Politică

Cristian Buican insistă ca 10 august să fie declarată Ziua naţională a demnităţii cetăţenilor români, a luptei împotriva corupţiei, abuzurilor şi injustiţiei

Trei dintre cele cinci comisii permanente ale Camerei Deputaţilor solicitate să se pronunţe pe subiect au acordat deja aviz unui proiect legislativ iniţiat anul trecut de Cristian Buican, deputat PNL. Astfel, proiectul de Lege pentru declararea zilei de 10 august drept Ziua naţională a demnităţii cetăţenilor români, a luptei împotriva corupţiei, abuzurilor şi injustiţiei (PL-x nr. 69/2021) are şanse mari să fie adoptat de Legislativ chiar în această sesiune parlamentară.

Parlamentarul vâlcean a înregistrat proiectul legislativ la 1 septembrie 2020, în 28 decembrie 2020 fiind adoptat tacit de Senat (ca urmare a depăşirii termenului de adoptare, potrivit art. 75, alin. 2 din Constituţia României). La mijlocul lunii martie a.c., Guvernul a recomandat doar modificarea unor formulări în sensul unei mai mari exactităţi a termenilor.

Deşi dă posibilitatea şi autorităţilor naţionale şi locale de a marca evenimentul prin diferite activităţi cultural-educative, iniţiativa reprezintă în primul rând o recunoaştere a implicării decisive a societăţii civile în lupta pentru respectarea statului de drept şi împotriva corupţiei. Totodată, pune presiune şi pe magistraţi să nu maculeze imaginea justiţiei prin muşamalizare şi nesancţionarea responsabililor de agresiunea împotriva protestatarilor paşnici.

Pe 10 august 2018, în Piaţa Victoriei din Bucureşti a avut loc o intervenţie în forţă a jandarmilor la un miting antiguvernamental care a adunat aproximativ 100.000 de protestatari, cetăţeni români din ţară şi Diaspora, marcând aproape doi ani de proteste masive în continuu (începând din ianuarie 2017, în martie 2017 aproape 600.000 de români au protestat în întreaga ţară). Jandarmii au intervenit cel puţin disproporţionat, folosindu-se în exces de bastoane, spray-uri, gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, la o scurtă perioadă după ziua respectivă un protestatar chiar decedând. Parchetul Militar s-a autosesizat şi a deschis dosar penal privind intervenţia jandarmilor la protestele din Piaţa Victoriei, însă cazul este în continuare tergiversat, fiind de curând chiar aproape de a fi pur şi simplu clasat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...