Interviu

Lia Olguţa Vasilescu: „Echipă pentru Craiova nu poate face decât Adrian Mititelu””

Lia Olguţa Vasilescu mărturiseşte de ce a rămas pe acelaşi „calapod”, de ce nu şi-a abandonat niciodată discursul justiţiar şi de ce anume are nevoie Craiova, dacă nu de un miracol. Primarul din Bănie dezvăluie de ce proiect ar dori să-şi lege numele, cine este femeia din spatele funcţiei cheie şi cât este de diferită faţă de imaginea de la TV. Olguţa Vasilescu explică de ce echipă de fotbal nu poate face decât Mititelu şi cum ar sta lucrurile dacă suporterii olteni şi-ar dori altă formaţiune. Citiţi despre toate acestea, dar şi de ce Olguţa nu se mai teme de nimic, într-un interviu marca „Săptămâna în Oltenia”.


Cătălin Praja: De la lansarea dumneavoastră pe plan politic şi până acum aţi schimbat mai multe partide şi mai multe viziuni politice. Care ar fi diferenţa, din punctul dvs. de vedere între discursul ultranaţionalist al lui Vadim Tudor şi presiunea pusă de Ponta, prin exercitarea dreptului de veto, în faţa europenilor?
Lia Olguţa Vasilescu: Eu m-am regăsit foarte bine în ambele partide. Sunt o naţionalistă în PSD şi eram foarte de stânga atunci când mă aflam în Partidul România Mare. Nu mi-am abandonat absolut deloc discursul naţionalist, justiţiar, anticorupţie şi aşa mai departe, am rămas pe acelaşi calapod şi zic că nu m-am schimbat deloc ca om politic şi este câştigul meu până la urmă. În ceea ce priveşte discursul lui Victor Ponta, sunt mândră să remarc faptul că un tânăr politician are coloană vertebrală spre deosebire de preşedintele României, Traian Băsescu, care preferă să facă slugi în faţa Europei, doar pentru că poporul nu îl mai vrea şi l-a trimis acasă la referendum.

C.P.: Sunteţi printre puţinele femei care conduc o posibilă capitală regională în ţară. Cum reuşiţi să gestionaţi fenomenul creării unei zone metropolitane prin viziunea unui program de dezvoltare unitară a judeţului aplicat de Ion Prioteasa?
L.O.V.: Nu înţeleg legătura cu viziunea domnului Prioteasa. Dumnealui este preşedintele Consiliului Judetean şi are prerogative separate faţă de primarii de localităţi. În rest, viziunile cam depind de partea financiară…

C.P.: Ce reacţii au craiovenii la prezenţa dvs. în teren, sunteţi aplaudată, fluierată admirativ sau ignorată de locuitorii municipiului?
L.O.V.: În general, copiii vin să mă vadă şi să facă fotografii cu mine. Asta mă face să mă gândesc că voi avea electorat în viitor. Majoritatea craiovenilor sunt uimiţi să constate că, în realitate, arăt altfel decât la televizor. Nu mi s-a întâmplat să fiu fluierată sau huiduită în vreun cartier.

C.P.: Craiova are nevoie de…?
1. o infrastructură rutieră şi de utilităţi bine puse la punct;
2. o promovare a oportunităţilor economice din zonă;
3. o promovare turistică;
4. un miracol.
L.O.V.: De primele două. E clar că avem nevoie de infrastructură pentru că avem foarte multe străzi neasfaltate şi suntem în secolul XXI, străzi de pământ şi, de asemenea, avem nevoie de utilităţi pentru toţi locuitorii Craiovei pentru că este inadmisibil să trăiască aşa cum se trăia în secolul XVIII şi facem mari eforturi ca până la finalul mandatului meu să asigurăm apă şi canalizare pentru absolut toţi craiovenii. Mai avem nevoie, de asemenea, de atragerea investitorilor. Au şi început să apară, de curând s-a deschis o primă fabrică Magna, mai urmează încă două până în primăvară să se deschidă, fabrici care vor produce câteva sute spre o mie de locuri de muncă, de asemenea s-au creat 1.500 de locuri de muncă de când am devenit eu primar şi asta în special de la firmele de construcţii care lucrează în Craiova şi cărora le-am cerut să angajeze minim 80% craioveni.

