Opinii

 

Dălţile au tăcut. O mare colecţie de sculptură se naşte sub ochii noştri

Sunt câteva motive pentru care despre Tabăra de sculptură organizată la Măciuca trebuie vorbit cu seriozitate, cu admiraţie şi cu mult respect.

Primul dintre ele este acela că, într-o mare de amatorism organizatoric şi într-un ocean de lucruri abandonate, Tabăra de sculptură în piatră de la Măciuca este un lucru bine făcut. Bine, adică sănătos, ca la carte. Am fost apropiat de organizatori încă de la început şi le-am comunicat toate îndoielile mele despre acest proiect. Din fericire, n-am avut dreptate. Revederea dintre Dan Niţu şi Viorel Enache, doi buni prieteni îndrăgostiţi de locul lor de baştină, s-a dovedit una foarte productivă peste ani. Ceea ce au visat ei în urmă cu atâta timp a funcţionat foarte bine până acum.

Suntem la a treia ediţie şi colecţia de artă realizată aici creşte substanţial sub semnătura unor artişti care vin din ţări îndepărtate de România. Acum, din Franţa, Germania, Moldova, Senegal, Turcia. La ediţiile anterioare, din Chile, Italia, Polonia, Potugalia, Serbia şi, din nou, din Franţa şi din Germania. De fiecare dată, în grupul de zece artişti, s-au aflat şi patru sculptori din regiuni foarte diferite ale ţării noastre. Cineva are mare grijă de multuculturalismul acestei colecţii şi o face foarte bine, după câte putem vedea. Peste ani, colecţia de sculpturi de la Măciuca va sta mărturie şi pentru efortul cultural şi social pe care îl facem cu toţii pentru a contribui cu ceea ce avem mai bun şi mai divers la proiectul cultural european.

Dan Niţu şi Viorel Enache ştiu exact ce fac. Ei lucrează într-o echipă foarte eficientă, de la proiectarea şi până la finalizarea fiecărei ediţii, cu contribuţia inestimabilă a minunatelor Mirela Niţu şi Cristina Stanca. Fiecare ediţie a fost construiă şi finanţată după toate regulile europene şi internaţionale ale proiectării evenimentelor culturale. Nimic după ureche, nimic la voia lui „merge şi-aşa”.

Îmi amintesc cu nostalgie şi de prima discuţie în jurul acestui proiect, dar şi de pregătirile celei de-a treia ediţii, întrerupte la începutul anului trecut de ameninţarea pandemiei pe care n-am traversat-o nici acum. Îţi trebuie multă tenacitate să-ţi urmăreşti visul şi, iată, să revii un an mai târziu şi să reuşeşti din nou. Să măreşti colecţia internaţională de sculptură la care ai visat.

Despre Tabăra de sculptură în piatră de la Măciuca trebuie vorbit cu seriozitate, cu admiraţie şi cu mult respect. La fel, despre oamenii care au făcut posibil acest proiect şi care au grijă să-l împartă cu noi la fiecare ediţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

05.10.2021 - 09:54Titu Ena:Un lucru minunat care scoate , usor ,usor , si sudul judetului din anonimat .

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...