Economic

Falimentul City Insurance plafonează de facto preţurile RCA pentru şoferii profesionişti. Cât va costa asigurarea după ce expiră sau sunt denunţate poliţele City? Acum, preţurile sunt triple

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) a primit primele cereri din partea unor clienţi de asigurări care intră în categoria denumită de lege asiguraţi cu risc ridicat. Este o premieră în cei peste patru ani de când a fost introdusă această prevedere legală. Despre ce este vorba? Legea spune că, dacă un client primeşte de la trei firme de asigurare diferite oferte care să depăşească cu mai mult de 36% tariful de referinţă aferent categoriei sale, atunci se poate adresa BAAR, care îl va repartiza către un asigurător la un preţ cu 36% mai mare decât referinţa. Este, în fapt, o formă de plafonare a tarifelor prin care se evită creşterea foarte mare a preţurilor.

AICI puteţi citi mai multe despre prevederile privind asiguratul cu risc ridicat şi cum poate fi obţinută o ofertă. Menţionăm că valoarea factorului N este 1,36, în acest moment https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/

AICI tarifele de referinţă, în funcţie de categoria de vârstă şi capacitatea motorului şi în funcţie de masă (în cazul camioanelor) https://asfromania.ro/uploads/articole/attachments/6076d87edeba0931466026.pdf?TSPD_101_R0=08cc9ed8fdab20001eef0b43bd1caa1427c726aa1f57705267e0802d02659daf9d2922e2f8aae35c08553b9bcf143000a3107f56a54d07fbfa1cbb19875c7b519db3180471817d7d9640fcbdc33f48f85ff7131331dc4ecb868a6609854302fd

După ce ASF a ridicat licenţa City Insurance şi a decis să formuleze cerere de faliment pe numele companiei de asigurări care domina piaţa RCA, creşterea preţurilor a devenit inevitabilă. Dacă în cazul şoferilor amatori, majorarea de tarife nu este, cel puţin pentru moment, una spectculoasă, în ceea ce priveşte transportatorii, scumpirile sunt masive, după cum arată datele de vânzări consultate de Economica.net.

Firmele de asigurări fug de transportatorii rutieri de marfă ca dracul de tămâie…

Sunt mai multe motive pentru care această zonă este mai afectată. În primul rând, City Insurance vindea la preţuri care, s-a văzut în final, nu îi permiteau să acopere daunele, dar îi permiteau să „măture” mare parte din camioane. Circa 70% din totalul camioanelor înregistrate în România (adică cel puţin 170-180.000) era asigurate la City Insurance. La acest nivel s-a ajuns în condiţiile în care City a făcut, încă din 2018 un partenriat cu mai multe organizaţii reprezentantive ale transportatorilor prin care le vindea acestora RCA la un preţ fix indiferent de categoria de bonus-malus (flat) şi mult sub concurenţă. Iniţial, City a vândut cu 4000 de lei, iar ulterior a crescut la 5.000 de lei şi apoi 5.900 de lei. Aşa cum a arătat Economica.net în exclusivitate, când a intrat ca administrator la companie Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a decis să rezilieze înţelegerile cu transportatorii, motiv pentru care preţul a mai urcat până în jur de 6.200-6.500 de lei, în continuare mult sub concurenţă.

Deci primul motiv penru care asistăm la o creştere masivă de preţ este acela că baza de comparaţie (tariful City Insurance) era foarte jos. Al doilea motiv este reticenţa majoră pe care firmele de asigurare o au faţă de segmentul transportatorilor internaţionali de marfă. Această reticenţă provine din frecvenţa foarte mare a accidentelor. Pe acest segment, frecvenţa daunei este undeva la 22%, adică din 10 camioane asigurate, mai bine de două fac cel puţin un accident într-un an. Prin comparaţie, la autovehicule frecvenţa stă undeva între 3 şi 7%, în funcţie de vârstă şi cilindree. Mai mult, valoarea daunelor provocate de TIR-uri este cu mult peste medie, având în vedere masivitatea vehiculului, dar şi faptul că transportatorii lucrează mai ales în vestul Europei, unde costurile sunt mai mari decât în România.

Al treile motiv pentru care situaţia pe segmentul camioanelor este mai rea decât pe media pieţei este că singurul mare jucător de RCA rămas pe piaţă, adică Euroins, nu joacă pe acest segment. Uneori chiar forţând legea, prin refuzul de a emite cotaţii, Euroins se fereşte cât poate de camioane, motiv pentru care, stabileşte preţuri inaccesibile pe acest segment.

