Interviu

Constantin Rădulescu: Bugetul naţional nu este doar unul al austerităţii, ci o bătaie de joc la adresa judeţului Vâlcea!

Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, acuză Guvernul că a tăiat fără milă, chiar fără discernământ administrativ, din sumele alocate judeţului. Toate domeniile vor avea de suferit, pentru că bugetul pe care Guvernul l-a dat este un buget al dezastrului, mai susţine liderul social-democrat. Rădulescu mai arată că nu doar primăriile localităţilor vor suferi, ci şi instituţiile de cultură, sportul, proiectele pentru tineri. De asemenea, preşedintele CJ acuză şi faptul că banii pe care i-a cheltuit instituţia pe care o conduce în spitale, pentru dotări şi proiecte împotriva COVID-19, încă nu au venit.

Reporter: Domnule preşedinte, ne puteţi prezenta câteva consideraţii pe bugetul de anul acesta? Putem vorbi despre un buget al austerităţii?

Constantin Rădulescu: Nu numai că este un buget al austerităţii, ci o bătaie de joc la adresa judeţului Vâlcea!

Ca să şi argumentez, vorbim despre: 5 milioane lei tăiaţi peste noapte numai de la drumurile judeţene şi comunale. În ziua de vineri aveam, pe site-ul Ministerului Finanţelor, 15 milioane lei, iar luni, la Senat, aveam 10,95 milioane lei (din totalul solicitat de 75 milioane lei). Efectiv, la drumurile comunale nu vom avea ce împărţi! Vom repartiza toţi banii către RAJDP!

Un alt exemplu: la capitolul protecţie socială, ne-au dat 45 milioane lei, din necesarul de 110 milioane lei, care înseamnă hrană, cazare, buget de funcţionare al DGASPC Vâlcea, adică nici 50% din suma alocată anual.

Dacă ar fi să vorbim despre programele de dezvoltare şi cofinanţări pentru primării, din necesarul de 570 milioane lei, judeţul Vâlcea a primit 27,13milioane lei, adică 4,76% din necesarul cerut de către UAT-uri.

Toate domeniile vor avea de suferit, pentru că bugetul pe care Guvernul ni l-a dat este un buget al dezastrului.

Vor suferi instituţiile de cultură, sportul, proiectele pentru tineri, pentru că, efectiv, nu vom avea bani.

Cu toate acestea, suntem pregătiţi pentru accesarea de fonduri europene, numai că acelaşi Guvern nu anunţă deschiderea vreunei axe de finanţare.

Este ruşinos ce face PNL cu judeţul Vâlcea! Banii pe care i-am investit în spitale pentru dotări şi proiecte împotriva COVID-19 încă nu au venit, iar noi aceşti bani i-am luat din bugetul nostru. Acelaşi lucru este valabil şi pentru primării.

Rep.: Ce mai lucrează Consiliul Judeţean acum? Ce proiecte aveţi în desfăşurare?

C.R.: Avem şantiere în lucru, în special pe infrastructură rutieră, pe sănătate, pe cultură etc. Se lucrează pe DJ 703 G, pe DJ678, pe DJ678 A, pe DJ 658- Muereasca, s-a reluat activitatea şi pe DJ 643 B. Avem în lucru şi consolidarea Maternităţii, iar în scurt timp vom începe lucrările şi la Ambulatoriul de la SJU. În acelaşi timp, am început lucrările prevăzute în Programul de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene , pe anul 2021, am asfaltat la Laloşu, la Dănicei, la Băile Govora, drumul care duce către Mănăstirea Horezu, la Tetoiu, la Lădeşti, la Malaia etc. şi vom continua acest program.

Rep.: Aţi vorbit despre tăierea bugetului la drumuri. Tocmai ce aţi dotat RAJDP la ultimul standard. Va supravieţui Regia în actualele condiţii?

C.R.: Eu ştiu foarte bine ce am de făcut şi voi discuta foarte transparent cu toate forţele politice, însă vă asigur că RAJDP merge mai departe. Am început deja livrarea de asfalt şi facem lucrări de întreţinere şi reparaţii pe drumurile judeţene cu mixtură asfaltică de la noua staţie de asfalt.