C.P.: La o şcoală din Craiova se învaţă în trei ture. Ce este de făcut?
L.O.V.: Ştiu. Este o situaţie pe care încercăm să o rezolvăm, dar vreau să vă spun că vor mai fi astfel de situaţii, pentru că avem în intenţie să băgăm în reabilitare toate şcolile craiovene. Va începe Colegiul Carol I, care necesită consolidări pentru că este în pericol de prăbuşire. Automat, în perioada în care aceste şcoli vor fi în lucru, va trebui să găsim o alternativă pentru elevi şi nu văd altă variantă decât să se lucreze în trei schimburi.

C.P.: De ce proiect pentru Craiova aţi dori să vă legaţi numele?
L.O.V.: Aş dori să îmi leg numele de spitalul municipal în primul rând, de stadion şi de un cartier de locuinţe pentru că de foarte mult timp un primar nu a mai construit un cartier de locuinţe de la zero.

C.P.: Care este proiectul legislativ demarat în ultimii opt ani la care vă puteţi uita cu mândrie?
L.O.V: Mă uit cu mândrie la toate proiectele mele legislative, mai ales în domeniul învăţământului, unde am avut legi pe care le-am iniţiat şi vreau să vă spun că în mandatul de deputat 2004-2008 m-am clasat pe locul trei în Parlamentul României pentru numărul de iniţiative devenite legi. În acest mandat, care nu s-a încheiat, nu ştiu pe ce loc sunt pentru că nu mi-am încheiat mandatul de senator.

C.P.: Cum este Lia Olguţa Vasilescu, femeia din spatele biroului de la primărie?
L.O.V.: Mamă pentru copilul ei, soţie pentru soţul ei, prietenă pentru prietenii ei, amabilă cu restul lumii. În general, destul de diferită de ce ştie lumea despre mine de la televizor.

C.P.: Aţi inaugurat de curând Sala Polivalentă din Craiova. Vă mai amintiţi ce făceaţi când a luat foc?
L.O.V.: Cred că eram jurnalistă. Sincer, nu mai ştiu sigur, s-a pierdut în negura timpului şi a trebuit să se schimbe trei primari pentru a avea sală polivalentă din nou. Mă bucur că am putut să fac şi eu ceva pentru că, din păcate, nişte funcţionari din primărie uitaseră să treacă o serie de aparaturi care trebuiau altfel să fie achiziţionate cu bani de la bugetul local. Eu am reuşit să îi conving pe cei de la guvern să îmi dea bani pentru aceste achiziţii.

C.P.: Care este situaţia cu noul stadion din Craiova pe care l-aţi promis?
L.O.V.: Proiectul cu stadionul eu zic că îl putem demara de la anul dacă rămâne acest guvern. Este obligatoriu să rămână acest guvern care a şi promis că mă ajută şi mi-a promis că o să asigure la bugetul local cheltuielile administrative, dar, în rest, palmaresul este la Adrian Mititelu. Echipă nu poate face decât Adrian Mititelu. Dacă suporterii şi-ar dori o cu totul altă echipă ar fi poate mult mai simplu pentru mine să le promit că le fac echipă pentru că aş face una de la zero.

C.P.: Aţi practicat artele marţiale în tinereţe. Mulţi îl percep ca pe un sport care implică doar violenţă, deşi, în esenţă este vorba de înţelepciune şi tact. Cum v-a folosit învăţătura de la karate în politică ?
L.O.V.: În primul rând am învăţat să mă apăr. În al doilea rând, dacă vă uitaţi în discursul meu public, o să vedeţi că niciodată nu o să atac prima, ci tot timpul ripostez atunci când sunt atacată, e adevărat, ceva mai violent decât adversarii. Poate asta mă face şi puţin mai apreciată de public. Sunt antrenor de Karate, îmi place sportul pe care l-am făcut, m-a ajutat mult în viaţă şi m-a făcut să nu îmi fie frică de nimic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

05.12.2012 - 20:01Pionpapilion:Papilioane, ai strabism, tata?

05.12.2012 - 10:08papalion:deci craiova are nevoie de un miracol dupa cum spune si ea...atunci la ce p..lm ai mai venit si ai promis atatea daca avem nevoie de un miracol...du te nene la un salon ceva..

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...