Special

Prima structură de infanterie marină din România împlineşte 81 de ani

În timpul stării de criză de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, s-a înfiinţat Batalionul de Infanterie Marină, prima unitate de acest fel din Armata României capabilă să desfăşoare misiuni de apărarea litoralului ţării noastre.

În perioada 1941-1945, infanteriştii marini au participat la acţiunile de luptă purtate de Armata României, iar după anul 1945 structura a trecut prin numeroase reorganizări, determinate de evenimentele politice şi militare, până când, în anul 1958, structura a fost desfiinţată la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forţelor Armate Române.

La data 29 noiembrie 1971, a fost reînfiinţat Batalionul 307 Infanterie Marină, în subordinea Comandamentului Marinei Militare, Prima garnizoană de dislocare a fost în localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa, până în anul 1973, când a fost redislocat la Babadag, judeţul Tulcea, pentru a fi în apropierea Deltei Dunării, a zonei Dunării Maritime şi a complexului de lacuri maritime Razelm-Sinoe. De asemenea, majoritatea exerciţiilor în care au fost angajaţi infanteriştii marini s-au desfăşurat în cadrul forţelor navale fluviale, în zona Deltei Dunării sau în zona lagunară Razelm-Sinoe, iar anumite elemente de natură geografică, doctrinară şi tehnologică au menţinut o puternică legătură a infanteriei marine cu Flotila Fluvială.

În anul 1996, Batalionului 307 Infanterie Marină i-a fost acordat Drapelul de Luptă, iar în anul 2018 batalionul a fost transformat în Regimentul 307 Infanterie Marină şi a intrat în subordinea comandamentului Flotilei Fluviale. Prin acest proces de transformare, unitatea de infanterie marină şi-a diversificat organizarea, fiind mult mai adaptată atât misiunii esenţiale, cât şi mediului operaţional şi de securitate actual.

După semnarea Parteneriatului pentru Pace de către ţara noastră, începând cu anul 1995, subunităţi de infanterişti marini au participat la numeroase exerciţii multinaţionale împreună cu structuri similare de infanterie marină din Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, S.U.A, Turcia şi Ucraina, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Prima misiune executată de către infanteriştii marini români într-un teatru de operaţii s-a desfăşurat în perioada martie 2008 - martie 2009, când regimentul a participat, succesiv, cu două detaşamente de nivel companie, la misiunea Forţei Multinaţionale de Menţinere a Păcii KFOR din Kosovo, în cadrul Operaţiei „Joint Enterprise”. Cea de-a doua misiune de luptă a militarilor din Babadag a fost executată în anul 2019, când un detaşament de 60 de puşcaşi marini a participat la Operaţia „Resolute Support” a Forţei NATO de Consiliere şi Asistenţă din Afganistan, pentru securizarea Bazei Aeriene de la Kandahar.

Prin misiunile executate, infanteriştii marini români demonstrează că se adaptează permanent la schimbările mediului de securitate şi contribuie la proiectarea stabilităţii şi a securităţii dincolo de graniţele Alianţei Nord-Atlantice.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...