Sub Lupă

Fostul primar din Lăcusteni, trimis în judecată pentru o fraudă de 2 milioane euro

Marin Puchin, fostul primar al comunei vâlcene Lăcusteni, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru o fraudă de 9 milioane lei (aprox. 2 milioane euro, la data săvârşirii infracţiunii –n.r.) într-un dosar în care este acuzat de de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În perioada 2010-2011, Marin Puchin, la acea dată primar al comunei, ar fi depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe înscrisuri false ce conţin date necorespunzătoare realităţii cu privire la lucrările executate (situaţii de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuţie, declaraţii de cheltuieli, procesul-verbal de recepţie al terminarea lucrărilor, autorizaţia sanitară de funcţionare pentru sistem apă potabilă etc.), se arată în rechizitoriul procurorilor. Fapta a fost săvârşită în perioada care comuna urma să beneficieze de fondurile necesare alimentării cu apă.

Anchetatorii precizează că "autorizaţia sanitară de funcţionare pentru sistem apă potabilă" ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea.

"Concret, apa recoltată din puţurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secţii de mecanizare, conţinea amoniu peste limitele normale. Pentru a obţine probe ‘curate’, inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea", menţionează procurorii.

Procurorii anticorupţie din Piteşti au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Marin Puchin. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, dar şi un diriginte de şantier, pentru aceeaşi infracţiune.

Prin aceste demersuri, mai spune DNA, inculpaţii ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...