Sub Lupă

Reţeaua centrelor Europe Direct din Vâlcea şi Dolj, la un pas de dispariţie

După cinci ani de activitate, porţile Olteniei către Europa riscă să fie trântite brusc

Ce e val... ca valul trece, însă rezultatele rămân. Centrul Europe Direct Râmnicu Vâlcea a ajuns la final de drum. După cinci ani în care a adus Europa mai aproape de cetăţeni, serviciul ar putea să-şi ia la revedere de la vâlceni. Sau, mai degrabă, vâlcenii sunt cei care ar putea rămâne fără un birou de informare despre politicile Uniunii Europene. Reprezentanţii CED au solicitat continuarea proiectului, iar acum aşteaptă unda verde de la Comisia Europeană. Deşi răspunsul întârzie să apară, mesagerii UE sunt optimişti şi cred că vor oferi vâlcenilor informaţii despre tot ce înseamnă Uniunea Europeană şi în următorii 5 ani. În aceeaşi situaţie este şi Centrul Europe Direct Craiova. Cele două centre din Vâlcea şi Dolj sunt singurele care au funcţionat în regiunea Oltenia.

Bilanţ European la CED Rm. Vâlcea

În noimebrie 2007, la Rm. Vâlcea îşi deschidea porţile Centrul Europe Direct, un proiect al Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul Vâlcea, finanţat de Comisia Europeană şi Consiliul Judeţean. Centrul a fost creat cu scopul facilitării accesului cetăţenilor judeţului Vâlcea, atât din zonele rurale, cât şi din mediul urban, la informaţii privind toate domeniile în care Uniunea Europeană îşi desfăşoară activităţile şi modul în care acestea afectează viaţa de zi cu zi. Timp de cinci ani de zile, centrul a oferit servicii de informare ajustate la serviciile locale şi s-a implicat într-o serie de acţiuni de comunicare, ca partener, dar şi reprezentant al Comisiei Europene în România. Fiind de fapt o interfaţă a Comisiei Europene cu cetăţenii la nivel local, serviciul a promovat cetăţenia europeană activă, a oferit informaţii generale pe teme ale Uniunii Europene şi răspunsuri la diverse întrebări legate de politicile UE, la multe dintre întâlnirile cu vâlcenii interesaţi participând europarlamentarii români de la Bruxelles. Astfel, în cei cinci ani de activitate, CED a organizat nu mai puţin de 542 de evenimente, la care au participat 15.239 de vâlceni interesaţi să afle informaţii despre Europa şi Uniunea Europeană. Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în anii 2012 şi 2011, când au trecut pragul Centrului 2.257, respectiv 3.144 de persoane.

Verdictul CE întârzie să apară

"În cinci ani de activitate, CED a organizat nu mai puţin de 542 de evenimente, la care au participat 15.239 de vâlceni interesaţi să afle informaţii despre Europa şi Uniunea Europeană. Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în anii 2012 şi 2011, când au trecut pragul Centrului 2.257, respectiv 3.144 de persoane.", statistica CED Vâlcea

Chiar dacă Europe Direct are un rol pro-activ în stimularea dezbaterilor şi dialogului cu publicul, fiind un punct de prim contact cu informaţia europeană pentru publicul local, situaţia serviciului este, în prezent, incertă. Proiectul a ajuns la final. Pentru asigurarea continuităţii acestuia este nevoie de aprobarea de la Bruxelles şi, cel mai important, de finanţare. În perioada 2008-2012, Centrul a funcţionat cu finanţare de la Comisia Europeană, care a alocat 16.000 de euro în fiecare an, şi cofinanţare de la Consiliul Judeţean Vâlcea, instituţia noastră susţinând proiectul cu aceeaşi sumă în fiecare an, respectiv 16.000 euro. Pentru a funcţiona, ED are nevoie în continuare de susţinere financiară din partea Comisiei Europene şi Consiliului Judeţean. Reprezentanţii CED Rm. Vâlcea, care au aplicat la programul Comisiei Europene pentru continuarea serviciului aşteaptă răspunsul de la Bruxelles, care poate veni de la o zi la alta. „Noi am trimis proiectul, s-a aplicat. Încă nu a venit răspunsul de la Comisia Europeană. Poate fi negativ, ca la orice proiect. Depinde de criterii, sunt şase evaluări. În primul rând, depinde dacă Consiliul Judeţean are bani să susţină proiectul”, a declarat coordonatorul CED Rm Vâlcea, Dana Rădulescu. Răspunsul de la CE este aşteptat săptămâna aceasta. Dacă Europa întârzie să dea sau nu undă verde biroului, de la Vâlcea, Consiliul Judeţean şi-a dat acordul să finanţeze Centrul Europe Direct. „Preşedintele Ion Câlea a spus că instituţia pe care o reprezintă susţine co-finanţarea cu 16 mii de euro anual a proiectului”, a adăugat Dana Rădulescu.

Situaţie similară la Craiova

Într-o situaţie similară se află şi Centrul Europe Direct Craiova, care a fost înfiinţat odată cu cel de la Rm. Vâlcea. Cele două servicii sunt singurele, de altfel, care au funcţionat în anii 2008-2012 în Regiunea Oltenia. Şi aici autorităţile şi-au arătat disponibilitatea în a susţine financiar proiectul, însă verdictul CE întârzie să apară. Pentru următorii ani, pe lângă cele două instituţii, respectiv Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea şi Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” din Dolj, au aplicat la secţiunea proiecte de informare europeană zeci de instituţii din Regiunea SV Oltenia, inclusiv din mediul rural. În funcţie de criteriile de departajare, aplicanţii pot obţine până la 20 de mii de euro finanţare de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea centrelor de informare europeană.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...