Rep.: Să trecem la politică. Când credeţi că ar trebui să revină PSD la guvernare şi dacă are vreo şansă?

C.R.: Şanse sunt şi eu cred că PSD ar trebui să revină la guvernare cât mai repede pentru că, altfel, prostiile pe care le fac cei care se află la conducerea ţării nu vor mai putea fi reparate.

Rep.: Aţi vorbit despre răul pe care PNL îl face judeţului Vâlcea. Dincolo de declaraţiile politice, vă asumaţi ceva concret?

C.R.: Da! Vă dau un exemplu: a venit Orban în campanie, s-a proţăpit în faţa Prefecturii şi a spus că până în decembrie şi ulterior până în februarie, finanţarea pentru POIM, pentru apă şi canal în Vâlcea, va fi rezolvată. Ştia de la bun început că este o minciună, pentru că în acest acord, pe care l-au semnat la Prefectură, la unul dintre puncte, spune clar: revizuirea întregii documentaţii şi reluarea procedurilor parcurse până în prezent.

Finanţarea apă-canal, derulată prin Apavil, este în pericol din cauza PNL-ului şi a minciunilor pe care le-au spus în campanie. Din câte ştiu eu, cel puţin 10 localităţi au fost scoase din programul de finanţare sau li s-au tăiat investiţiile în sistemul de canalizare. Curios este că multe sunt PSD. Localităţi precum Copăceni, Cernişoara, Măciuca, Pesceana, Stoileşti, Tomşani, Frânceşti au rămas prinse în program doar cu sistem de canalizare, iar altele cum ar fi Guşoeni, Creţeni sau Voiceşti fără nimic.

Drumul Loviştei (DN 7D), despre care au minţit cu neruşinare că îl vor face şi pe care l-au blocat pentru preluarea de către CJ, se pare că nici măcar nu se află în planul de investiţii, pe anul acesta. Mai vreţi? Vă mai spun! Nici măcar nu avem siguranţa că se vor deschide axele de finanţare pe fonduri europene pentru drumuri. Şi de la 50 de şantiere, câte aveam deschise în perioada 2016-2020, însemnând peste 2.000 de locuri de muncă create, vom ajunge să închidem tot.

Mai mult, au instigat privatul împotriva statului şi vă spun că, la câţi oameni s-au pensionat de la Consiliul Judeţean, efectiv nu vom mai avea cu cine să mai lucrăm pe anumite domenii de specialitate. Nu s-au decis ce fac cu protecţia socială, domeniu important şi sensibil.

Rep.: Cum vă descurcaţi cu COVID-ul? Aveţi cazuri în instituţie?

C.R.: Când apare câte un caz, dezinfectăm, facem nebulizare, se lucrează şi de acasă. Nu putem închide instituţia, însă ţinem de reguli, am oprit audienţele etc. Am răspuns însă, în scris, la toate petiţiile şi tuturor solicitărilor care vin din partea cetăţenilor. Încercăm să trăim şi să muncim cu acest virus nenorocit printre noi.

Rep.: Care sunt relaţiile dintre dvs. şi Instituţia Prefectului?

C.R: Instituţionale şi civilizate!

Rep.: Rezistă alianţa PSD-PER în CL, acum că vi s-a alăturat şi USR-ul?

C.R: Rezistă alianţa şi este normal ca primarul să facă tot ce poate legal să îşi constituie majoritatea. Cei 6 consilieri ai noştri votează în interesul cetăţenilor municipiului Râmnicu Vâlcea, în care şi CJ Vâlcea investeşte sume importante în infrastructură, sănătate, termoficare şi protecţie socială.

Rep.: Care sunt relaţiile cu consilierii PNL de la judeţ?

C.R: Avem un dialog corect, civilizat, nu am avut probleme deosebite. Eu sunt un om deschis şi, după cum mă ştiţi, insist să rămân „moartea scandalului”. Nu îmi place cearta! Până în prezent ne-am înţeles, sper să fie aşa şi în viitor.

Rep.: Vă mulţumesc!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...