Politică

Laurenţiu Cazan: A fost lansată Sesiunea 2021 a programului Tezaur Uman Viu

Ministerul Culturii a lansat cea de-a noua sesiune de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului de TEZAUR UMAN VIU, anunţă deputatul Laurenţiu Cazan.

Dosarele de candidatură vor fi întocmite în concordanţă cu solicitările din Regulament şi vor fi transmise până la data de 31 mai, la sediul Ministerului Culturii din B-dul Unirii nr. 22, 030833, sector 3, Bucureşti - în atenţia Secretarului Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

„Tezaur Uman Viu este unul dintre programele Ministerului Culturii care a căpătat în timp şi o componentă afectivă, dincolo de rolul său de conştientizare a valorii şi de recunoaştere a transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural în cadrul comunităţilor din care fac parte“, susţine Laurenţiu Cazan.

Regulamentul de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU are câteva modificări faţă de sesiunea de anul trecut.
Astfel, persoanele ale căror dosare de candidatură au fost respinse într-o sesiune a Programului TEZAUR UMAN VIU, datorită neîndeplinirii criteriilor prevăzute la Art. 4, alin. (1), (2), (4), pot relua procedura doar după o perioadă de 2 ani de la respectiva sesiune.

Mai mult, la titlul de TEZAUR UMAN VIU nu pot candida persoane care au urmat o formă de învăţământ teoretic, vocaţional şi tehnologic în domeniul pentru care solicitantul aplică.

De asemenea, la titlul de TEZAUR UMAN VIU pot candida persoane care, în momentul depunerii candidaturii, au o experienţă de minimum 25 de ani în domeniul pentru care candidează.

Domeniile de activitate ce vor fi avute în vedere sunt următoarele: prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei, prelucrarea lutului, prelucrarea metalelor, prelucrarea fibrelor şi firelor textile, prelucrarea pieilor şi blănurilor, prelucrarea osului şi cerii, prelucrarea cornului şi osului, boştinărit, lumănărit, instalaţii de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire şi presarea seminţelor (teascuri), uscat şi afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de ţuică, dârstele, pive, vâltori, şteampuri, alimentaţie, ocupaţii, cunoştinţe despre om şi natură, portul, spiritualitate şi alte elemente de patrimoniu cultural.

Laurenţiu Cazan doreşte să facă cunoscute persoanele talentate din judeţul nostru, astfel că ne îndeamnă pe noi toţi să-i dăm de veste în cazul în care cunoaştem meşteri eligibili pentru titlul de TEZAUR UMAN VIU.

Mai multe detalii despre dosarul de candidatură şi regulamentul acestei sesiuni găsiţi în acest link:
http://www.cultura.ro/lansarea-sesiunii-2021-programului-tezaur-uman-viu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...