Ultima Oră

Restricţii relaxate la Vâlcea. 22.00 redevine ora limită de circulaţie a persoanelor

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea, întruniţi în şedinţă extraordinară astăzi, 23 aprilie 2021, au adoptat noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în judeţ, ca urmare a modificării ratei de incidenţă cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localităţi.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 24/2021, începând cu data de 25 aprilie a.c., ora 00:00, în funcţie de incidenţa înregistrată în fiecare localitate, autorităţile locale, operatorii economici şi persoanele fizice şi juridice din judeţ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Facem precizarea că, începând de astăzi, 23 aprilie a.c., în localităţile în care rata de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 a scăzut în această săptămâna sub 3,5/1.000 de locuitori, circulaţia persoanelor este permisă fără restricţii până la ora 22:00, iar programul de funcţionare a magazinelor/centrelor comerciale este până la ora 21:00.

În prezent, în judeţul Vâlcea, sunt opt localităţi (Glăvile, Guşoeni, Popeşti, Grădiştea, Lădeşti, Voiceşti, Prundeni, Şuşani) care au o rată de incidenţă cuprinsă între 4 şi 7,5/1.000 de locuitori, acestea urmând să aplice restricţiile prevăzute în H.G. nr. 432/2021, respectiv închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18:00 şi interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20:00 – 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aceste măsurile îşi încetează aplicabilitatea atunci când incidenţa cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

În alte şase localităţi (Oteşani, Tomşani, Amărăşti, Bărbăteşti, Buneşti, Călimăneşti) se înregistrează rate de incidenţă cuprinse între 3 şi 4/1.000 de locuitori, potrivit prevederilor în vigoare, restaurantele şi cafenele situate în interiorul clădirilor, instituţiile de concerte/spectacole şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc din aceste localităţi urmând să suspende activitatea cu publicul. Facem precizarea că, în conformitate cu adresa INSP/CNSCB nr.19941/2020 şi a HCNSU nr. 60/17.12.2020, în localităţile în care rata de incidenţă este mai mare de 3/1.000 de locuitori, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc îşi pot desfăşura în continuare activitatea cu publicul dacă vând bilete de tip LOTO, pariuri şi lozuri.

​În localităţile Fârtăţeşti, Sineşti, Titeşti, Muereasca, Voineasa, Râmnicu Vâlcea, Horezu, Drăgăşani, Drăgoeşti, Budeşti, Roşiile, Lăpuşata, Ocnele Mari, Ştefăneşti, Bujoreni, Malaia, Brezoi, Măldăreşti, Băile Olăneşti, Păuşeşti-Măglaşi, Galicea, Dăeşti, Măciuca, Stăneşti, Boişoara, Bălceşti, Costeşti, Dănicei şi Băbeni, localităţi care înregistrează rate de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,5 şi 3/1.000 de locuitori, restaurantele şi cafenelele situate la interior, instituţiile de concerte/spectacole şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc vor funcţiona la 30% din capacitatea spaţiului.

În celelelalte 46 de localităţi din judeţ rata incidenţei cumulate este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori, restaurantele şi cafenelele situate la interior, instituţiile de concerte/spectacole şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc urmând să funcţioneze la 50% din capacitatea spaţiului disponibil.

​Menţionăm că în cazul localităţilor cu incidenţă sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcţionare a magazinelor şi centrelor comerciale este în intervalul orar 05:00 – 21:00, iar circulaţia persoanelor în afara locuinţelor/gospodăriilor este permisă, fără restricţii, în intervalul orar 05:00 – 22:00, pe tot parcursul săptămânii.

Totodată, mall-urile din judeţ au obligaţia să permită accesul clienţilor doar în limita asigurării unei suprafeţe utile neocupate de cel puţin 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spaţii comerciale, această suprafaţă este de 4 metri pătraţi. Numărul maxim de clienţi se va calcula în funcţie de suprafaţa centrului
comercial/magazinului şi va fi afişat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligaţi să se asigure şi de respectarea de către clienţi a tuturor normelor de protecţie sanitară în vigoare.

De asemenea, precizăm că, indiferent de rata de incidenţă, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activităţii în intervalele orare anunţate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu şi operatorii de transpot organizat de persoane, care pot funcţiona şi în afara acestor intervale orare.

Indiferent de rata incidenţei, în intervalele orare cu restricţii, deplasarea în afara locuinţei este permisă în baza declaraţiei sau adeverinţei de serviciu doar în următoarele situaţii:

- interes profesional

- asistenţă medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente

- tranzitarea localităţii, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei

- îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude

- persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenţei domestice), cu apelarea la numărul de urgenţă 112.

​Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de astăzi, în situaţia în care rata de incidenţă va creşte în unele localităţi în săptămâna 25.04 – 01.05. 2021, autorităţile locale, operatorii economici, precum şi persoanele fizice şi juridice din respectivele localităţi au obligaţia să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. nr. 432/2021 în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidenţă pentru fiecare localitate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului – Judeţul Vâlcea.

Hotărârea CJSU Vâlcea de astăzi poate fi consultată pe site-ul ISU Vâlcea: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/HCJSU/HCJSU%202021/HCJSU%20nr.24%20din%2023.04.2021.pdf

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...