Politică

Declaraţie politică!

Dialogul pe înţeles guvernamental

Niciodată în istoria recentă a României nu s-a dialogat mai puţin între partidele aflate la putere şi forţele politice aflate în opoziţie, între putere şi societatea civilă în general. Ascunşi după poalele crizei de sănătate, liberalii s-au arătat lumii încă de la începutul guvernării lor ca fiind extrem de concentraţi pe coronavirus şi mai puţin pe problemele de legalitate pe care le implică măsurile restrictive şi pe situaţia economică în continuă cădere.

Guvernarea s-a umflat mai apoi cu încă două partide, năravul a rămas. S-a mutat chiar în interiorul guvernului de unde se aud doar voci care spun că nimeni nu dialoghează cu nimeni.

Useriştii au o guvernare a lor, care se ciocneşte destul de dur cu aceea a liberalilor, peste care pluteşte tăcută guvernarea udemeristă. Aşa se văd lucrurile de aici, din România şi noi, politicienii social-democraţi, am spus tot timpul că lipsa de dialog de pe scena politică, socială şi economică de la noi, ne îndreaptă pe toţi într-o direcţie plină de pericole.
Mai nou, muţenia guvernamentală s-a văzut şi de la Bruxelles. Interesată să se asigure că banii europeni ajung pe mâini bune, Uniunea Europeană are pretenţia să ştie că în România se stă de vorbă. Că întâi se măsoară şi apoi se taie pânza cămăşii româneşti croită sub guvernarea actuală.

Nu intru în amănunte pentru că ele nici nu mai contează acum. Absenţa dialogului este în sine o problemă care arată ori neputinţa de a vorbi, ori lipsa de argumente, ori intenţiile necurate ale cuiva. Neputinţa de a vorbi articulat şi de a-ţi argumenta poziţia, dacă ai una, sunt lucruri care se corectează la vârstă mică, când se învaţă şi câteva lucruri despre dialog. Curăţenia intenţiilor se verifică însă atunci când ţi s-a încredinţat o răspundere mai mare decât persoana ta. Şi cam în acest punct se găsesc cei care ocolesc dialogul cu competitorii politici, cu societatea civilă şi cu râul-ramul. Convinşi că au întotdeauna dreptate, oamenii guvernului s-au expus ridicolului în Europa vorbind despre un mod de a face irigaţii îngropat demult de civilizaţia umană. Din lipsă de dialog cu tehnicieni reali şi cu oameni cu experienţă adevărată în gospodărirea unei ţări. Nu trebuie uitat acest moment pentru că el este simptomatic pentru toţi cei care cred că le ştiu pe toate şi umblă cu nasul fluturând în vânt. Ştiţi că guvernul tocmai a fost apostrofat că refuză să stea de vorbă cu ţara înainte de a o îndatora cu banii pe care are de gând să-i spargă la cârciuma din colţ. Vom vedea zilele acestea ce a înţeles din această întâmplare, de lăsat moştenire tuturor celor care cred că a conduce o ţară înseamnă a o stăpâni. Timpul dialogului firesc, aplicat, civilizat, a fost ratat demult. Iar despre o şuetă pentru fotografie nici nu poate fi vorba decât între prieteni cu darul vorbirii şi atât.

Eugen Neaţă
deputat PSD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...