu.

De joi, 30 septembrie, municipiul Râmnicu Vâlcea a intrat în zona roşie, de asemenea, rata incidenţei cazurilor COVID fiind de 3,38 la mie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...