Special

Rafila prevede un nou val COVID în toamnă. “Suntem deficitari la capitolul imunizare”

Măsurile de relaxare pot declanşa un nou val COVID-19 spre sfârşitul verii, câtă vreme rata de imunizare a populaţiei rămâne în continuare scăzută, susţine profesorul Alexandru Rafila.

Până acum, ciclicitatea valurilor epidemiologice SARS-CoV2 a fost de 2 până la 3 luni, iar aceasta s-ar putea repeta, mai ales prin apariţia unor noi tulpini ale virusului.

“Avem de recuperat!”

În opinia prof. Rafila, peste vară ne vom confunda cu sporadice cazuri, apărute în special pe zonele care adăpostesc destinaţii turistice sau în comunităţi medii şi mari, dar adevăratul risc al unui nou val COVID va apărea în toamnă. “Suntem pe penultimul loc în Europa la rata de imunizare a populaţiei. Nu am atins decât 40%, iar acest lucru ne va costa. Sunt ţări unde ritmul de vaccinare a acoperit 80% din populaţie, iar cu cifrele celor imunizaţi natural se poate vorbi chiar şi de 90%. Avem de recuperat la acest capitol, dacă vrem să menţinem relaxarea. Dacă vorbim de un ciclu de 3 luni între vârfurile valurilor, asta înseamnă septembrie. Nu are nicio legătură cu deschiderea şcolilor. Eu chiar cred că ar trebui să le ţinem deschise”, spune acesta.

Profesorul universitar aminteşte chiar că există şi o recomandare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în acest sens şi atrage atenţia asupra unui alt pericol viitor: reinserţia socială a generaţiei tinere.

Predispuşi depresiei

Sentimentele de izolare şi singurătate, stresul sau nesiguranţa au afectat sănătatea oamenilor în timpul pandemiei, 36% dintre respondenţii la un sondaj realizat de PwC la nivel global arătând că au avut simptome de anxietate sau depresie. Cei mai afectaţi de anxietate sau depresie au fost generaţiile Z (42%) şi Millennials (43%), potrivit raportului PwC Global Top Health Industry Issues 2021, care arată că 44% dintre respondenţi iau în calcul consultaţiile virtuale pentru rezolvarea acestor probleme.

Pentru tânăra generaţie însă, şocul ar putea fi şi mai mare, varianta şcolii online punând probleme în modul în care copiii şi adolescenţii socializează şi îşi exprimă emoţiile.

“Pe partea de reinserţie socială vom avea o serie de ani grei în viitor. Cred că impactul este şi mai mare în rândul şcolarilor, aceştia fiind lipsiţi de interacţiunea care le permite să dezvolte anumite capacităţi sociale. Nu văd ca acest lucru să fie în acest moment luat în calcul de forurile decizionale, iar capitolele Sănătate şi Învăţământ din PNRR sunt compuse simplist. Nu vorbesc de faptul că nu au existat consultări cu forurile profesionale, dar pe Sănătate nu cred că putem vorbi de rezilienţa sistemului la un nou şoc de tipul acestei pandemii. Noi ne-am propus să construim spitale, dar un sistem sanitar performant şi rezilient este cel care ar trebui să meargă în întâmpinarea nevoilor pacientului, atât ca servicii, cât şi ca distanţă fizică”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...