Politică

Deputatul liberal Laurenţiu Cazan, raport de activitate la încheierea primei sesiuni parlamentare

Prima mea sesiune parlamentară s-a încheiat şi vreau să fac o recapitulare a iniţiativelor legislative pe care le-am susţinut din poziţia de inţiator sau co-iniţiator.
După cum v-am spus chiar din momentul în care v-am cerut încrederea, sunt un adept al reformelor legislativului românesc în domenii precum educaţie, cultură, justiţie, muncă şi mediul social, iar demersurile mele se îndreaptă spre simplificarea vieţii românilor şi îmbunătăţirea traiului acestora.
Activitatea mea s-a desfăşurat în cadrul comisiilor permanente - Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru constituţionalitate, dar şi în cadrul Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.


Dacă activitatea teritorială este cunoscută prin prisma faptului că deseori ne întâlnim în localităţile judeţului Vâlcea, de această dată vreau să vă prezint iniţiativele legislative la care am contribuit în sesiunea parlamentară care tocmai s-a încheiat:

• Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor - Plângerile contravenţionale şi solicitările de înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale cu munca în folosul comunităţii vor fi soluţionate exclusiv în şedinţe de judecată în sistem online.
Această propunere va ajuta la soluţionarea mult mai rapidă a întregului proces de judecată, fiind un important pas în digitalizarea justiţiei.

• Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal - Obligativitatea respectării condamnării la muncă în folosul comunităţii într-un interval de cel mult 60 de zile de la rămânerea definitivă a pedepsei.
Din păcate, de multe ori cetăţeni condamnaţi la muncă în folosul comunităţii profită de un vid legislativ care nu specifică termenul de exercitare a pedepsei. Acest proiect de lege va încadra termenul de executare a pedepsei în maxim 60 de zile de la decizia definitivă.

• Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - Obligativitatea audierilor candidaţilor pentru Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei în cadrul Şedintelor celor trei comisii parlamentare de specialitate.
Ne dorim oameni competenţi în toate structurile de conducere şi administrare. De aceea, am propus această măsură.

• Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal - Reducerea TVA la procentul de 5% pentru achiziţionarea locuinţelor în valoare maximă de 450.000 lei.
Perioada pandemiei a dus la scumpirea materialelor de construcţie, iar preconizările specialiştilor susţin faptul că agenţii imobiliari vor creşte preţul imobilelor. Ne dorim să venim în sprijinul celor care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă şi am redus TVA ul la cota de 5% pentru locuinţele în valoare maximă de 450.000 lei.

• Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare - Comercializarea de cărţi electronice cu TVA de 5%.
Sunt de părere că educaţia este esenţială, iar materialele informaţionale transmise atât în format tipărit, cât şi cele în format electronic trebuie să beneficieze ce un preţ rezonabil pentru toată lumea.

• Proiect de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă - Simplificarea activităţii de telemuncă. Telemunca a luat amploare în perioada pandemică şi este un fenomen care se extinde cosntant.
Am acoperit un vid legislativ referitor la locul de desfăşurare al telemuncii, loc care să fie stabilit de comun acord de către angajat şi angajator.

• Propunere legislativă privind institurea zilei de 19 iulie - Ziua naţională a înotului - 19 iulie - Ziua naţională a înotului
Ziua naţională a înotului va fi marcată de către Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, de cluburi sportive/asociaţii şi membri afiliaţi prin participarea la evenimente şi programe cu caracter spoitiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării inotului pentru sănătatea oamenilor

• Propunere legislativă privind protecţia arborilor remarcabili Urgenta unei astfel de legi se justifica din doua perspective: numarul arborilor batrani este in declin in toate regiunile Romaniei si in toate tipurile de ecosisteme, in acest moment nu exista o evidenta asupra distributiei si statutului lor, cu toate ca initiative regionale si locale de inventariere exista. La nivel European, degradarea arborilor remarcabili si a celor de importanta culturala a fost identificata de catre Comisia Europeana in cadrul raportului Naturopa inca din 2001 prin Campania “Europa, o mostenire comuna”, care accentua ritmul rapid al degradarii acestor arbori.

• Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.34 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii - Registrul general de evidenţă al salariaţilor va fi accesibil online pentru salariaţi/foşti salariaţi – Transparenţa relaţiei angajator – angajat este extrem de importantă, iar accesul online al angajatului la registrul său de evidenţă ca contribui la această transparenţă.

Toate aceste propuneri legislative pot fi consultate în amănunt la următorea adresă - https://bit.ly/3BAiFtm

Laurenţiu Nicolae Cazan, deputat PNL Vâlcea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...