Sub Lupă

Vâlceni trimişi în judecată pentru trafic de migranţi

Poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea au efectuat mai multe activităţi de procedură penală la delegarea şi sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat, persoană fără calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi. În acelaşi dosar penal, cu alţi doi inculpaţi, procurorul de caz a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, tot pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, acorduri prin care s-au propus pedepse cu închisoarea.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în data de 3 martie 2021, în scopul obţinerii unor sume de bani cuprinse între 150 şi 1.000 de euro/migrant, inculpatul trimis în judecată a îndrumat şi coordonat pe ceilalţi doi inculpaţi cu privire la locurile de unde urmau a fi preluaţi şi predaţi doi migranţi (cetăţeni de origine irakiană, având statutul de toleraţi pe teritoriul României), pentru a le asigura acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României.

În acest sens, prin intermediul comunicaţiilor telefonice, principalul inculpat a comunicat coordonatele locaţiilor, fotografiile celor doi migranţi şi modalitatea de achitare şi predare a sumelor de bani reprezentând costul transportului acestora.

Totodată, acesta a comunicat locurile de unde urmau a fi preluaţi şi predaţi migranţii în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, persoanele cu care urmau a se întâlni, suma de bani pe care trebuia să o achite, reprezentând contravaloarea transportului, precum şi persoana căreia trebuia să-i remită respectiva sumă de bani.

În aceeaşi zi a fost organizată o acţiune de prindere în flagrant, în urma căreia atât migranţii, cât şi coordonatorii lor surprinşi în autovehiculul oprit pentru verificări au fost conduşi la unitatea de parchet pentru audieri. În aceeaşi seară, inculpatul principal a fost depistat de poliţişti pe raza municipiului Satu Mare, reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior plasat în arest la domiciliu pentru cercetări.

Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus clasarea cauzei faţă de cei doi migranţi (cetăţeni de origine irakiană), sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

În cauză, prin acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, faţă de unul dintre inculpaţi, originar din judeţul Vâlcea, a fost propusă instanţei de judecată pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere, iar faţă de cel celălalt inculpat, din judeţul Sibiu (ambii fără calitate specială), s-a propus pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere.

În ambele situaţii, inculpaţii au fost cercetaţi sub măsura controlului judiciar pentru comiterea infracţiunii de trafic de migranţi.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea (Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciul de Acţiuni Speciale), Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu – Serviciul Rutier, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare - Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroului pentru Imigrări Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...