Special

Armata României, final de misiune în Afganistan: 32.000 de militari profesionişti cu experienţă în cel puţin un teatru de operaţiuni

Ministerul Apărării Naţionale organizează miercuri, 21 iulie, de la ora 10.00, în Piaţa Arcului de Triumf, ceremonia militară prilejuită de încheierea misiunii Armatei României în Afganistan.

32.000 de militari au participat la misiunea din teatrul de operaţii din Afganistan pe parcursul celor 19 ani.

32.000 de familii i-au aşteptat acasă timp de şase luni.

O parte dintre ei vor fi miercuri, 21 iulie, ora 10.00, la ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan, în Piaţa Arcului de Triumf.

Vor defila pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an. Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.
Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

19 ani de Afganistan

19 ani de experienţă într-o ţară în care fiecare zi e o luptă de supravieţuire şi niciodată noaptea nu e mai sigură. Dincolo de război, drumuri împânzite de dispozitive explozive, rachete şi terorişti, afganii se luptă şi cu foamea, sărăcia, bolile, frigul sau canicula.

Pentru toţi cei care au pierdut pe cineva drag, pentru toţi cei a căror viaţă a fost schimbată de experienţa acestei misiuni, suntem datori să nu uităm.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români – un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri de legătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC. La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Sursa: Ministerul Apărării Naţionale; Foto: arhivă Forţele pentru Operaţii Speciale

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...