Sub Lupă

Raluca Turcan: Remarc modelul de bună practică reuşit de DGASPC Vâlcea în colaborare cu Asociaţia SARA la Centrul Băbeni

Ministrul Muncii a cerut corpului de control al ministerului să efectueze o anchetă la ITM Vâlcea: “Am primit o serie de informaţii că lucrurile nu sunt tocmai în regulă şi că instituţia nu este foarte eficientă”

Vineri, 23 aprilie, ministrul Muncii Raluca Turcan a vizitat câteva centre pentru minori şi persoane cu dizabilităţi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea şi Casa de Pensii din judeţ. Înaltul demnitar a fost însoţită în periplu de prefectul judeţului, Sebastian Fârtat, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilităţi Adulţi şi Copii Florica Cherecheş, precum şi de parlamentarii PNL Vâlcea, senatoarea Claudia Banu şi deputatul Laurenţiu Cazan.

Ministrul a evidenţiat colaborarea dintre DGASPC şi Asociaţia SARA pentru modelul de bună practică reuşit la centrul de tip familial organizat la Băbeni, recunoscând neputinţa statului de a se implica eficient, în ultimii 30 de ani, în domeniul asistenţei sociale, până acum.

În primul trimestru al acestui an, Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea a plătit deja 250.000 de lei pentru servicii de asistenţă juridică

Ministrul Muncii a ţinut să precizeze din nou că recalcularea celor cinci milioane de pensii este un prim pas obligatoriu pentru a repune în cadru normal principiile echităţii şi solidarităţii. “Într-un an şi jumătate de aici înainte, ne-am propus să recalculăm aproape cinci milioane de pensii. Iniţial şi eu am sperat că putem încerca să mergem cu majorarea la 40%, aşa cum votaseră cei de la PSD în 2019. Însă, am reuşit anul trecut, în condiţii de criză economică majoră generată de criza sanitară, să majorăm cu 14%. Aşa cum a fost, a fost cea mai mare majorare de pensii realizată la nivel de Uniune Europeană în contextul pandemic, al doilea loc după România fiind ocupat în acest clasamant de Germania, cu 3%. În condiţiile în care legea care stabilea ca pensiile să crească cu 40% prevedea o procedură, prevăzută pentru perioada 2019 – 2021, în care să se efectueze şi digitalizarea necesară recalculării tuturor pensiilor. Exact cei care au promis majorarea cu 40% a pensiilor au ignorat partea de digitalizare necesară pentru procesarea dosarelor de pensii. Dacă ar fi început acest proces la timp şi ar fi avut măcar ritmul pe care îl avem noi acum, astăzi am fi putut avea digitalizate toate dosarele. Aici este marea fraudă de încredere, pentru că aici se vede că tehnic s-au vândut iluzii pentru cinci milioane de oameni. Ca să nu mai spun de cum arată legea actuală. Împreună cu domnul prefect, am fost la departamentul juridic din cadrul Casei Judeţene de Pensii şi am constatat că, până la acest moment, doar pe anul acesta, plăţile pentru asistenţa juridică pentru o singură casă judeţeană de pensii au fost de 250.000 de lei. Anul trecut, pentru tot anul, plăţile pentru asistenţă juridică, adică onorariile avocaţilor, au fost de peste 500.000 de lei. Precizez asta pentru a avea o dimensiune a risipei de bani publici, a inechităţilor existente pe legislaţia pensiilor şi a necesităţii finalizării cu succes a acestui proces pe care noi l-am început”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul muncii a declarat că ministerul pe care îl conduce este foarte atent şi la situaţia tensionată existentă atât în interiorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, cât şi în relaţiile acestei instituţii cu terţe părţi. “Dacă vă referiţi în mod special la Inspectoratul teritorial de Muncă Vâlcea, vreau să ştiţi că am solicitat corpului de control să-mi facă o anchetă şi voi prezenta rezultatele acestei anchete. Am primit o serie de informaţii că lucrurile nu sunt tocmai în regulă şi că instituţia nu este foarte eficientă. Corpul de control are un mandat bine definit şi nu se referă doar la relaţiile dintre angajaţi”, a mai precizat înaltul demnitar.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...