Altfel spus, asigurătorii nu vor să asigure TIR-uri, pentru că ar face pierderi. Atunci când le asigură, totuşi, o fac la tarife foarte mari. În prezent, arată datele noastre, cel mai mic preţ pentru un RCA la un camion de peste 16 tone cu B0 este la Allianz Ţiriac, care vinde cu 14.404 lei, urmată de Groupama cu 14.499 lei, Omniasig cu 15.795 de lei şi Asirom cu 17.417 lei. Chiar şi aşa, situaţia este mai bună decât imediat după ridicarea licenţei City, când mulţi asigurători nici măcar nu ofertau, în ciuda normelor care îi obligă să o facă.

” În primele zile după evenimentele de la City, primeam doar două cotaţii. Acum măcar sunt patru. Tot e ceva.”, ne spune un broker.

Legea obligă toate firmele care deţin licenţă RCA să coteze pe toate segmentele de asiguraţi şi să răspundă interogaţiilor brokerilor cu oferte. În practică, nu se întâmplă întotdeauna aşa, motiv pentru care ASF a fost nevoit să mai şi intervină, uneori.

Cel mai bun exemplu în ceea ce priveşte teama multinaţionalelor de a lua camioane este Uniqa. Aşa cum scria Economica.net zilele trecute, firma aflată oricum în proces de retragere ordonată de pe piaţa locală, a cerut singură să i se suspende autorizaţia de a vinde RCA. Poate părea ciudat, dar are o logică în politica acestei companii, iar această logică este foarte posibil să fie urmată şi de alte firme. Fără licenţă RCA, Uniqa nu va mai fi forţată să coteze, deci nu va mai risca să ia, din greşeală, camioane. Ba, mai mult, ea nu va mai intra la „împărţirea” făcută de BAAR pentru clienţii cu risc ridicat, pe sistemul pe care l-am descris la începutul textului. Nu este deloc exclus, spun surse din piaţă, ca gestul Uniqa să fie urmat şi de Generali, altă companie care s-a exclus din piaţă prin tarife uriaşe. Pe camioane, de exemplu, atunci când cotează Generali o face la peste 35.000 de lei, de peste două ori cât ceilalţi şi de şapte ori faţă de cât vindea City Insurance.

…dar le vor vinde RCA, vrând nevrând. Euroins poate avea probleme, dar totul depinde de interpretarea ASF

La aceste niveluri de preţ, adică în jur de 15.000 de lei, transportatorii nu vor avea decât să se adreseze BAAR. În acest moment, se încadrează în categoria de clienţi cu risc ridicat. Preţu de referinţă ete în jur de 8.000 de lei. Dacă adăugăm cei 36% ai factorului N, rezultă sub 11.000 de lei, ori niciun asigurător nu cotează la mai puţin de 14.400 de lei. De altfel, reprezentanţii BAAR cu care am stat de vorbă se aşteaptă să aibă mult de muncă. ” Deocamdată nu sunt multe. Sunt sub 10 cereri, dar sunt primele din istorie. Nu am însă îndoieli că, după ce vor expira sau vor fi denunţate poliţele încă în vigoare emise de City Insurance vor curge cererile. Trebuie văzut şi câte asigurări erau pe o lună, dar oricum, în maximum trei luni trebuie să ne aşteptăm la creeşteri importante ale cererilor pentru repartizare.”, spune un specialist în domeniu.

Preţul la care va fi repartizat clientul cu risc ridicat este exact tariful de referinţă+36%, adică în jur de 10.900 de lei. Aceasta pentru camioanele cu B0, pentru că la celelalte se va aplica şi reducerea sau scumpirea aferentă categoriei de bonus/malus. Repartizarea se va face către unul dintre cei opt asigurători RCA rămaşi cu licenţă, în funcţie de cota de piaţă a acestora. Aici va apărea o nouă problemă. După dispariţia City Insurance, Euroins adună cea mai mare parte din piaţa RCA. Dacă legea va fi interpretată în sensul că repartizarea se face în funcţie de cota de piaţă generală, Euroins va lua cele mai multe camioane, lucru care nu îi convine neapărat, după cum arată politca sa de vânzări. Având în vedere că ea oricum va lua mult din clienţii City, dar şi că are încă probleme cu gestiunea daunelor, pentru Euroins este un risc în plus. Totuşi, spun specialişti din piaţă, există posibilitatea ca ASF să interpreteze legea în sensul unor cote de piaţă diferite pe fiecare segment omogen de asiguraţi, iar aceasta va însemna că Euroins nu va lua aproape nimic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...