Actualitate

Vâlcea: 38 de şcoli fără autorizaţie sanitară

Prefectul judeţului Vâlcea, Sebastian Fârtat, a convocat joi, 09 septembrie, în şedinţă de lucru comună, Gupul de monitorizare a măsurilor privind asigurarea protecţiei unităţilor şcolare, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic din judeţul Vâlcea şi Grupul de monitorizare a stadiului de pregătire a unităţilor de învăţământ pentru începerea noului an şcolar 2021-2022, pentru o ultimă analiză a situaţiei şcolilor şi grădiniţelor din judeţ înainte ca elevii şi preşcolarii să se întoarcă la cursuri.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-a aflat prezentarea rezultatelor verificărilor din ultima săptămână, cu privire la pregătirea instituţiilor de învăţământ pentru deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar şi organizarea activităţii didactice.

Inspectorul şcolar general Mihaela Andreianu a dat asigurări că şcoala va începe luni, 13 septembrie, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea, deşi mai sunt unele deficienţe.

Potrivit datelor furnizate de instituţiile abilitate, în acest moment, mai sunt 38 de şcoli care nu sunt autorizate sanitar şi 42 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ fără autorizaţie de securitate la incendiu, 32 dintre ele având însă aviz din partea pompierilor.

De asemenea, sunt şi unităţi şcolare care au în derulare lucrări de reabilitare, elevii acestora urmând să fie relocaţi în alte spaţii. În această situaţie sunt următoarele unităţi de învăţământ:

1. Şcoala Gimnazială Stoeneşti - elevii vor învăţa la structura Dobriceni;

2. Liceul ”Constantin Brâncoveanu”, Horezu, unde 10 săli de clasă din corpul B urmează să intre în reabilitare, iar clasele din acest corp vor fi mutate în corpul C al şcolii;

3. Şcoala Gimnazială Colteşti, Alunu - elevii vor învăţa la Şcoala Gimanzială Alunu;

4. Şcoala Gimnazială Uşurei, Şuşani – elevii vor învăţa până la finalizarea lucrărilor de reabilitare la Şcoala Gimnazială Şuşani:

5. Şcoala Gimnazială Berbeşti – elevii vor fi relocaţi până la începerea semestrului II la Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru”;

6. Grădiniţa cu program prelungit Ostroveni – preşcolarii au fost mutaţi la Liceul Ferdinand I;

7. Şcoala Gimnazială Prundeni – elevii din învăţământul primar vor învăţa la Şcoala Primară Călina, iar cei de gimnaziu la Şcoala Primară Bărbuceni.

Prefectul Sebastian Fârtat a ţinut să le atragă atenţia tuturor reprezentanţilor instituţiilor abilitate că nu va accepta ca deschiderea şcolilor să se facă fără ca elevii să aibă asigurat transportul, manuale şi materiale de protecţie împotriva SARS-CoV-2. El a solicitat totodată şi reluarea controalele în şcolile fără autorizaţii, astfel ca până la începutul lunii viitoare să se găsească şi soluţiile pentru obţinerea acestora.

În ceea ce priveşte protecţia unităţilor şcolare, reprezentantul Guvernului în Vâlcea a solicitat reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice să se pună de acord asupra unui grafic de patrulare în proximitatea unităţilor şcolare zilnic, pentru descurajarea agresiunilor şi a altor fapte care pun în pericol siguranţa elevilor şi a profesorilor. El a cerut, totodată, sprijin şi din partea Consiliului Judeţean Vâlcea pentru asigurarea pazei şcolilor din judeţ, în condiţiile în care, în anul şcolar trecut, potrivit datelor prezentate de IPJ Vâlcea, mai mult de jumătate dintre acestea (219) nu au avut niciun fel de pază, 14 neavând nici măcar gard împrejmuitor.

„Cele mai multe unităţi şcolare fără pază sunt din mediul rural, în localităţi care abia îşi asigură din fondurile obţinute din taxele şi impozitele locale cheltuielile minime de funcţionare. Nu cred însă că amendarea autorităţilor locale, care au obligaţia să asigure această pază, este o soluţie. Trebuie găsită calea de mijloc pentru a le convinge să investească în protecţia şcolilor. O soluţie ar fi şi Consiliul Judeţean, care de altfel a avut şi ideea, excelentă din punctul meu de vedere, să acorde sprijin financiar unităţilor de cult. Poate găseşte soluţii şi pentru finanţarea investiţiilor în protecţia unităţilor şcolare”, a transmis prefectul Sebastian Fârtat.

În cadrul şedinţei, reprezentantul Guvernului în Vâlcea a ţinut să facă şi un apel la cadrele didactice de a se vaccina împotriva COVID-19, la ora actuală aproximativ 52% din personalul didactic din judeţul Vâlcea fiind imunizat. Prefectul Sebastian Fârtat le-a solicitat atât reprezentanţilor IŞJ, cât şi reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea să desfăşoare campanii de informare cu privire la beneficiile vaccinării în toate şcolile din judeţ şi cu precădere în acele unităţi şcolare care au un număr mic de cadre didactice vaccinate.

Vă reamintim că noul an şcolar 2021-2022 va începe cu prezenţa fizică pentru toţi preşcolarii şi elevii, fără scenarii de funcţionare.

Orele de curs se vor desfăşura exclusiv cu prezenţa fizică atâta timp cât localitatea în care se află unităţile de învăţământ va avea o rată de incidenţă cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire mai mică de 6/1.000 de locuitori.

În cazul în care incidenţa trece de 6/1.000 de locuitori, şcolile vor trece la orele online, excepţie făcând creşele, grădiniţele şi şcolile cu învăţământ special, care vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare.

Pe parcursul desfăşurării orelor faţă în faţă, se menţin măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Astfel, potrivit ordinului comun al ministrului Educaţiei şi cel al Sănătăţii de săptămâna trecută, şcolarii şi întregul personal din unităţile de învăţământ trebuie să păstreze în continuare distanţa fizică unii faţă de ceilalţi, să-şi dezinfecteze cât mai des mâinile şi să poarte obligatoriu mască de protecţie în spaţiile închise din interiorul şcolilor, mai puţin la orele de educaţie fizică şi, în cazul elevilor din învăţământul vocaţional, la orele de studiu ale instrumentelor de suflat.

Facem precizarea că preşcolarii, indiferent de vârstă, nu vor purta mască de protecţie, iar profesorii care predau în învăţământul special pot purta în locul măştilor viziere care să le permită elevilor să le vadă mimica şi gura.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...